Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
Re: Dereń jadalny - odmiany
Witam serdecznie
Posadziłem kilka dereni z siewek oraz mam kilka sadzonek kopanych które pójdą do doniczek i chciałbym je zaszczepić zimą. W związku z tym mam prośbę do Was, czy może mi ktoś odstąpić zrazów do szczepienia z derenia odmianowego?
Kupiłem w tym roku ładnego derenia odmiany Golden Glory ma 150cm wysokości i piękne zawiązki kwiatów i pewnie kupie jeszcze coś na jesień ale chciałbym popróbować sam zaszczepić na siewkach które posiadam.Może coś z tego wyjdzie, mam nadzieje że będzie jakiś odzew ze strony forumowiczów.
Pozdrawiam
Rafał
Ps Oczywiście pokrywam wszelkie koszty
Posadziłem kilka dereni z siewek oraz mam kilka sadzonek kopanych które pójdą do doniczek i chciałbym je zaszczepić zimą. W związku z tym mam prośbę do Was, czy może mi ktoś odstąpić zrazów do szczepienia z derenia odmianowego?
Kupiłem w tym roku ładnego derenia odmiany Golden Glory ma 150cm wysokości i piękne zawiązki kwiatów i pewnie kupie jeszcze coś na jesień ale chciałbym popróbować sam zaszczepić na siewkach które posiadam.Może coś z tego wyjdzie, mam nadzieje że będzie jakiś odzew ze strony forumowiczów.
Pozdrawiam
Rafał
Ps Oczywiście pokrywam wszelkie koszty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zimowe szczepienie derenia????Jak tego chcesz dokonać?Przecież szczepienia dokonuje się jak roślina jest już wybudzona po zimie i ruszyła tkanka twórcza,która jest odpowiedzialna za zrastanie się szczepu.
Witaj
Szczerze to nie wiem jeszcze jak.
Zawsze szczepiłem na wiosnę nawet dość późną wiosnę ale to było w gruncie. Wiem że w przypadku jabłoni grusz itp. szczepi się właśnie zimą tzw. szczepienie z ręki i właśnie o takim sposobie szczepienia myślałem na siewkach posadzonych w doniczkach.
Jeśli to głupi pomysł bądź nie sprawdza się w przypadku derenia to poczekam do wiosny, ale chciałbym wcześniej mieć chociaż wiedzę czy będę miał czym szczepić.
Pozdrawiam
Rafał
Szczerze to nie wiem jeszcze jak.
Zawsze szczepiłem na wiosnę nawet dość późną wiosnę ale to było w gruncie. Wiem że w przypadku jabłoni grusz itp. szczepi się właśnie zimą tzw. szczepienie z ręki i właśnie o takim sposobie szczepienia myślałem na siewkach posadzonych w doniczkach.
Jeśli to głupi pomysł bądź nie sprawdza się w przypadku derenia to poczekam do wiosny, ale chciałbym wcześniej mieć chociaż wiedzę czy będę miał czym szczepić.
Pozdrawiam
Rafał
-
Nie oceniam czy pomysł głupi czy nie.Często jest ,że ktoś coś wymyśla bo nie ma pojęcia ,że przed nim setki stwierdziły,że się nie da.Tzw. szczepienie w ręku, z tego co ja się orientuję zwykle stosuje się do winogron. Kawałek odm. szlachetnej szczepi się na kawałku podkładki i stratyfikuje w wilgotnych trocinach iglastych w temp. ok.25 st. Powstaje wtedy kalus a na wiosnę szczepy sadzi się do gleby i wtedy następuje właściwe zrastanie.
Nie lepiej spróbować ukorzenić sadzonki?
Nie lepiej spróbować ukorzenić sadzonki?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odmianowe derenie szczepi się, lub częściej okulizuje, właśnie dla tego że bardzo trudno je ukorzenić.
Pozdrawiam,
J
J
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Sadzonki z ukorzeniania rosną wolniej. Znacznie wolniej niż te ze szczepienia na siewkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Widziałem na targu derenie w doniczkach wysokości 40-50 cm. z owocami ,po dyszce.Nie przyglądałem się dokładnie bo moje derenie już rosną od dawna.Teraz się zastanowiłem czy one były szczepione czy ukorzeniane?
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witajcie
Może wiecie, dlaczego mój dereń 10-cio letni ma zaledwie po kilka owoców?
W pobliżu rośnie drugi egzemplarz, jako zapylacz.
Może wymaga jakiegoś przycinania, gdyż krzaczor ogromny wyrósł?
Może wiecie, dlaczego mój dereń 10-cio letni ma zaledwie po kilka owoców?
W pobliżu rośnie drugi egzemplarz, jako zapylacz.
Może wymaga jakiegoś przycinania, gdyż krzaczor ogromny wyrósł?
-
Ja swoich nie przycinam.Jeżeli już ,to tylko gałęzie najniższe które przeszkadzają.W zeszłym roku wyciąłem 15 letniego derenia bo bo co roku dawał ze dwie garści małych owoców.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Więc jednak takie przypadki się zdarzają nie owocujących dereni, sądziłam, że tylko u mnie.
Mojego trzymam dla kwiatów wiosną, gdyż także dawno byłby wycięty .
Mojego trzymam dla kwiatów wiosną, gdyż także dawno byłby wycięty .
-
Ja swojego wyciąłem bo miałem obok jeszcze trzy.T może spróbuj swojego przeszczepić ,najlepiej kilkoma odmianami.
KoLo ale ja nie zamierzam szczepić zrazów tylko siewki posadzone w doniczkach ona mają już korzenie i rosną. Ja nie upieram się przy szczepieniu zimą jeśli ktoś napisze że się tego zimą nie robi albo że są potrzebne ekstremalne warunki to sobie odpuszczę i poczekam do wiosny jak siewki ruszą. Na razie nie mam czym szczepić więc tak sobie głośno myślę a móż ktoś pomoże doradzi?
Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał
-
Sorry ale z tego co napisałeś trudno wyciągnąć inne wnioski niż ja wyiągnąłem.Szczepi się wtedy jak miazga czyli tkanka twórcza jest aktywna na maxa a to jest wczesną wiosną albo jeszcze jest aktywna czyli przełom lipca i sierpnia.A zraz to jest to co się naszczepia na podkładkę.Jeżeli uda Ci się ten numer to bardzo dobrze,to będzie tzw.szczęscie nowicjusza.Pozdrawiam .mlody pisze:Witam serdecznie