Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący

Post »

seebbek pisze: 30 sie 2023, o 16:59Fernando
Dokładnie. Jedynie tej trawy z ostatniego zdjęcia nie da się usunąć żadną chemią, która by nie uszkodziła trawnika. Pozostaje ręczne wyrywanie lub nanoszenie oprysku jednoliściennego pędzelkiem.
garjar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2023, o 08:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

leszeg czy wiesz co to jest na tym ostatnim zdjęciu? Wywaliło mi na trawniku i staje się coraz bardziej ekspansywne. Wysiana trawa polskiego producenta na K. Przez pierwszy rok nie było tego widać, po dwóch latach dostało turboaktywności. Przejmuje cały trawnik. W innej części działki trawnik wysiany od innego producenta i nie ma tego problemu. Wnioskuje zatem że musiało to być w mieszance od K. Szerokie blaszki liściowe, ciemno zielony kolor liścia, bardzo zbita niska kępka, w wyniku częstych koszeń płoży się po ziemi nawet z kłosami, system korzeniowy na razie raczej płytki. Co to za dziadostwo?
garjar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2023, o 08:17

Post »

tak to wyglada
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Życica trwała. Dobrze rośnie na glebach żyznych, bogatych w azot. Wycinam z korzeniami długim nożem.
tomekg40
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2023, o 17:53

Post »

Cześć.
Istotnie, ten ostatni krzew z mojego zdjęcia jest nie do wyeliminowania przy pomocy wszystkich popularnych środków zwalczania chwastów...
Boję się że przy wycięciu coś z niej pozostanie i przy regeneracji i wzroście trawnika życica się uaktywni. Wezmę się jakimś herbicydem totalnym za to a po tym to wyrwę...
Ps, glebę mam rzeczywiście 3 klasę A...
Pozdrawiam
PanDzialkowicz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2024, o 13:43

Nowy trawnik vs komosa vs susza

Post »

Dzień dobry!

W okolicach 20 kwietnia wysiałem nowy trawnik (mazowieckie), ok 800m2. Proces przebiegał następująco:

1. Na jesieni nawieziona ziemia. Ciężka, żyzna ziemia (mada) znam wisły, zmieszana z inną ziemią i rodzimym piaskiem.
2. 2 tygodnie przed siewem glebogryzarka separacyjna.
3. Grabienie.
4. Tydzień przed siewem: nawóz, grabienie (raczej nawóz na tym etapie był błędem).
5. Siew krzyżowy (trawa Barenbrug RPR), grabienie, wałowanie.

Niestety siew przypadł w okresie niesamowitej suszy, z którą aktualnie mamy do czynienia. Na działce nie ma mnie na codzień więc jeżdzę tam 2-3 razy w tygodniu podlewać (mam 2 duże zraszacze wahadłowe i dobre ciśnienie wody, więc jak kilka godzin wieczorem spędzam na podlewaniu to ziemia jest bardzo wilgotna).

Niestety ale trawa wzeszła słabo, ta część trawnika, którą obsiewałem w tym roku jest w 95% w bezpośredniej ekspozycji na słońce więc to co wykiełkuje zaraz zostaje przysuszone. Są miejsca, gdzie w ogóle trawa się nie pokazała, jednak mam nadzieję, że część nasion przeżyła i jak zmieni się (oby) pogoda to jeszcze wykiełkuje.

Natomiast drugim dużym problemem jest komosa, która opanowała właściwie całość obszaru. Widocznie była w nawiezionej ziemi. Sytuację przedstawiam na załączonym foto. Dodatkowo pewnie złym ruchem było nawożenie, bo bardzo to pomogło komosie.

Doczytałem się, że nie można dopuścić do kwitnienia komosy, bo się rozsieje. Zaczyna kwitnieć podobno na początku czerwca, więc zastanawiam się co teraz zrobić. Trawa nadal jest krótka i bardzo słaba, więc nie bardzo nadaje się do koszenia. Myślałem o oprysku na dwuliścienne, który zabiłby komosę, no ale jest oczywiście na wcześnie i trawę by to zabolało (myślałem o połowie dawki). Tym niemniej coś trzeba zrobić z tą komosą przed czerwcem - aby nie zakwitła. Co radzicie? :)

Pozdrawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Nowy trawnik vs komosa vs susza

Post »

O komosie jest dyskusja z której wynika,że to łatwy do usunięcia chwast :wink:
tutaj- viewtopic.php?p=3162036#p3162036
i tutaj- viewtopic.php?p=5185205#p5185205

No ale współczuję :( i pozdrawiam
PanDzialkowicz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedź Karo! Czytałem już wcześniej te wątki, stąd posiadłem o komosie jakąś wiedzę :D m.in. o rozsiewaniu. Wnioskuję w takim razie, że warto poczekać jeszcze chwilę i skosić. A jak trawa nieco się wzmocni, to wtedy oprysk... Niestety nie mam czasu na usuwanie ręczne :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Problemem jest raczej susza bo nawet dosiewanie trawy nie ma sensu przy takiej pogodzie i Twoim braku możliwości bycia tam częściej.
Może jesienią zdecydujesz się na dosianie wtedy będzie zapewne i chłodniej i ... mam nadzieję bardziej deszczowo co też ułatwi Ci sprawę.
PanDzialkowicz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Komosa rzeczywiście była łatwym przeciwnikiem i ustąpiła po ok 3 koszeniach... By na jej miejsce pojawił się nowy groźniejszy wróg.

Na początku myślałem,że to perz. Ale to chyba niestety chwastnica. Bardzo proszę ekspertów o potwierdzenie :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Justin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2024, o 07:05

Chwast na trawniku

Post »

Potrzebuję pomocy (porady) jak wytępić chwast, który rozpanoszył się po całym trawniku (zajmuje jakieś 30% całej jego powierzchni). Posmarowałem łodygi Roundupem ale po tygodniu nie widać żadnego efektu a i tak pewnie nie wszystkie zostały nim potraktowane. Poza tym boję się, że większa ilość tego środka spowoduje zniszczenia trawnika. Potrzebuję jakiegoś środka, którym będę mógł zrobić oprysk bez szkody dla trawy i trawnika.

Tak to wygląda
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Re: Chwast na trawniku

Post »

A z bliska zdjęcie chwasta? LIścia,kwiatu czy tam coś co pozwoli go zidentyfikować?
MissWeathetwax
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2024, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To prawdopodobnie chwastnica jednostronna (kurze proso).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”