Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
ja do szklarni sypię wiosną popiół z drewna i mieszam z ziemią,a potem ziemię polewam gnojówką z pokrzyw.
No i właśnie. Nie każdy ma na tyle kwaśną glebę, że może to praktykować w miarę bezkarnie i do czasu. Jak znam życie po takim poście nie jeden sypnie popiołem do swojego foliaka czy szklarni i szybko stanie się klientem tego forum z wołaniem o pomoc.
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlatego wolałam nie sypać popiołu z ogniska, mimo iż mam go od groma...Tylko "złoto" i ewentualne uzupełnienie braków w czasie ich wystąpienia
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Pogubiłam się już, czyli jeśli opryskam pomidory fosforanem potasu to braki się uzupełnią?
Oprócz nawozu bydlęcego na dnie wiadra niczym dodatkowo od 1,5 miesiąca nie były wspomagane, napisałam tylko że mam Magiczną siłę w zapasie.
Jak często mam opryskiwać tym fosforanem potasu? (jaka dawka?) A saletry wapniowej kiedy użyć żeby zapobiec suchej zgniliźnie ponieważ pomidorki zaczynają się już wiązać.
Pozdrawiam Bee
I dzięki za rady
Oprócz nawozu bydlęcego na dnie wiadra niczym dodatkowo od 1,5 miesiąca nie były wspomagane, napisałam tylko że mam Magiczną siłę w zapasie.
Jak często mam opryskiwać tym fosforanem potasu? (jaka dawka?) A saletry wapniowej kiedy użyć żeby zapobiec suchej zgniliźnie ponieważ pomidorki zaczynają się już wiązać.
Pozdrawiam Bee
I dzięki za rady
forumowicz chcę podlać krzaki siarczanem magnezu, z tydzień temu podlałam saletrzakiem, po jakim minimalnym czasie od podlania saletrzakiem mogę to zrobić?
Siąpi deszcz co chwilę i tak już dość długo ma być u mnie, wszystkie opryski odpadają, ale jest ciepło i krzaki intensywnie rosną, z mojego doświadczenia zaraz niedobory magnezu się pojawią
Siąpi deszcz co chwilę i tak już dość długo ma być u mnie, wszystkie opryski odpadają, ale jest ciepło i krzaki intensywnie rosną, z mojego doświadczenia zaraz niedobory magnezu się pojawią
no i masz babo placek,poradzisz żle i jeszcze dostaniesz burę, nie poradzisz tez nie dobrze,ja to stosuję z głową nie wsypuje przyczepy popiołu do szklarni,tylko posypuje ziemię zanim wsadzę sadzonki,mieszam z ziemią i jak na razie od kilku lat jest ok,nie musicie stosować się do moich rad,nie mogę usunąć postu więc proszę tylko nie korzystać z moich podpowiedzi.
Zaczynaj zdania z dużej litery.
moderator
Zaczynaj zdania z dużej litery.
moderator
Smirka, nie przejmuj sie. Ja tez stosuje popiol i wszystko pięknie rośnie. Każde nawozenie trzeba robić z głowa.
Ja też dostaję oczopląsu czasami jak czytam o nawożeniu Dlatego od lat używam tylko kompost i gotowy nawóz do pomidorów. Przy sadzeniu dodaję w granulkach a od sierpnia w płynie. Każdy z nas ma inną ziemię i musi nawożenie dopasować. Najważniejsze to nie przedobrzyć
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monika!!!
Przecież saletrzak jest z magnezem,więc dodatkowo chcesz jeszcze go dać?
Przecież saletrzak jest z magnezem,więc dodatkowo chcesz jeszcze go dać?
U mnie za mało, teraz chcę trochę szybciej ze względu na pogodę, w zeszłym roku tak robiłam i było ok http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3148560
Czyżby ?QBee pisze:Oprócz nawozu bydlęcego na dnie wiadra niczym dodatkowo od 1,5 miesiąca nie były wspomagane,
I ta ziemia była bez nawozu ?QBee pisze:
. Pomidory zostały posadzone w ziemi uniwersalnej
Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistniemonika pisze:U mnie za mało, teraz chcę trochę szybciej ze względu na pogodę, w zeszłym roku tak robiłam i było ok http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3148560
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
No nie mów mi, że nie znajdziesz 5 godzin na oprysk.
Korci Cię, że masz ładne pomidorki? Chcesz , by je poskręcało jak 7 paragraf ?
forumowicz,
Tak jak pisałam wcześniej, od 1,5 miesiąca nic oprócz tego co maja w wiaderku nie dostały.A ziemia jest uniwersalna do uprawy trawników, warzyw, kwiatów balkonowych, krzewów.Na opakowaniu pisze ze składników pokarmowych ma na 3-4 tyg.pH 5,5 później należy wspomóc określonymi nawozami. Znajomy ogrodnik po obejrzeniu tych Malinowych Ożar. (bo tylko one wzbudziły mój niepokój, reszta sadzonek wygląda całkowicie normalnie) stwierdził że tak zareagowały na zimno (od 3 tyg. pada, a temp. w dzień nie przekracza 14 stopni) i jak poprawi się pogoda wrócą do normy. Także daje im spokój i niczym nie pryskam i nie nawożę.
Pozdrawiam
Bee
Tak jak pisałam wcześniej, od 1,5 miesiąca nic oprócz tego co maja w wiaderku nie dostały.A ziemia jest uniwersalna do uprawy trawników, warzyw, kwiatów balkonowych, krzewów.Na opakowaniu pisze ze składników pokarmowych ma na 3-4 tyg.pH 5,5 później należy wspomóc określonymi nawozami. Znajomy ogrodnik po obejrzeniu tych Malinowych Ożar. (bo tylko one wzbudziły mój niepokój, reszta sadzonek wygląda całkowicie normalnie) stwierdził że tak zareagowały na zimno (od 3 tyg. pada, a temp. w dzień nie przekracza 14 stopni) i jak poprawi się pogoda wrócą do normy. Także daje im spokój i niczym nie pryskam i nie nawożę.
Pozdrawiam
Bee