Dalie wymagania,problemy - cz.3
Re: Dalie - cz.3
Mam zapytanie do kolegi Ryszarda, który kiedyś, na wiosnę, pisał, że otrzymał sporo karp na targach Gardenia (?) - nie wiem, czy dobrze pamiętam, i czy o te targi chodziło. Ciekawi mnie jak się spisały te nabytki - to po pierwsze.
A po drugie, ciekawi mnie jaki był ostateczny wynik wczesnego posadzenia dalii przez Ciebie, Ryszardzie. W mijającym sezonie chyba byłeś pierwszym, który już w marcu posadził dalie do gruntu.Nic nie napisałeś o ile wcześniej zakwitły niż zwykle i w ogóle jak się sprawdziło to wczesne sadzenie. Czy kwitły dłużej, były dorodniejsze i czy karpy przyrosły bardziej niż u dalii sadzonym w tradycyjnym terminie? Dobrze byłoby poznać wynik takiego doświadczenia, więc Ryszardzie, jeśli można prosić, napisz coś na ten temat.
A po drugie, ciekawi mnie jaki był ostateczny wynik wczesnego posadzenia dalii przez Ciebie, Ryszardzie. W mijającym sezonie chyba byłeś pierwszym, który już w marcu posadził dalie do gruntu.Nic nie napisałeś o ile wcześniej zakwitły niż zwykle i w ogóle jak się sprawdziło to wczesne sadzenie. Czy kwitły dłużej, były dorodniejsze i czy karpy przyrosły bardziej niż u dalii sadzonym w tradycyjnym terminie? Dobrze byłoby poznać wynik takiego doświadczenia, więc Ryszardzie, jeśli można prosić, napisz coś na ten temat.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ryszard niewątpliwie się odezwie. Na własne oczy widziałam, że dalie ma imponujące, ale to też zasługa dobrej uprawy i dbania.
Dalie jeszcze kwitną, choć deszczyk i niższa temperatura nie dodają im urody
Jeden kwiat Osaki zżółkł zupełnie
Nuit d'Ete - w tym roku słabo, a jest to dalia bardzo żywotna
Eveline - pięknie kwitnie jeszcze wieloma kwiatami. To chyba nagroda za moje wieloletnie niepowodzenia z tą odmianą.
Apache - też jestem w tym roku zadowolona. Zwłaszcza z krzaczka "pomyłkowego"!
Black Touch - jedyna dalia z sadzonki! Zaczeła pod koniec sierpnia i dzielnie kwitnie nadal.
Jola - po kilku latach wreszcie ja miałam w tym sezonie. Fajna jest!
Pomimo, że nie przepadam za olbrzymami, kwiat Mingus Randy jest na tyle oryginalny, że mi odpowiada. I co ważne - ma silne łodygi i jak pada deszcz się nie łamie.
Słonka niestety brak, nie wiem, czy jeszcze zrobię im słoneczne zdjęcia w tym sezonie
Dalie jeszcze kwitną, choć deszczyk i niższa temperatura nie dodają im urody
Jeden kwiat Osaki zżółkł zupełnie
Nuit d'Ete - w tym roku słabo, a jest to dalia bardzo żywotna
Eveline - pięknie kwitnie jeszcze wieloma kwiatami. To chyba nagroda za moje wieloletnie niepowodzenia z tą odmianą.
Apache - też jestem w tym roku zadowolona. Zwłaszcza z krzaczka "pomyłkowego"!
Black Touch - jedyna dalia z sadzonki! Zaczeła pod koniec sierpnia i dzielnie kwitnie nadal.
Jola - po kilku latach wreszcie ja miałam w tym sezonie. Fajna jest!
Pomimo, że nie przepadam za olbrzymami, kwiat Mingus Randy jest na tyle oryginalny, że mi odpowiada. I co ważne - ma silne łodygi i jak pada deszcz się nie łamie.
Słonka niestety brak, nie wiem, czy jeszcze zrobię im słoneczne zdjęcia w tym sezonie
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Miłko - Piękne fotki Black Touch bardzo ładna chyba najładniejsza z tej serii zdjęć.
Niestety mój Mingus Randy F nie wyszedł, za mocno go chyba podzieliłem wiosną i zostałem z niczym
Jak to mówią ,,szewc zawsze chodzi bez butów,,Został mi za to bardzo podobny Mingus Gregory
Właśnie z tego powodu że ma grube silne pędy należy do niezawodnych na skrajne warunki atmosferyczne w moim ogrodzie .
W przyszłym sezonie zagości ponownie u mnie w ogrodzie.
Niestety mój Mingus Randy F nie wyszedł, za mocno go chyba podzieliłem wiosną i zostałem z niczym
Jak to mówią ,,szewc zawsze chodzi bez butów,,Został mi za to bardzo podobny Mingus Gregory
Właśnie z tego powodu że ma grube silne pędy należy do niezawodnych na skrajne warunki atmosferyczne w moim ogrodzie .
W przyszłym sezonie zagości ponownie u mnie w ogrodzie.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Miła koleżanko Basiu!BarbaraR pisze:Mam zapytanie do kolegi Ryszarda, który kiedyś, na wiosnę, pisał, że otrzymał sporo karp na targach Gardenia (?) - nie wiem, czy dobrze pamiętam, i czy o te targi chodziło. Ciekawi mnie jak się spisały te nabytki - to po pierwsze.
Tak to co roczne Targi GARDENIA, a wszystkie otrzymane karpy wydały piękne plony! Ostateczny wynik wczesnego sadzenia był następujący: pierwsze kwiaty miałem już 13 czerwca, przeszły one przez lekkie przymrozki.Nie przeszkodziło to jednak w dalszym ich kwitnieniu!Moje doświadczenie wczesnego sadzenia jest następujące:że dalie w tym czasie muszą przejść przez okres "zimnych ogrodników" i to jest dla nich szkodliwe.Dopiero jak ziemia jest mocniej wygrzana przez słońce dalie przybierają na wysokości i sile.Musicie sami porównać czy mieliście wcześniej kwiaty na daliach!Myślę że to wcześniejsze sadzenie przyspieszyło kwitnienie o jakieś 2 tygodnie. Na dzień dzisiejszy 80% moich dalii dalii jeszcze ma kwiaty!Mam jeszcze 2 maruderów, które mają jeszcze zielone pąki.Koleżanka Miłka oglądała moją "plantację daliową" była zadowolona z widoku rosnących dalii.Do wykopywania karp jeszcze nie przystąpiłem,czekam na lekkie przymrozki.Obecna pogoda zmienia wygląd naszych dalii i nie są już takie piękne! To tyle moich informacji na ten temat!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Tak wyglądają moje dalie na dzień 11 października.
To dalia kulista 'Petra' producent W. Legutko
.
To dalia kulista 'Cezarea' producent W.Legutko
To jedno z 7 miejsc, gdzie rosną moje dalie
To dalia 'Korsarz' producent W. Legutko
To dalia rabatowa 'Helio' producent W. Legutko
Tak wyglądają moje dalie na dzień 11 października.
To dalia kulista 'Petra' producent W. Legutko
.
To dalia kulista 'Cezarea' producent W.Legutko
To jedno z 7 miejsc, gdzie rosną moje dalie
To dalia 'Korsarz' producent W. Legutko
To dalia rabatowa 'Helio' producent W. Legutko
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
rys11 Piękne te twoje dalie . Powiedz czy to są wysiewane czy sadziłaś karpy? Widzę pod każdą dalią napis "legutko" wiem że ta firma posiada w sprzedaży nasiona i stąd moje pytanie siane czy sadzone (karpy) ?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Zauważyłem, że jak jest okres kiedy nie pada dłuższy czas kwiaty słabiej kwitną i są mniejsze ale jak już dostaną wody to odżywają w oczach, bardzo lubią wodę na terenie gdzie ziemia jest przepuszczalna. Chyba jeszcze trochę będą umilać widoki bo przymrozków w moich okolicach nie widać a to dobrze
A ta podpędzana kwitnie od około 20 maja bez przerwy do teraz to już prawie 5 miesięcy, uratowałem ją bo po zimie został mały kartofelek tylko, jest piękna jej kwiaty nie maleją z biegiem kwitnienia są cały czas takiej samej wielkości.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Super zdjęcia! Wszystkie!
Bijemy rekord na najpóźniej sfoconą dalię!
Może mały konkursik? Kto najpóźniej zrobi zdjęcie?
To niestety z weekendu jeszcze. Może dziś o jaśnie będę w domu! A musze zrobic zdjęcia, bo Babylon Purple mi rozkwitł!
Wittem
Autumn Fairy (jest Autumn, ale to chyba ostatni kwiat)
Ryszard! Cezarea !
Bijemy rekord na najpóźniej sfoconą dalię!
Może mały konkursik? Kto najpóźniej zrobi zdjęcie?
To niestety z weekendu jeszcze. Może dziś o jaśnie będę w domu! A musze zrobic zdjęcia, bo Babylon Purple mi rozkwitł!
Wittem
Autumn Fairy (jest Autumn, ale to chyba ostatni kwiat)
Ryszard! Cezarea !
Miłka
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Piękne macie dalie, uwielbiam je u Was oglądać.
Ja mam skromniutko.
Wybaczcie, czerwony kolorek nie najlepiej wyszedł.
Ja mam skromniutko.
Wybaczcie, czerwony kolorek nie najlepiej wyszedł.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Iwonko wcale nie tak skromniutko.
Śliczne masz dalie
szczególnie ta pierwsza.
Śliczne masz dalie
szczególnie ta pierwsza.