Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

k-rolka nie wiem czy z zapałekdobra...dlatego na końcu jest znak zapytania...
Regulamin zabrania linków bez zgody
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Nie musi być siarka, można posypać to miejsce węglem drzewnym, w ostateczności takim sproszkowanym węglem z tabletek co się kupuje w aptece.
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

słyszałem też, że można użyć.....

...... cynamonu ;)
Dawid
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Oo Ania:) Witam. Ja też jestem z Jeleniej Góry:)
A ta dziura wycieta jakos sie zrosnie???
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Witam rodaczkę:))
co do dziury to chyba się nie zrośnie (może z czasem, w miarę rośnięcia stanie się mniej widoczna), ale przynajmniej nie stracisz swojego grusonka. Nie wiem jak Ty ale ja do swojego jestem bardzo przywiązana (rośnie w oczach) i wolałabym żeby ział jamą niż całkiem zdechł.
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

No racja. Tylko że ta dziurka to duza i gleboka, no ale ja chce moje malenstwo. Zawsze dziura moze byc z tylu. Choc mojej kolezance w pochypodium żżarly robaczki od góry i miała potężną dziure i to jej się zrosło, wiec jestem pełna nadziei że moje maleństwo odżyje
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Nie martw się - w miarę wzrostu kaktusa dziura (jeśli tylko będzie wyleczona) zacznie przesuwać się pod spód roślinki i za kilka lat nie będzie widoczna :D
Dawid
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siarka z zapałek nie nadaje się gdyż prawie połowa główki to chloran potasu, bardzo mocny utleniacz. Można zastosować też proszek aluminiowy i węgiel drzewny. Węgiel kupiony w aptece też na ogół zawiera dodatki, ale pytajcie o Carbo medicalis (czy coś takiego) :D . O cynamonie nigdy nie słyszałem, ale może, może.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Oba kwitnące echinopsy ze zdjęcia to mieszańce Echinopsis eyriesii i Echinopsis multiplex. Echinopsis obrepanda, choć bardzo zmienny, to wygląda zupełnie inaczej. Rośnie płasko i korpus ma bardzo podobny do lobiwii.
Jeśli chodzi o tę roślinkę wykończoną po kwitnieniu czyli Echinopsis subdenudata to sugeruję sprawdzić, czy przypadkiem korzenie nie zgniły. Choć echinopsy są w stanie znieść bardzo urodzajną ziemię, to podłoże, w którym znajduje się roślinka nie wygląda najlepiej. Zatem - moim zdaniem - trzeba wywalić roślinkę z doniczki, pozbyć się tego podłoża, sprawdzić korzenie, a następnie posadzić do porządnego podłoża dla kaktusów (czyli co najmniej 50% przepuszczalnego, grubego żwiru). Podlewanie - delikatnie - rozpocząć po jakiś 2 tygodniach. I to wyłącznie, gdy pogoda będzie ładna. Jeśli będzie do bani - to podlewać dopiero na wiosnę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

flowers pisze:Nie przepadam za kaktusami, ale kilka toleruję, bo lubi je mój M. Oto jego pupil

Obrazek Obrazek Obrazek
Kwiaty są już złożone, są otwarte jedną noc. Nie mam fotek, bo zrobione nocą moim aparatem są niewyraźne.
Dzisiaj dopadłam kwiat w pełnym rozkwicie (to ten pąk 3 zdjęciu)

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

;:63 jest co popodziwiać i zachwycać :!:
Regulamin zabrania linków bez zgody
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

Czesc. mam pytanko.
Chodzi mi o grudniaczka. Od dłuższego czasu zrzuca mi on liście, wiecie co moze być tego przyczyną???

i Drugi problemik.
Na echinopsisie, ale to mam od zawsze mam takie u góry plamki ( tak jakby zdrewnienie). Jak wypuszcza mi młode to też one są co to jest?
Obrazek
Awatar użytkownika
KasiaK
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2007, o 19:29
Kontakt:

Post »

Nie wiem co to grudniaczek? Czy chodzi o grudnika? Jeśli tak to przyczyną zrzucania członów może być niewłaściwe podlewanie-za dużo lub za mało wody. Ja swoje podlewam jak całkiem wyschnie ziemia i jest ok. A co do kaktusa to za słabe zdjęcie, ale może być choroba grzybowa. Wartoby go opryskiwać czasami środkiem grzybobójczym, bo inaczej plamy będą się rozprzestrzeniać.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”