Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
miroslawiec
50p
50p
Od: 24 kwie 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Kalo
MOje borówki są posadzone w dołach o wymiarach 100 cm na 100 cm i głębokości 50 cm. Boki są obłożone laminatem lub grubą folią,
łatwiej utrzymać wilgotność oraz kwasowość. Co do nawożenia to trzy razy siarczan amonu w odstępach trzech tygodni [od połowy kwietnia] i teraz jeden raz siarczan potasu i co dziennie rano 10 litrów wody (jeżeli wystarcza to deszczówka, no i jak pada deszcz to nie leje.

pozdrawiam Kazik
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam siarczan potasu ale on kompletnie nie chce się rozpuścić. Umieściłam granulki w butelce i tak po kilku minutach potrząsania woda się zrobiła mętna. Jednak na spodzie butelki nadal pozostawały nieliczne granulki. Chciałam podlać wg zaleceń, czyli płaska łyżka na 10l i to pod 2 krzaki. No nijak się tego nie uda zrobić. Teraz patrzę, że są 2 rodzaje siarczanu, rozpuszczalny i granulat. Może granulat jest dłużej działającym nawozem i teraz powinnam dokupić tego rozpuszczającego się? Mogę też częściowo bełtać nawóz a pozostałe granulki przykryć ziemią pod roślinami.
Jak często należy stosować taki nawóz, kiedy zaprzestać?
Pozdrawiam Jola
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

31 sierpnia napisałem Ci imiennie-Kama kup rozpuszczalny,nie granulowany.Pewnie nie czytałaś :(
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Może i czytała Kalo ale..... Jak idziesz do sklepu i poprosisz o siarczan potasu to ani chybi wcisną Ci granulki. Nie wiem dlaczego, podejrzewam jakąś zmowę sprzedawców. Mnie się też już dwa razy taka wtopa zdarzyła. Mimo że wyraźnie prosiłam o ten do rozpuszczenia.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biała Damo,kieruj się tym ,co masz w swojej stopce.Okulary na nos! :lol: Na każdym opakowaniu jest napisane albo granulowany,albo rozpuszczalny. :wit
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

No jak nie czytała, czytała..a że lata po x wątkach i zawsze jej się wydaje, że no przecież bez zapisywania wszystko zapamięta idealnie. Potem takie kwiatki są. Mi w ogrodniczym wciskali zamiast siarczanu potasu siarczan amonu-toż to to samo. Prawie dałam się nie nabrać. Do czego mogę teraz go zużyć?

Sąsiad wyjął tą trefną partię trocin i zasypał nowymi, świeżymi. Człowiek lubi wymieniać nasadzenia i ok. Byleby tylko do moich się nie dostał ów impregnat.

Dziękuję za wyrozumiałość i litość nad zamotaną ciemno-głową ;:131
Pozdrawiam Jola
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kama_80 pisze: Do czego mogę teraz go zużyć?
Jeśli pytasz o granulowany siarczan potasowy,to do nawożenia wszystkiego .To dobry nawóz,tylko nie nadaje się do nawożenia interwencyjnego,bo rozpuszcza się ruski rok.Możesz go zastosować podczas przekopywania działki na zimę,albo b. wczesną wiosną.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Nawet nie wiedziałam,że są różne siarczany potasu,byłam przekonana,że jest tylko ten,którego za chiny ludowe nie idzie rozpuścić,a tu taka niespodzianka kaLo dzięki,ale jest problem znalazłam tylko po 5 kg.najmniejsze opakowanie nie za dużo to ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zależy od zasobności gleby, a do jej określenia niezbędna jest analiza.Wszystkie owoce i warzywa zawierają duże ilości potasu i należy go co roku dostarczać. http://www.jaimojeserce.eu/zawartosc-po ... wocach.php .Aby dostarczyć 100 mg /l podłoża potasu (K2O),potrzeba 40g siarczanu potasowego (zaw. 50 % K2O) ,czyli 4 kg/ar (100 m 2).W przypadku niektórych upraw potrzeba nawet 2x tyle.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ten brak potasu w glebie bardzo wpływa na smak owoców niestety
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Hym a czy takowy siarczan nie zakwasi gleby i w efekcie utoniemy w skrzypie? Zmierzam do tego, że zakupiłam dolomit i znowu był plan by go na jesień z kompostem wymieszać i płytko przekopać. Jakby niedoborów magnezu w tym roku nie zauważyłam. Potasu mam zbyt mało. Tyle, żeby sobie skrzypowiska nie zrobić.
Ten rozpuszczalny siarczan to chyba można też zastosować do twardnienia winogron? Jak często i do kiedy podlewać nim borówki.

ps. mam taki pas niechcianej trawy pomiędzy borówką i siatką. Czy mogę trawę zasypać świeżą trociną i zrębkami z modrzewiowych gałęzi+15190 szyszek modrzewiowych? Byłyby one początkowo oddzielone od borówek bo te mam w wysokim kołnierzu z obrzeża posadzone. Pewnie z czasem coś by się wymieszało. Do owej trawy nie mam dojścia żeby ją strzyc.
Pozdrawiam Jola
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

W sklepie stacjonarnym tylko granulowany mają,kupię w necie te 5 kg. to się okazuje całkiem mało,a gdzie ja na tej swojej wsi badania zrobię,phametr poazuje zasadowy odczyn gleby i tyle wiem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkasz aż tak "daleko od szosy" :D ? W każdym powiecie powinny być Ośrodki Doradztwa Rolniczego.Można też i wysyłkowo.Choć raz warto zainwestować i dowiedzieć się ,na czym się stoi i w czym rzeźbi cały sezon. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”