Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

Ja majową fasolkę też sadziłam z rozsady, ładnie owocuje, jak się zrobiło ciepło, to już bezpośrednio do gruntu, pewnie będę musiała wrócić do rozsady.
Kasiu, przykryć butelkami mogę, choć nie wiem, czy nie znajdzie na nie sposobu :wink:
Na razie to tą moją srokę muszę chronić, bo sąsiad przymierza się do niej ;:163 przebierna frania jest, wybiera tylko jaja od przyszłych lotników. :;230

Legina, gratuluję zbiorów, u mnie fasolka ładnie plonuje, ale ogórki stanęły w miejscu, zawiązków pełno, ale dalej nie chcą rosnąć

Pozdrawiam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzepka pisze: ale ogórki stanęły w miejscu, zawiązków pełno, ale dalej nie chcą rosnąć
Wprawdzie to nie ten wątek ale Ci podpowiem, przerabiałam to u mnie 2 lata temu, doczytałam się, że brak im wapna. Dobrze, że miałam nawóz interwencyjny wysokowapniowy, (kupiony w Polsce) opryskałam i ogórki po tygodniu zaczęły rosnąć. Teraz tego nawozu nie idzie nigdzie kupić.

Kasiu, dzięki, właśnie sobie uzmysłowiłam, że te pędraki, których mnóstwo wybrałam z ziemi przy zakładaniu ogródka to są właśnie larwy ogrodnicy. Na trawniku są całe place uschniętej trawy. Syn ma zrobić z nimi porządek w trawniku na przełomie VII i VIII, specjalnym nawozem.
Pozdrawiam! Gienia.
bartek21
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2013, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ika2008 trudno będzie odciągnąć uwagę ślimaków od fasolki bo po prostu ją kochają :)
"Pragnę oddać hołd miłości rolnika do ziemi, bo ta miłość zawsze stanowiła mocny filar, na którym opierała się narodowa tożsamość"Jan Paweł 2
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Obrazek Obrazek
Witam ,coś się dzieje z moją fasolką ,listki zaczynają zasychać .Co to może być?
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Wyglądają jakby po prostu uschły, za mało wody, w południe przywiędły a potem się podniosły ale te kilka liści już nie dały rady.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

bartek21 pisze:Ika2008 trudno będzie odciągnąć uwagę ślimaków od fasolki bo po prostu ją kochają :)
Oj, wiem coś na ten temat, niestety. @ pierwsze wysiewy zjadły mi doszczętnie, więc za trzecim razem wysadziłam do paletek, Jak miały 3 liście przesadziłam do gruntu i tej już nie jadły- może była za "stara" i nie tak smaczna?
Kilka dni temu wsadziłam nasiona wprost do gruntu, wyszły szybciutko, bo jest ciepło i na razie nie zauważyłam "poślimakowych" uszkodzeń. Może przez te upały i suszę gdzieś się pochowały (ślimaki), bo jest ich jakby mniej.
Pozdrawiam, Marta.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

dyrydyry7 pisze:Wyglądają jakby po prostu uschły, za mało wody, w południe przywiędły a potem się podniosły ale te kilka liści już nie dały rady.
Dyrydyry7 ,raczej to nie jest z braku wody ,bo tam gdzie ona rośnie ziemia w upały wysycha może na 4-5 cm .podejrzewam ,że to może być jakaś choroba grzybowa tylko nie bardzo wiem jaka.Ciekawe czy oprysk HT by pomógł?
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Tencia- widziałam i ja coś takiego dziś na wierzchołkowych liściach dwóch krzaczków fasoli. Podejrzewam,że to poparzenie słoneczne młodych listków,jeszcze dobrze nie zahartowanych,a już narażonych na taką "patelnię" ;:3
Pozdrawiam serdecznie- Ela
karolina51
50p
50p
Od: 29 cze 2015, o 00:18

Post »

U mnie fasolka w tym roku do tyłu. Siana do gruntu 8. maja wzeszła bardziej niż skromnie. Dosiewana potem ze trzy razy, tak samo. Żadna do tej pory nie kwitnie. A tu Legina już zajada swoje pierwsze fasolki...
Takiej katastrofy z fasolką jeszcze nie miałam.
W przyszłym roku posieję pod koniec kwietnia fasolkę do kuwetek, chociaż ze dwadzieścia sztuk, i będę sadzić gotową rozsadę. Koniec z sianem do gruntu, no może trochę na późniejszy zbiór.
katya11
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 lut 2014, o 10:42

Post »

Moja fasolka też ma takie podeschnięte liście jak u tenci rośnie w półcieniu i nie była zwiędnięta więc chyba to nie jest przyczyną , poparzenie też odpada była siana do gruntu , ma już strączki więc zdążyła się już zahartować .
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Warto siać do kubeczków i potem przesadzać do gruntu, fasolkę do jedzenia mam już od jakiegoś czasu, do gruntu poszła rozsada 23 kwietnia, przed przymrozkami chroniłam włókniną, ale i tak niektórą ścięło. Dosiałam więc w kubki ile wypadło i już kwitnie. W połowie maja i czerwcu dosiewałam do gruntu na późniejszy zbiór, ale słabo wzeszła.
Pozdrawiam Eugenia
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35

Post »

U mojej fasolki młode listki też jakby zwiędnięte. Praktycznie w każdej sadzonce.
Mąż mówi że jakiś grzyb, ale przy takiej temperaturze?
Ogólnie ciężki rok...
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

Dziś pierwszy zbiór był u mnie (taka średnia garstka była). Siana do ziemi, przetrwała przymrozki (z niewielkimi wypadnięciami) i ma się jak dotąd dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”