Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 2

Post »

Pozdrawiam nocnie :D
Dzisiaj dzień jakiś zwariowany...jeżdżenie po urzędach - wreszcie się zameldowaliśmy w nowym miejscu i złożyliśmy wnioski o zmianę dowodów osobistych - potem po drodze kupiliśmy pergolę :) bo pnąca tegoroczna Perennial Blue już jej koniecznie potrzebuje (ale pergola jeszcze nie zamontowana, to byłby już szczyt spełnienia marzeń)...potem jeszcze zdążyłam podłubać przy oczku wodnym; kolejne kamienie dopasowane i ułożone, jeszcze z jeden dzień pracy i będzie wszystko gotowe. Niestety ten dzień przypadnie dopiero w sobotę, bo przeprowadzkę też trzeba dalej pchnąć :)

Aniu - doczekałam się wreszcie takiego zakątka i bardzo się z niego cieszę; w dodatku jest dość blisko wejścia do ogrodu, a jednocześnie trochę schowany :)
Gosiu - zasypaliście oczko??? Popatrz, ja miałam tyle wątpliwości, a teraz jestem z niego bardzo zadowolona ;:108
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3
Ewuniu i ja się cieszę z Twojej ławeczki. ;:108 Zdradź tajemnicę - kiedy będziesz na niej siadywać? :;230
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu - ja też miałam mętlik w głowie, jak się przeprowadziłam i trochę się bałam, ale nigdy tego nie żałowałam. A ten niegdysiejszy mętlik to dostrzegam z perspektywy czasu, bo wtedy wcale tego tak nie czułam.

Pięknie tam u Ciebie! A wiesz, mnie w przyszłym tygodniu odwiedzi przyjaciółka, która mieszka rzut beretem od Twojego "gaju" :)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Helios pisze:;:3
Ewuniu i ja się cieszę z Twojej ławeczki. ;:108 Zdradź tajemnicę - kiedy będziesz na niej siadywać? :;230
O to samo chciałam spytać :) Od kiedy mam ogród jeszcze nie zdarzyło mi się w nim po prostu usiąć i zrelaksować, chyba, ze są goście albo kozy trzeba wypasać, ale nie tracę nadziei, że nadejdzie ten dzień, kiedy wyjdę do ogrodu bez łopaty i sekatora, a z książką, żeby posiedzieć :wink: A ta brzoza, pod którą jest ławeczka to jaka odmiana?

Z przeprowadzki najbardziej nie lubiłam właśnie spraw urzedowych...dlatego do tej pory jeżdżę na wrocławskim prawie jazdy :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Szybko podjęta decyzja, szybka przeprowadzka i jeszcze piękny ogród. Kiedy masz czas wolny? :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Świetna ławeczka i fajny z niej widoczek :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

survivor26 pisze:nie tracę nadziei, że nadejdzie ten dzień, kiedy wyjdę do ogrodu bez łopaty i sekatora, a z książką, żeby posiedzieć
W naszych ogrodach? Kochana, to nie ten typ ogrodu, przynajmniej na razie! Może za 5 lat...
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś tak mi czas ucieka w tym przeprowadzkowym okresie... sama nie zauważyłam, ze nie odzywałam się przez kilka dni. Chyba głównie dlatego, że w temacie ogrodowym niewiele mam do napisania - udało mi się tylko któregoś popołudnia pociągnąć pracę przy wykańczaniu brzegów oczka wodnego i rabaty za nim...w ten sposób również została zlikwidowana jedna górka kamieni, które sobie leżą i straszą jak kurhany w paru miejscach w ogrodzie ;:oj
A od wczoraj jestem na krótko w Warszawie, zwizytowałam mojego nowego, już ponad miesięcznego wnuka - bardzo urósł i wypiękniał jeszcze bardziej - o ile to w ogóle możliwe :;230 a dzisiaj wracam...do przeprowadzki i może wreszcie do ogrodu. Aż się boję, w jakim stanie zobaczę moje róże...Louise Odier chyba padła całkowicie...Kaiserin Auguste Wiktoria poszła w jej ślady...nic im nie pomogło :( The Prince wygląda jakby trochę lepiej po oprysku - może się uratuje...

Małgosiu - pamiętam, pisałaś o koleżance; ona faktycznie mieszka bardzo blisko mnie :D wydaje mi się, że dzieci z mojej wsi jeżdżą tam do szkoły.
Helenko i Pat - ławeczka jest w takim miejscu, ze juz teraz zdarza mi się na niej przysiąść...niestety głównie na krótki odpoczynek w czasie pracy :) ale też została zainaugurowana kilka dni temu, bo przyjechał nasz kolega i tam właśnie zasiedliśmy przy stoliku :D
Ewciu...czas wolny? Wydaje mi się, ze ja mam go całkiem sporo, bo przecież nie pracuję regularnie, w każdym razie nie czuję sie jakos przemęczona; fakt - ostatnio moje życie nabrało szalonego tempa przez te przeprowadzkę, ale na przykład juz całkiem niedługo wyjeżdżam sobie na tydzień z koleżankami na całkowity wypas... :D
Aniu - dzięki! :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
ella52
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 18:36

Post »

:wit
Ogródek masz śliczny i bardzo zadbany ;:138
Przeprowadzki się kiedyś skończą a Ty spokojnie wrócisz do swojego królestwa ogrodowego.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela...dziękuję...chyba do zadbania mu daleko; robię co mogę, ale ciągle coś czeka zaległego do zrobienia :wink:

No właśnie - tak dzisiaj gorąco i duszno, ze mimo szczerych chęci skończyło się na drobnych pracach kosmetycznych - obskubałam trochę pożółkłych listków i przekwitłych kwiatów, wycięłam jakieś badyle i...tyle... :D
Niestety niektóre róże nadal w kiepskim stanie; dwie zostaną dzisiaj wykopane, bo już właściwie nie żyją :( dwie kolejne może czymś potraktuję, może Asahi coś zdziała :?: Poza tym ciągle walczę z mączniakiem...obskubuję kolejne zakażone liście, no i pewnie muszę machnąć kolejny oprysk; po poprzednim trochę się poprawiło, ale wystarczyło na 1-2 tygodnie :(

Na szczęście kwitną inne kwiaty...i przyciągają gości :)

Obrazek

Obrazek

Pojawił się też fruczak gołąbek...właściwie pojawia się dość często i to niejeden :) natomiast mój aparat zdecydowanie przegrywa z prędkością i częstotliwością machania przez niego skrzydełkami, więc...kto wie, ten zobaczy :D

Obrazek

Obrazek

A poza tym...takie tam :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aha - są też liliowce :) sadzone jesienią, więc zupełna świeżynka

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Zazdroszczę Ci tych wypadów z koleżankami. U mnie przez tą zmianę miejsca zamieszkania, jakoś się wszystko "rozjechało" dosłownie i w przenośni. Za naszym przykładem poszli inni, a raczej inne i teraz rozrzuciło nas po całym kraju.
Cynie masz bardzo dorodne. Jednak one są piękne. :D
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ewa, witam niedzielnie! Czytam, że życie mocno Cię absorbuje i czasu na FO nie wystarcza! U mnie jakoś podobnie, choć powinno być inaczej...
Nie zmienia to faktu, że z przyjemnością nadrobiłam u Ciebie zaległości, przysiadłam na ławeczce pod brzozą i napawam się zapachem kwiecia w ogrodzie ;:170
Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Ewo, bardzo podoba mi się ta woda. Jest tu taki spokój, nie ma nadmiaru. Cudnie jest. Wypoczywam patrząc (czy odwrotnie?) :D

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”