Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agulas74
50p
50p
Od: 9 maja 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalia

Post »

Mam pytanie o przechowywanie dalii zimą. Kiedy je wykopujecie? Dopiero gdy zmarzną liście? I jak je przechować w piwnicy - czy trzeba przysypać torfem lub trocinami?
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalia

Post »

Ja przechowuję dość ciepłej piwnicy blokowej.
Wkładam każdą karpę do osobnej reklamówki
i przesypuję trocinami "od kotów" takimi prasowanymi.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.3

Post »

Mam zapytanie do kolegi Ryszarda, który kiedyś, na wiosnę, pisał, że otrzymał sporo karp na targach Gardenia (?) - nie wiem, czy dobrze pamiętam, i czy o te targi chodziło. Ciekawi mnie jak się spisały te nabytki - to po pierwsze.
A po drugie, ciekawi mnie jaki był ostateczny wynik wczesnego posadzenia dalii przez Ciebie, Ryszardzie. W mijającym sezonie chyba byłeś pierwszym, który już w marcu posadził dalie do gruntu.Nic nie napisałeś o ile wcześniej zakwitły niż zwykle i w ogóle jak się sprawdziło to wczesne sadzenie. Czy kwitły dłużej, były dorodniejsze i czy karpy przyrosły bardziej niż u dalii sadzonym w tradycyjnym terminie? Dobrze byłoby poznać wynik takiego doświadczenia, więc Ryszardzie, jeśli można prosić, napisz coś na ten temat.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ryszard niewątpliwie się odezwie. Na własne oczy widziałam, że dalie ma imponujące, ale to też zasługa dobrej uprawy i dbania.

Dalie jeszcze kwitną, choć deszczyk i niższa temperatura nie dodają im urody :wink:

Jeden kwiat Osaki zżółkł zupełnie :wink:
Obrazek

Nuit d'Ete - w tym roku słabo, a jest to dalia bardzo żywotna
Obrazek

Eveline - pięknie kwitnie jeszcze wieloma kwiatami. To chyba nagroda za moje wieloletnie niepowodzenia z tą odmianą.
Obrazek

Apache - też jestem w tym roku zadowolona. Zwłaszcza z krzaczka "pomyłkowego"!
Obrazek

Black Touch - jedyna dalia z sadzonki! Zaczeła pod koniec sierpnia i dzielnie kwitnie nadal. ;:173
Obrazek

Jola - po kilku latach wreszcie ja miałam w tym sezonie. Fajna jest!
Obrazek

Pomimo, że nie przepadam za olbrzymami, kwiat Mingus Randy jest na tyle oryginalny, że mi odpowiada. I co ważne - ma silne łodygi i jak pada deszcz się nie łamie.
Obrazek

Słonka niestety brak, nie wiem, czy jeszcze zrobię im słoneczne zdjęcia w tym sezonie ;:185
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Miłko - Piękne fotki Black Touch bardzo ładna chyba najładniejsza z tej serii zdjęć.
Niestety mój Mingus Randy F nie wyszedł, za mocno go chyba podzieliłem wiosną i zostałem z niczym :D
Jak to mówią ,,szewc zawsze chodzi bez butów,,Został mi za to bardzo podobny Mingus Gregory
Właśnie z tego powodu że ma grube silne pędy należy do niezawodnych na skrajne warunki atmosferyczne w moim ogrodzie .
W przyszłym sezonie zagości ponownie u mnie w ogrodzie.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

BarbaraR pisze:Mam zapytanie do kolegi Ryszarda, który kiedyś, na wiosnę, pisał, że otrzymał sporo karp na targach Gardenia (?) - nie wiem, czy dobrze pamiętam, i czy o te targi chodziło. Ciekawi mnie jak się spisały te nabytki - to po pierwsze.
A po drugie, ciekawi mnie jaki był ostateczny wynik wczesnego posadzenia dalii przez Ciebie, Ryszardzie. W mijającym sezonie chyba byłeś pierwszym, który już w marcu posadził dalie do gruntu.Nic nie napisałeś o ile wcześniej zakwitły niż zwykle i w ogóle jak się sprawdziło to wczesne sadzenie. Czy kwitły dłużej, były dorodniejsze i czy karpy przyrosły bardziej niż u dalii sadzonym w tradycyjnym terminie? Dobrze byłoby poznać wynik takiego doświadczenia, więc Ryszardzie, jeśli można prosić, napisz coś na ten temat.
Miła koleżanko Basiu!
Tak to co roczne Targi GARDENIA, a wszystkie otrzymane karpy wydały piękne plony! Ostateczny wynik wczesnego sadzenia był następujący: pierwsze kwiaty miałem już 13 czerwca, przeszły one przez lekkie przymrozki.Nie przeszkodziło to jednak w dalszym ich kwitnieniu!Moje doświadczenie wczesnego sadzenia jest następujące:że dalie w tym czasie muszą przejść przez okres "zimnych ogrodników" i to jest dla nich szkodliwe.Dopiero jak ziemia jest mocniej wygrzana przez słońce dalie przybierają na wysokości i sile.Musicie sami porównać czy mieliście wcześniej kwiaty na daliach!Myślę że to wcześniejsze sadzenie przyspieszyło kwitnienie o jakieś 2 tygodnie. Na dzień dzisiejszy 80% moich dalii dalii jeszcze ma kwiaty!Mam jeszcze 2 maruderów, które mają jeszcze zielone pąki.Koleżanka Miłka oglądała moją "plantację daliową" była zadowolona z widoku rosnących dalii.Do wykopywania karp jeszcze nie przystąpiłem,czekam na lekkie przymrozki.Obecna pogoda zmienia wygląd naszych dalii i nie są już takie piękne! To tyle moich informacji na ten temat!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witam miłośników dalii!

Tak wyglądają moje dalie na dzień 11 października.

To dalia kulista 'Petra' producent W. Legutko
Obrazek.
To dalia kulista 'Cezarea' producent W.Legutko
Obrazek
To jedno z 7 miejsc, gdzie rosną moje dalie
Obrazek
To dalia 'Korsarz' producent W. Legutko
Obrazek
To dalia rabatowa 'Helio' producent W. Legutko
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

rys11 Piękne te twoje dalie ;:oj . Powiedz czy to są wysiewane czy sadziłaś karpy? Widzę pod każdą dalią napis "legutko" wiem że ta firma posiada w sprzedaży nasiona i stąd moje pytanie siane czy sadzone (karpy) ?
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Obrazek
Zauważyłem, że jak jest okres kiedy nie pada dłuższy czas kwiaty słabiej kwitną i są mniejsze ale jak już dostaną wody to odżywają w oczach, bardzo lubią wodę na terenie gdzie ziemia jest przepuszczalna. :) Chyba jeszcze trochę będą umilać widoki bo przymrozków w moich okolicach nie widać a to dobrze :heja
Obrazek
A ta podpędzana kwitnie od około 20 maja bez przerwy do teraz to już prawie 5 miesięcy, uratowałem ją bo po zimie został mały kartofelek tylko, jest piękna jej kwiaty nie maleją z biegiem kwitnienia są cały czas takiej samej wielkości. ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalie kwitną w najlepsze. To chyba najdłuższy sezon daliowy, jaki pamiętam, bo wiele karp kwitnie 4 bite miesiące!
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Super zdjęcia! Wszystkie!
Bijemy rekord na najpóźniej sfoconą dalię! ;:215
Może mały konkursik? Kto najpóźniej zrobi zdjęcie?

To niestety z weekendu jeszcze. Może dziś o jaśnie będę w domu! A musze zrobic zdjęcia, bo Babylon Purple mi rozkwitł! :tan

Wittem
Obrazek

Autumn Fairy (jest Autumn, ale to chyba ostatni kwiat)
Obrazek

Ryszard! Cezarea ;:167 !
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Piękne macie dalie, uwielbiam je u Was oglądać.
Ja mam skromniutko.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wybaczcie, czerwony kolorek nie najlepiej wyszedł.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Iwonko wcale nie tak skromniutko.
Śliczne masz dalie
szczególnie ta pierwsza.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”