Borówka amerykańska - 6 cz
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Kalo
MOje borówki są posadzone w dołach o wymiarach 100 cm na 100 cm i głębokości 50 cm. Boki są obłożone laminatem lub grubą folią,
łatwiej utrzymać wilgotność oraz kwasowość. Co do nawożenia to trzy razy siarczan amonu w odstępach trzech tygodni [od połowy kwietnia] i teraz jeden raz siarczan potasu i co dziennie rano 10 litrów wody (jeżeli wystarcza to deszczówka, no i jak pada deszcz to nie leje.
pozdrawiam Kazik
MOje borówki są posadzone w dołach o wymiarach 100 cm na 100 cm i głębokości 50 cm. Boki są obłożone laminatem lub grubą folią,
łatwiej utrzymać wilgotność oraz kwasowość. Co do nawożenia to trzy razy siarczan amonu w odstępach trzech tygodni [od połowy kwietnia] i teraz jeden raz siarczan potasu i co dziennie rano 10 litrów wody (jeżeli wystarcza to deszczówka, no i jak pada deszcz to nie leje.
pozdrawiam Kazik
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam siarczan potasu ale on kompletnie nie chce się rozpuścić. Umieściłam granulki w butelce i tak po kilku minutach potrząsania woda się zrobiła mętna. Jednak na spodzie butelki nadal pozostawały nieliczne granulki. Chciałam podlać wg zaleceń, czyli płaska łyżka na 10l i to pod 2 krzaki. No nijak się tego nie uda zrobić. Teraz patrzę, że są 2 rodzaje siarczanu, rozpuszczalny i granulat. Może granulat jest dłużej działającym nawozem i teraz powinnam dokupić tego rozpuszczającego się? Mogę też częściowo bełtać nawóz a pozostałe granulki przykryć ziemią pod roślinami.
Jak często należy stosować taki nawóz, kiedy zaprzestać?
Jak często należy stosować taki nawóz, kiedy zaprzestać?
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
31 sierpnia napisałem Ci imiennie-Kama kup rozpuszczalny,nie granulowany.Pewnie nie czytałaś
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Może i czytała Kalo ale..... Jak idziesz do sklepu i poprosisz o siarczan potasu to ani chybi wcisną Ci granulki. Nie wiem dlaczego, podejrzewam jakąś zmowę sprzedawców. Mnie się też już dwa razy taka wtopa zdarzyła. Mimo że wyraźnie prosiłam o ten do rozpuszczenia.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Biała Damo,kieruj się tym ,co masz w swojej stopce.Okulary na nos! Na każdym opakowaniu jest napisane albo granulowany,albo rozpuszczalny.
- kama_80
- 1000p
No jak nie czytała, czytała..a że lata po x wątkach i zawsze jej się wydaje, że no przecież bez zapisywania wszystko zapamięta idealnie. Potem takie kwiatki są. Mi w ogrodniczym wciskali zamiast siarczanu potasu siarczan amonu-toż to to samo. Prawie dałam się nie nabrać. Do czego mogę teraz go zużyć?
Sąsiad wyjął tą trefną partię trocin i zasypał nowymi, świeżymi. Człowiek lubi wymieniać nasadzenia i ok. Byleby tylko do moich się nie dostał ów impregnat.
Dziękuję za wyrozumiałość i litość nad zamotaną ciemno-głową
Sąsiad wyjął tą trefną partię trocin i zasypał nowymi, świeżymi. Człowiek lubi wymieniać nasadzenia i ok. Byleby tylko do moich się nie dostał ów impregnat.
Dziękuję za wyrozumiałość i litość nad zamotaną ciemno-głową
Pozdrawiam Jola
-
Jeśli pytasz o granulowany siarczan potasowy,to do nawożenia wszystkiego .To dobry nawóz,tylko nie nadaje się do nawożenia interwencyjnego,bo rozpuszcza się ruski rok.Możesz go zastosować podczas przekopywania działki na zimę,albo b. wczesną wiosną.kama_80 pisze: Do czego mogę teraz go zużyć?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nawet nie wiedziałam,że są różne siarczany potasu,byłam przekonana,że jest tylko ten,którego za chiny ludowe nie idzie rozpuścić,a tu taka niespodzianka kaLo dzięki,ale jest problem znalazłam tylko po 5 kg.najmniejsze opakowanie nie za dużo to ?
-
Zależy od zasobności gleby, a do jej określenia niezbędna jest analiza.Wszystkie owoce i warzywa zawierają duże ilości potasu i należy go co roku dostarczać. http://www.jaimojeserce.eu/zawartosc-po ... wocach.php .Aby dostarczyć 100 mg /l podłoża potasu (K2O),potrzeba 40g siarczanu potasowego (zaw. 50 % K2O) ,czyli 4 kg/ar (100 m 2).W przypadku niektórych upraw potrzeba nawet 2x tyle.
I ten brak potasu w glebie bardzo wpływa na smak owoców niestety
- kama_80
- 1000p
Hym a czy takowy siarczan nie zakwasi gleby i w efekcie utoniemy w skrzypie? Zmierzam do tego, że zakupiłam dolomit i znowu był plan by go na jesień z kompostem wymieszać i płytko przekopać. Jakby niedoborów magnezu w tym roku nie zauważyłam. Potasu mam zbyt mało. Tyle, żeby sobie skrzypowiska nie zrobić.
Ten rozpuszczalny siarczan to chyba można też zastosować do twardnienia winogron? Jak często i do kiedy podlewać nim borówki.
ps. mam taki pas niechcianej trawy pomiędzy borówką i siatką. Czy mogę trawę zasypać świeżą trociną i zrębkami z modrzewiowych gałęzi+15190 szyszek modrzewiowych? Byłyby one początkowo oddzielone od borówek bo te mam w wysokim kołnierzu z obrzeża posadzone. Pewnie z czasem coś by się wymieszało. Do owej trawy nie mam dojścia żeby ją strzyc.
Ten rozpuszczalny siarczan to chyba można też zastosować do twardnienia winogron? Jak często i do kiedy podlewać nim borówki.
ps. mam taki pas niechcianej trawy pomiędzy borówką i siatką. Czy mogę trawę zasypać świeżą trociną i zrębkami z modrzewiowych gałęzi+15190 szyszek modrzewiowych? Byłyby one początkowo oddzielone od borówek bo te mam w wysokim kołnierzu z obrzeża posadzone. Pewnie z czasem coś by się wymieszało. Do owej trawy nie mam dojścia żeby ją strzyc.
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W sklepie stacjonarnym tylko granulowany mają,kupię w necie te 5 kg. to się okazuje całkiem mało,a gdzie ja na tej swojej wsi badania zrobię,phametr poazuje zasadowy odczyn gleby i tyle wiem.
-
Mieszkasz aż tak "daleko od szosy" ? W każdym powiecie powinny być Ośrodki Doradztwa Rolniczego.Można też i wysyłkowo.Choć raz warto zainwestować i dowiedzieć się ,na czym się stoi i w czym rzeźbi cały sezon.