Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Tego się obawiam Półtora tygodnia temu ridomilem pryskałem.
Z systemicznych mam tylko amistara pod ręką.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Opryskałam dziś HT,jak często mam to powtarzać?Czy skoro działa na wiele grzybów,to czy jest skuteczny na chwościka?
A jak wygląda liść pod spodem ? Czy to "czarnidło" tej samej wielkości pod spodem, czy pod spodem jest bardziej rozległe niż na górze?Kropek pisze:Co to ? Znalazłem na jednym liściu (po środku rośliny - to nie jest dolny). Reszta krzaka ok.
Pewnego rodzaju wyznacznikiem czy zamknąć jedne czy dwoje czy wcale (jak jest zimno) jest sprawdzanie wilgotności folii w środku i na podstawie tego ocenić jak bardzo można sobie pozwolić na "uszczelnienie" tunelu.
np u mnie z niedzieli na poniedziałek pogoda pokazuje że rano mają być tylko 3 stopnie wiec zapewne zamknę całkiem lub prawie całkiem.
Co sądzicie o tym ?
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Pod spodem mniej, wygląda jakby z góry się tworzyło.
A może to alternarioza. Te plamy się kruszą.
A może to alternarioza. Te plamy się kruszą.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
dyrydyry7 napisał
I to są święta słowa, dlatego wstawiłam czerwonymi, dużymi literami cytat.
Powyżej 40 stopni w tunelu pomidory wegetują, dlatego najlepiej ten okres przeczekać razem z nimi.
Teraz się trochę ochłodziło, jest normalna temp. i prawie wszystkie moje pomidory ożyły i zaczęły rosnąć.
Prawie, bo jeden Czarny Książę chyba oberwał najmocniej i jeszcze przychodzi do siebie.
Z tym, że muszę powiedzieć, że kiedy je spaliłam podlewając w najgorszy gorąc,
na drugi dzień z samego rana zrobiłam im oprysk z Asahi.
Po dwóch dniach zrobiłam oprysk OW+ HB. ( Asahi wchłania się b.szybko, do godziny)
Żeby racjonalnie odpowiedzieć, trzeba poczekać na normalne warunki, wxześniej było za zimno teraz za gorąco, taki klymat
I to są święta słowa, dlatego wstawiłam czerwonymi, dużymi literami cytat.
Powyżej 40 stopni w tunelu pomidory wegetują, dlatego najlepiej ten okres przeczekać razem z nimi.
Teraz się trochę ochłodziło, jest normalna temp. i prawie wszystkie moje pomidory ożyły i zaczęły rosnąć.
Prawie, bo jeden Czarny Książę chyba oberwał najmocniej i jeszcze przychodzi do siebie.
Z tym, że muszę powiedzieć, że kiedy je spaliłam podlewając w najgorszy gorąc,
na drugi dzień z samego rana zrobiłam im oprysk z Asahi.
Po dwóch dniach zrobiłam oprysk OW+ HB. ( Asahi wchłania się b.szybko, do godziny)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ten biały nalot to sucha ziemia mam taką gliniastą w ogrodzie, jak jest sucha to bardzo jasna się robi. To są liście spodnie, więc były umazane po deszczach w ziemi.Deerf pisze:4 zdjęcie (a 1 zacytowane): szczytowy liść na gałęzi jak i sama gałąź ma biały nalot, na ostatnim zdjęciu gałąź również pokryta białym nalotem;
nie wiem czy dobrze widzę, bo zooma brak, ale czy na 4 zdjęciu liść na samym środku, ten niemal cały wyschnięty, na częściowo widocznej spodniej stronie liścia nie ma szarego nalotu podobnie jak na ostatnim zdjęciu szczytowy liść ?
Mączniaka na pomidorach jeszcze nie widziałem, ale czy aby to nie on się panoszy (w odniesieniu do białego nalotu)?
Dzisiaj pomidorki zostały opryskane Ridomilem od ZZ. Wcześniej trochę popadał deszcz.
Tak wyglądają dziś
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, jakbyś miał chwilę to daj znac co u mnie się na 40 stronie dzieje.
Dzisiaj opryskiwałam HT i zauważyłam zwiędnięty wierzchołek, za chwilę nadgryzioną łodyżkę, potem zieloną gąsienicę. Przedwczoraj była też jedna, a inna jakaś włochata. Obawiam się, że będzie tego dużo tak jak w ubiegłym sezonie. Właziły nawet do wnętrza owoców, na liściach są czarne grudki-ich odchody? Proszę, pomóżcie, jak się pozbyć tego paskudztwa?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
mirka2
Tylko, że to zwiędnięcie to raczej nie jest sprawka gąsienicy.
Tylko, że to zwiędnięcie to raczej nie jest sprawka gąsienicy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mimo,że mam nieco więcej pomidorów niż amatorsko, to w sezonie ulega uszkodzeniu kilka owoców przez gąsienice, bo ciągle na nie polują szczególnie sikorki, zawsze jest jakaś w tunelu. Trzeba tylko im ułatwić gdzie zbudować mają gniazda, oraz ograniczyć chemię.