Byliny z nasion,wysiew,rozsady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Re: Które byliny polecacie wysiać?

Post »

Donoszę o pierwszych wschodach. Pierwszy ostrogowiec, drugi żagwin, trzeci kupidynek i zaczyna wychodzić drakiew z rekwiatu, dzwonki cup&cośtam i to na razie tyle. Trochę za szybko bym powiedziała, ale zobaczymy...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ostrogowiec szybko Ci urósł ( za słowo "wzeszedł" język polski może być najtrudniejszym językiem do nauczenia się na całym świecie :;230 )? U mnie ziemia zaczyna pleść łapać a otrogowiec jak zaczarowany. Nasion nie przykrywałam ziemią.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ninia pisze:dziś posiałam sasankę białą, sasankę zwyczajną mix
Proponuję poczekać z sadzeniem na miejsce stałe - siewki są malutkie, lepiej im będzie jak spędzą sezon w doniczce.
Sasanka nie lubi przesadzania więc warto nasiona wysiewać punktowo po 2-3 sztuki do doniczek.
Doniczki nie muszą być duże bo sasanki rosną dosyć wolno.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

minohiki pisząc "wiosną już bym chciała wsadzić na miejsce stałe" miałam na myśli miesiąc maj/czerwiec-dopiero jak podrosną, będą już miały 4 miesiące-to nie będą maleństwami. Najwyżej jak się nie uda to będę siała jeszcze raz-nasionka mi jeszcze zostały.
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p

Post »

4- miesięczna siewka sasanki to maleństwo.
Roczne siewka sasanki nie powalają wielkością, mają 5-6 listków.
Sasanka najszybciej przyrasta w korzeń, który nawet u siewek jest bardzo długi - dlatego nie lubi przesadzania.
Bądź co bądź, zrobisz jak będziesz uważała ;:3
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym tygodniu wstawiłam do lodówki celem stratyfikacji pierwszą partię nasion. Na pierwszy ogień poszły te o stosunkowo długim okresie kiełkowania: tawułka Arendsa, kupidynek, pierwiosnek kandelabrowy, jeżówka, ostnica piórkowata i sarcococca (krzew). Postoją tam 3-4 tygodnie. Potem do lodówki pójdzie kolejna partia.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupidynek wszedł mi po 3 dniach bez chłodzenia. Jeżówka tydzień i zaczyna kiełkować. Natomiast len, który uważałam za szybki nic. To samo ostróżki.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostróżki mają długi okres kiełkowania, nawet do 3 tygodni, poza tym temperatura nie może być zbyt wysoka, optymalna to 10-15 stopni. W warunkach domowych o to trudno. I nie lubią bezpośredniego słońca w tym okresie.
Natomiast len może mieć za mało światła, albo nie odpowiada mu temperatura, a dokładniej brak wahań temperatury pomiędzy dniem a nocą. Dlatego lepiej kiełkuje wysiany od razu do gruntu.
A co robiłaś z nasionami jeżówki? Miały dostęp do światła słonecznego czy kiełkowały w ciemności? Przykryłaś nasiona ziemią czy zostawiłaś odkryte? Ja w tamtym roku wysiałam jeżówkę bezpośrednio do gruntu i przykryłam agrowłókniną. Bardzo słabo kiełkowała.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra to ostróżki wystawiam na zewnątrz i len tak samo. Ale przez to, że ostróżki same sieją się u mnie na potęgę, to myślalam, że lubią ciepło, bo najwiecej siewek jest latem. Niestety tylko niebieskie, fioletowe i granatowe, bo różowe i białe nie. Te próbowałam rozmnażać przez podział ale wyjechałam na wakacje, była susza i nic z tego nie wyszło, więc postanowiłam spróbować z kupnymi nasionkami...Wszystkie nasionka w zasadzie przykrywam tak cienką warstwą ziemi, że są prawie na wierzchu. Lubię patrzeć jak pękają nasionka :) Wszystkie doniczki stoją u mnie na parapecie południowym.
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p

Post »

Maki ładnie wschodzą i rosną, co roku rozsiewam je "przypadkiem" to u siebie, to u sąsiada, to w ogródku znajomych.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W makach najbardziej lubię opchane i umorusane w nektarze trzmiele ;:180 Stąd też różnej maści maków u mnie wiele. Mogłyby kwitnąć jednak dłużej.

Ostrogowiec mój już na wierzchu. Co prawda 4 rośliny ale i tak to jest sukces.
Pozdrawiam Jola
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maki rozumiem, że macie na myśli orientalne? To przyznam czerwone i owszem, nieustająco wywalam, ale białe i różowe w ogóle nie zawiązują mi nasion. Nawet makówki nie są dobrze wykształcone. Te dzielę korzeniowo.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostróżki masz jednoroczne czy wieloletnie? Ja w tamtym roku wysiałam jednoroczne, mix kolorów i faktycznie najmniej było różowych. Na dodatek najsłabiej ze wszystkich wykształcały nasiona, niemniej trochę zebrałam. Zobaczymy, czy powtórzą kolor. Wydaje mi się też, że te różowe miały bardziej pełne kwiaty niż fioletowe:
Obrazek
Obrazek

Z maków wieloletnich oprócz najpopularniejszego orientalnego są też dostępne nagołodygowy i przykwiatkowy. Niektóre odmiany maków orientalnych, te sztucznie wyselekcjonowane przez hodowców, chyba w ogóle nie wytwarzają nasion i można je rozmnażać tylko przez podział. Pełne kwiaty mają też niektóre maki polne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mi najbardziej podobają mi się maki orientalne o pełnych kwiatach: http://images49.fotosik.pl/125/0a80d5ad3def2352med.jpg
najbardziej popularne w ogródkach, ale chyba nie można ich rozmnożyć z nasion, w każdym razie nigdzie nie spotkałam się z ich nasionami w sprzedaży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”