Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
Siarka z zapałek nie nadaje się gdyż prawie połowa główki to chloran potasu, bardzo mocny utleniacz. Można zastosować też proszek aluminiowy i węgiel drzewny. Węgiel kupiony w aptece też na ogół zawiera dodatki, ale pytajcie o Carbo medicalis (czy coś takiego) . O cynamonie nigdy nie słyszałem, ale może, może.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oba kwitnące echinopsy ze zdjęcia to mieszańce Echinopsis eyriesii i Echinopsis multiplex. Echinopsis obrepanda, choć bardzo zmienny, to wygląda zupełnie inaczej. Rośnie płasko i korpus ma bardzo podobny do lobiwii.
Jeśli chodzi o tę roślinkę wykończoną po kwitnieniu czyli Echinopsis subdenudata to sugeruję sprawdzić, czy przypadkiem korzenie nie zgniły. Choć echinopsy są w stanie znieść bardzo urodzajną ziemię, to podłoże, w którym znajduje się roślinka nie wygląda najlepiej. Zatem - moim zdaniem - trzeba wywalić roślinkę z doniczki, pozbyć się tego podłoża, sprawdzić korzenie, a następnie posadzić do porządnego podłoża dla kaktusów (czyli co najmniej 50% przepuszczalnego, grubego żwiru). Podlewanie - delikatnie - rozpocząć po jakiś 2 tygodniach. I to wyłącznie, gdy pogoda będzie ładna. Jeśli będzie do bani - to podlewać dopiero na wiosnę.
Jeśli chodzi o tę roślinkę wykończoną po kwitnieniu czyli Echinopsis subdenudata to sugeruję sprawdzić, czy przypadkiem korzenie nie zgniły. Choć echinopsy są w stanie znieść bardzo urodzajną ziemię, to podłoże, w którym znajduje się roślinka nie wygląda najlepiej. Zatem - moim zdaniem - trzeba wywalić roślinkę z doniczki, pozbyć się tego podłoża, sprawdzić korzenie, a następnie posadzić do porządnego podłoża dla kaktusów (czyli co najmniej 50% przepuszczalnego, grubego żwiru). Podlewanie - delikatnie - rozpocząć po jakiś 2 tygodniach. I to wyłącznie, gdy pogoda będzie ładna. Jeśli będzie do bani - to podlewać dopiero na wiosnę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Nie wiem co to grudniaczek? Czy chodzi o grudnika? Jeśli tak to przyczyną zrzucania członów może być niewłaściwe podlewanie-za dużo lub za mało wody. Ja swoje podlewam jak całkiem wyschnie ziemia i jest ok. A co do kaktusa to za słabe zdjęcie, ale może być choroba grzybowa. Wartoby go opryskiwać czasami środkiem grzybobójczym, bo inaczej plamy będą się rozprzestrzeniać.