Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

ja do szklarni sypię wiosną popiół z drewna i mieszam z ziemią,a potem ziemię polewam gnojówką z pokrzyw.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i właśnie. Nie każdy ma na tyle kwaśną glebę, że może to praktykować w miarę bezkarnie i do czasu. Jak znam życie po takim poście nie jeden sypnie popiołem do swojego foliaka czy szklarni i szybko stanie się klientem tego forum z wołaniem o pomoc.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlatego wolałam nie sypać popiołu z ogniska, mimo iż mam go od groma...Tylko "złoto" i ewentualne uzupełnienie braków w czasie ich wystąpienia :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
QBee
50p
50p
Od: 31 maja 2013, o 13:42

Post »

Pogubiłam się już, czyli jeśli opryskam pomidory fosforanem potasu to braki się uzupełnią?
Oprócz nawozu bydlęcego na dnie wiadra niczym dodatkowo od 1,5 miesiąca nie były wspomagane, napisałam tylko że mam Magiczną siłę w zapasie.
Jak często mam opryskiwać tym fosforanem potasu? (jaka dawka?) A saletry wapniowej kiedy użyć żeby zapobiec suchej zgniliźnie ponieważ pomidorki zaczynają się już wiązać.

Pozdrawiam Bee
I dzięki za rady
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz chcę podlać krzaki siarczanem magnezu, z tydzień temu podlałam saletrzakiem, po jakim minimalnym czasie od podlania saletrzakiem mogę to zrobić?
Siąpi deszcz co chwilę i tak już dość długo ma być u mnie, wszystkie opryski odpadają, ale jest ciepło i krzaki intensywnie rosną, z mojego doświadczenia zaraz niedobory magnezu się pojawią
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

no i masz babo placek,poradzisz żle i jeszcze dostaniesz burę, nie poradzisz tez nie dobrze,ja to stosuję z głową nie wsypuje przyczepy popiołu do szklarni,tylko posypuje ziemię zanim wsadzę sadzonki,mieszam z ziemią i jak na razie od kilku lat jest ok,nie musicie stosować się do moich rad,nie mogę usunąć postu więc proszę tylko nie korzystać z moich podpowiedzi.

Zaczynaj zdania z dużej litery.
moderator
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Smirka, nie przejmuj sie. Ja tez stosuje popiol i wszystko pięknie rośnie. Każde nawozenie trzeba robić z głowa.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Ja też dostaję oczopląsu czasami jak czytam o nawożeniu ;:219 Dlatego od lat używam tylko kompost i gotowy nawóz do pomidorów. Przy sadzeniu dodaję w granulkach a od sierpnia w płynie. Każdy z nas ma inną ziemię i musi nawożenie dopasować. Najważniejsze to nie przedobrzyć :wink:
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Monika!!!
Przecież saletrzak jest z magnezem,więc dodatkowo chcesz jeszcze go dać? :(
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

U mnie za mało, teraz chcę trochę szybciej ze względu na pogodę, w zeszłym roku tak robiłam i było ok http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3148560
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

QBee pisze:Oprócz nawozu bydlęcego na dnie wiadra niczym dodatkowo od 1,5 miesiąca nie były wspomagane,
Czyżby ?
QBee pisze:
. Pomidory zostały posadzone w ziemi uniwersalnej
I ta ziemia była bez nawozu ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:U mnie za mało, teraz chcę trochę szybciej ze względu na pogodę, w zeszłym roku tak robiłam i było ok http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3148560
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach

No nie mów mi, że nie znajdziesz 5 godzin na oprysk.
Korci Cię, że masz ładne pomidorki? Chcesz , by je poskręcało jak 7 paragraf ?
Awatar użytkownika
QBee
50p
50p
Od: 31 maja 2013, o 13:42

Post »

forumowicz,
Tak jak pisałam wcześniej, od 1,5 miesiąca nic oprócz tego co maja w wiaderku nie dostały.A ziemia jest uniwersalna do uprawy trawników, warzyw, kwiatów balkonowych, krzewów.Na opakowaniu pisze ze składników pokarmowych ma na 3-4 tyg.pH 5,5 później należy wspomóc określonymi nawozami. Znajomy ogrodnik po obejrzeniu tych Malinowych Ożar. (bo tylko one wzbudziły mój niepokój, reszta sadzonek wygląda całkowicie normalnie) stwierdził że tak zareagowały na zimno (od 3 tyg. pada, a temp. w dzień nie przekracza 14 stopni) i jak poprawi się pogoda wrócą do normy. Także daje im spokój i niczym nie pryskam i nie nawożę.

Pozdrawiam
Bee
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”