Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 2
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fuksja,ułanka (Fuchsia) - wszystko o nich, cz. 2
Co do karmienia - zasilam ją nawozem do pelargoni. Podobno bardzo dobry do kwitnących.
O tym że mają za mokro też myślałam więc może trzeba będzie zajrzeć w korzenie.
O tym że mają za mokro też myślałam więc może trzeba będzie zajrzeć w korzenie.
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Interesuje mnie fuksja Autumnale-przeczytałam,że lubi słońce,czy ktoś z Was ma z nią doświadczenia ?
Drugie pytanie-fuksja magellańska Versicolor ,raczej do cienia czy na słońce ? Szybko przyrasta ?
Drugie pytanie-fuksja magellańska Versicolor ,raczej do cienia czy na słońce ? Szybko przyrasta ?
To moja jakaś dziwna jest bo lubi duże ilości wody. Muszę podlewać i do doniczki i do podstawki bo inaczej schnie w oczach.
- kaitou
- 200p
- Od: 4 lut 2011, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Have a great day
Kamil
Kamil
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko 4 sztuki, w pełni kwitnienia.
New Millennium ( nr 116).
Peachy ( nr 108).
Sunsed Boulevard ( nr 102).
Heydon ( nr 104).
New Millennium ( nr 116).
Peachy ( nr 108).
Sunsed Boulevard ( nr 102).
Heydon ( nr 104).
Witam, wie ktoś może co to mi wyrosło na mojej fuksji? Ta ciemno bordowa podłużna jagoda. Jest to jakiś owoc/ nasiona ?
Pozdrawiam
-
To jest nasionko, jadalne, w smaku lekko kwaskowate, już dobrze dojrzałe.
U swoich fuksji obrywam nasionka ( zielone) po kwitnieniu, nie zależy mi na owocach a na ich obfitym kwitnieniu.
U swoich fuksji obrywam nasionka ( zielone) po kwitnieniu, nie zależy mi na owocach a na ich obfitym kwitnieniu.
O, a można z tych nasion, rozmnożyć nowe rośliny? Ususzyć je jakoś i posadzić ? Czy nie bardzo się do tego te nasiona nadają ?
Pozdrawiam
-
Wydaje mi się, że możesz rozmnożyć z nasiona.
Nigdy tego nie próbowałam ale na pewno takie świeże bym posadziła.
Nigdy tego nie próbowałam ale na pewno takie świeże bym posadziła.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Dziwna ta fuksja, kwiaty ma niepozorne ale ładnie się rozkrzewia:
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
W piątek schowałam do domu fuksje (2szt) najpierw do wanny pod prysznic, później wstawiłam do salonu, bo jeszcze miały sporo kwiatków. Wczoraj chcąc je lepiej wkomponować w inne doniczkowe domowe zauważyłam białe muszki (chyba mączlik)-przeraziłam się, że wcześniej tego nie zauważyłam. Od razu wystawiłam je znów na taras. Dziś poobcinałam wszystkie listki, mocno skróciłam gałązki -okazało się, że tylko jedna fuksja miała te paskudztwa- i podlałam kohinorem (w ubiegłym roku miałam w domowych kwiatach ziemiórki i pomógł, natomiast miałam mączlika na - (dostałam ją już z mączlikem)-i ani podlanie oni oprysk nie przyniosły skutku, musiałam poobrywać wszystkie liście-niestety - ta jako jedyny kwiatek nie przeżyła zimowania). Zastanawiam się co teraz, czy mogą jeszcze stać na tarasie takie kikuty i zniosą niskie temperatury? (do domu nie wezmę, bo ten środek strasznie śmierdzi). I jeszcze jedno mnie zastanawia, czy nie przeniosły mi się na doniczkowe domowe-przejrzałam i niby nic nie ma, ale gdyby (odpukać!!!) to czy jest jakiś skuteczny środek bezzapachowy, który można zastosować w domu i najlepiej poprzez podlanie? - nie wyobrażam sobie pryskać w domu chemią, a wystawienie na dwór do pryskania o tej porze roku też chyba nie byłoby wskazane. Pomóżcie!!!
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do podlewania zobacz BI 58 Nowy. Co prawda nie jest do końca bezzapachowy, ale zapach szybko znika, a na takie muszki powinien być skuteczny.
Natomiast jak już tak bardzo zapach chemii Tobie przeszkadza, to spróbuj mocno opryskać ziemię Envidorem albo Karate zeon. Po oprysku włóż doniczki do foliowego worka i szczelnie zawiń. Potrzymaj tak z dobę. Jeden oprysk powinien wystarczyć.
Natomiast jak już tak bardzo zapach chemii Tobie przeszkadza, to spróbuj mocno opryskać ziemię Envidorem albo Karate zeon. Po oprysku włóż doniczki do foliowego worka i szczelnie zawiń. Potrzymaj tak z dobę. Jeden oprysk powinien wystarczyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta