przypalony nie jest, tak mi się przynajmniej wydajeblabla pisze:Bardziej lekko przypalony przez słoneczko.
Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam inne zdanie w tej materii
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
totmes76
Mateusz poważnie nie widzisz różnicy, przecież masz celsianę?!
To nie celsiana. Albo M. rekoi ssp. aureispina(jeżeli nabierze pokroju kolumnowego) albo M. cv. ginsa-maru (jeżeli pozostanie kulista).
Mateusz poważnie nie widzisz różnicy, przecież masz celsianę?!
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Szczerze mówiąc to nie powiększałem sobie tego zdjęcia i pisząc na szybko pierwsze skojarzenie widocznie wprowadziłem w błąd za co przepraszam Dobrze, że osoby lepiej znające się czuwają
- theoria_
- Kontakt:
Ciekawe czy też byś chciał, żeby ktoś w ten sposób pomagał Ci w identyfikacji? Masz ponad 1000 postów na koncie i dla świeżaków wydajesz się być osobą kompetentną, więc może jak już coś robisz rób porządnie albo wcale. Uważam, że Tomek jest tutaj osobą godną naśladowania - podaje informacje, których jest w 100% pewny i przez to nie wprowadza nikogo w błąd.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nie ma ludzi nieomylnych - nawet tych z kilkoma tysiącami postów na koncie.
Mylić się rzeczą ludzką. Po to jest nas tutaj więcej aby ewentualny błąd skorygować. Wydaje się, że nie ma o co kopi kruszyć, czuwałaś i pomyłkę poprawiłaś.
Mylić się rzeczą ludzką. Po to jest nas tutaj więcej aby ewentualny błąd skorygować. Wydaje się, że nie ma o co kopi kruszyć, czuwałaś i pomyłkę poprawiłaś.
- theoria_
- Kontakt:
Pomylić się może każdy w tym się zgodzę, ale po co się wypowiadać kiedy nawet nie widziało się identyfikowanej rośliny? Wróżki tu nie ma, więc na jakiej podstawie ta identyfikacja? Gdyby wszyscy tak robili to istnienie tego wątku było by bez sensu, bo każdy mógłby napisać co mu się tylko podoba a z prawdą nie miało by to nic wspólnego. A gdyby wszyscy zakładali, że pierwsza osoba ma rację to nikt by tych zdjęć nie powiększał a tym bardziej nie korygował błędów. I przychodzi taki świeżak patrzy, że "ten kto się zna" (np. taki Henryk) nie dodał nic od siebie, więc identyfikacja pierwszej osoby w 100% pewna - a tu guzik (piszę to jako osoba, która sama potrzebowała pomocy w identyfikacji).
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Oczywiście masz rację. Ale... Czy trzeba zaraz tak to podkreślać?
Tak sobie myślę, że nieprędko ktoś się weźmie do identyfikacji...
Tak sobie myślę, że nieprędko ktoś się weźmie do identyfikacji...
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Zgadzam się z Henrykiem, przecież ważne są chęci, błąd się zdarza każdemu. Od siebie nieśmiało dodam, że już chyba nie ma chętnych, gdyż moich gatunków crassula (strona wcześniej) nikt się nie podjął zidentyfikować...
No ja i tak jestem wdzięczny za pomoc.
A co do bezkrytycznego przyjmowania wszystkiego na wiarę u mnie nie działa ,
zawsze sprawdzam później sam i porównuję na ile potrafię.
Przy tej mammillarii jednak zacząłem się jednak zastanawiać co z moją jest nie tak,
dlaczego nie ma tych kłaczków . Dlatego rozumiem Paulę, ale i Henrykowi jestem
wdzięczny za pomoc dlatego zostawmy to tak jak jest
PS
Wczoraj przez przypadek zniosło mnie do jednej kwiaciarni, a tam ujrzałem pewne cudeńko.
Musiałem je zabrać ze sobą bo mi go się żal zrobiło. Temp. w środku z 14st bo klimę mieli,
pewnie dla ciętych kwiatów lepiej bo nie przekwitną za szybko, a i ciemnica tam straszna była.
Mam tylko pytanie bo sam sznupałem po necie i strzelam, że to Eriosyce ceratistes, ale wolę
spytać fachowców.
A co do bezkrytycznego przyjmowania wszystkiego na wiarę u mnie nie działa ,
zawsze sprawdzam później sam i porównuję na ile potrafię.
Przy tej mammillarii jednak zacząłem się jednak zastanawiać co z moją jest nie tak,
dlaczego nie ma tych kłaczków . Dlatego rozumiem Paulę, ale i Henrykowi jestem
wdzięczny za pomoc dlatego zostawmy to tak jak jest
PS
Wczoraj przez przypadek zniosło mnie do jednej kwiaciarni, a tam ujrzałem pewne cudeńko.
Musiałem je zabrać ze sobą bo mi go się żal zrobiło. Temp. w środku z 14st bo klimę mieli,
pewnie dla ciętych kwiatów lepiej bo nie przekwitną za szybko, a i ciemnica tam straszna była.
Mam tylko pytanie bo sam sznupałem po necie i strzelam, że to Eriosyce ceratistes, ale wolę
spytać fachowców.
- theoria_
- Kontakt:
Henryku to już nie pierwszy raz, ale rozumiem, że akceptujesz takie "załatwianie" sprawy: nie otwieram zdjęć i piszę byle co?hen_s pisze:Oczywiście masz rację. Ale... Czy trzeba zaraz tak to podkreślać?
3 przypomina moją Crassula oznaczoną jako C. perforata, ale nie jestem pewna tej nazwy, pozostałych nie znam. W moim wątku znajdziesz zdjęcie jak wybarwia się na słońcu.piasek pustyni pisze:Od siebie nieśmiało dodam, że już chyba nie ma chętnych, gdyż moich gatunków crassula (strona wcześniej) nikt się nie podjął zidentyfikować...
Może ta strona w czymś Ci pomoże http://www.thesucculentgarden.com.au/crass.html#thumb
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Niesamowite jakie oburzenie u Ciebie wywołała moja pomyłka
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Dzięki wielkie - C. perforata właśnie jest już w moim zbiorku, C. perforata variegata również, stąd mam te wątpliwości, ale może masz rację... Strony podanej przez Ciebie jeszcze nie oglądałam, spróbuję tam znaleźć. Ja głównie bazuję tutaj: http://desert-tropicals.com/Plants/Cras ... ssula.html
ale tam znalazłam z kolei zbyt wiele podobnych. Dzięki raz jeszcze
ale tam znalazłam z kolei zbyt wiele podobnych. Dzięki raz jeszcze