Fasolka szparagowa cz. 2
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Ja majową fasolkę też sadziłam z rozsady, ładnie owocuje, jak się zrobiło ciepło, to już bezpośrednio do gruntu, pewnie będę musiała wrócić do rozsady.
Kasiu, przykryć butelkami mogę, choć nie wiem, czy nie znajdzie na nie sposobu
Na razie to tą moją srokę muszę chronić, bo sąsiad przymierza się do niej przebierna frania jest, wybiera tylko jaja od przyszłych lotników.
Legina, gratuluję zbiorów, u mnie fasolka ładnie plonuje, ale ogórki stanęły w miejscu, zawiązków pełno, ale dalej nie chcą rosnąć
Pozdrawiam
Kasiu, przykryć butelkami mogę, choć nie wiem, czy nie znajdzie na nie sposobu
Na razie to tą moją srokę muszę chronić, bo sąsiad przymierza się do niej przebierna frania jest, wybiera tylko jaja od przyszłych lotników.
Legina, gratuluję zbiorów, u mnie fasolka ładnie plonuje, ale ogórki stanęły w miejscu, zawiązków pełno, ale dalej nie chcą rosnąć
Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wprawdzie to nie ten wątek ale Ci podpowiem, przerabiałam to u mnie 2 lata temu, doczytałam się, że brak im wapna. Dobrze, że miałam nawóz interwencyjny wysokowapniowy, (kupiony w Polsce) opryskałam i ogórki po tygodniu zaczęły rosnąć. Teraz tego nawozu nie idzie nigdzie kupić.Rzepka pisze: ale ogórki stanęły w miejscu, zawiązków pełno, ale dalej nie chcą rosnąć
Kasiu, dzięki, właśnie sobie uzmysłowiłam, że te pędraki, których mnóstwo wybrałam z ziemi przy zakładaniu ogródka to są właśnie larwy ogrodnicy. Na trawniku są całe place uschniętej trawy. Syn ma zrobić z nimi porządek w trawniku na przełomie VII i VIII, specjalnym nawozem.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 mar 2013, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ika2008 trudno będzie odciągnąć uwagę ślimaków od fasolki bo po prostu ją kochają
"Pragnę oddać hołd miłości rolnika do ziemi, bo ta miłość zawsze stanowiła mocny filar, na którym opierała się narodowa tożsamość"Jan Paweł 2
Wyglądają jakby po prostu uschły, za mało wody, w południe przywiędły a potem się podniosły ale te kilka liści już nie dały rady.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Oj, wiem coś na ten temat, niestety. @ pierwsze wysiewy zjadły mi doszczętnie, więc za trzecim razem wysadziłam do paletek, Jak miały 3 liście przesadziłam do gruntu i tej już nie jadły- może była za "stara" i nie tak smaczna?bartek21 pisze:Ika2008 trudno będzie odciągnąć uwagę ślimaków od fasolki bo po prostu ją kochają
Kilka dni temu wsadziłam nasiona wprost do gruntu, wyszły szybciutko, bo jest ciepło i na razie nie zauważyłam "poślimakowych" uszkodzeń. Może przez te upały i suszę gdzieś się pochowały (ślimaki), bo jest ich jakby mniej.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Dyrydyry7 ,raczej to nie jest z braku wody ,bo tam gdzie ona rośnie ziemia w upały wysycha może na 4-5 cm .podejrzewam ,że to może być jakaś choroba grzybowa tylko nie bardzo wiem jaka.Ciekawe czy oprysk HT by pomógł?dyrydyry7 pisze:Wyglądają jakby po prostu uschły, za mało wody, w południe przywiędły a potem się podniosły ale te kilka liści już nie dały rady.
Pozdrawiam Teresa
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Tencia- widziałam i ja coś takiego dziś na wierzchołkowych liściach dwóch krzaczków fasoli. Podejrzewam,że to poparzenie słoneczne młodych listków,jeszcze dobrze nie zahartowanych,a już narażonych na taką "patelnię"
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 50p
- Od: 29 cze 2015, o 00:18
U mnie fasolka w tym roku do tyłu. Siana do gruntu 8. maja wzeszła bardziej niż skromnie. Dosiewana potem ze trzy razy, tak samo. Żadna do tej pory nie kwitnie. A tu Legina już zajada swoje pierwsze fasolki...
Takiej katastrofy z fasolką jeszcze nie miałam.
W przyszłym roku posieję pod koniec kwietnia fasolkę do kuwetek, chociaż ze dwadzieścia sztuk, i będę sadzić gotową rozsadę. Koniec z sianem do gruntu, no może trochę na późniejszy zbiór.
Takiej katastrofy z fasolką jeszcze nie miałam.
W przyszłym roku posieję pod koniec kwietnia fasolkę do kuwetek, chociaż ze dwadzieścia sztuk, i będę sadzić gotową rozsadę. Koniec z sianem do gruntu, no może trochę na późniejszy zbiór.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lut 2014, o 10:42
Moja fasolka też ma takie podeschnięte liście jak u tenci rośnie w półcieniu i nie była zwiędnięta więc chyba to nie jest przyczyną , poparzenie też odpada była siana do gruntu , ma już strączki więc zdążyła się już zahartować .
Pozdrawiam Kasia
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Warto siać do kubeczków i potem przesadzać do gruntu, fasolkę do jedzenia mam już od jakiegoś czasu, do gruntu poszła rozsada 23 kwietnia, przed przymrozkami chroniłam włókniną, ale i tak niektórą ścięło. Dosiałam więc w kubki ile wypadło i już kwitnie. W połowie maja i czerwcu dosiewałam do gruntu na późniejszy zbiór, ale słabo wzeszła.
Pozdrawiam Eugenia
-
- 50p
- Od: 2 lis 2014, o 13:35
U mojej fasolki młode listki też jakby zwiędnięte. Praktycznie w każdej sadzonce.
Mąż mówi że jakiś grzyb, ale przy takiej temperaturze?
Ogólnie ciężki rok...
Mąż mówi że jakiś grzyb, ale przy takiej temperaturze?
Ogólnie ciężki rok...
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
Dziś pierwszy zbiór był u mnie (taka średnia garstka była). Siana do ziemi, przetrwała przymrozki (z niewielkimi wypadnięciami) i ma się jak dotąd dobrze.