Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tylko nie polecam doniczek glinianych bądz ceramicznych, prze te pierwsze woda paruje prze całą powierzchnie a nie tylko prze wierzch podłoża. No oczywiście proponuje zminić wode do podlewania - lub chociaż ją wcześniej przegotować. Roślinki wyglądają ładnie - po przesadzeniu nie podlewaj ich przez kilka dni... A w jakim miejscu rosną twoje roślinki ?
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sie 2009, o 12:43
Kontakt:

Post »

piotek_m pisze:tylko nie polecam doniczek glinianych bądz ceramicznych, prze te pierwsze woda paruje prze całą powierzchnie a nie tylko prze wierzch podłoża. No oczywiście proponuje zminić wode do podlewania - lub chociaż ją wcześniej przegotować. Roślinki wyglądają ładnie - po przesadzeniu nie podlewaj ich przez kilka dni...
hmmm czyli plastikowe?

podlewam przegotwana odfiltrowana woda.
I Dzięki za wszystkie rady :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

ja mam wszystkie w plastikowych i ładnie rosną :) a co do wody to już nie wiem - może za duzo nawozu? Przed przesadzeniem przesusz dobrze podłoże, wyjmij roślinki i powinno być ok - moga po tym zabiegu zgubić troche liści ale szybko odrosną ...
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

raczej braki nawozu ;-)

chyba raz od czasu jak je mam, a to juz ze 3 miesiace sa, je nawozilam.

ale w takim razie zastosuje sie do Twoich rad :)
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po przesadzeniu i to szczególnie młodych roślinek - nie nawozi się ich przez ok. 2-3 miesiące, bo można przedobrzyć i je po prostu spalić. Nowa ziemia zawiera już sama w sobie wszystkie potrzebne mikroelementy.
Wracając jeszcze do przesadzania - ja mam inną "technikę". Młode roślinki czy te w małych doniczkach - przesadzam zawsze na "mokro". Bryła korzeniowa wtedy nie rozsypuje się (szczególnie przy drobnych korzeniach) i łatwiej roślinę wyciągnąć z korzeniami. Natomiast gdy część ziemi wokół korzeni chcę usunąć lub nawet przyciąć korzenie - wtedy łatwiej robi się to na "sucho".

Wracając do Twoich roślinek. Tak jak pisałem wyżej - mają złą strukturę ziemi. O ile na pierwszym zdjęciu roślinki są ładnie zielone - to nie mają kaudexu. Na drugim zdjęciu - usychanie liści jest spowodowane zastoiną wodną (też tak początkowo miałem). Tutaj nie ma się co martwić. Roślinki z miejsc po uschniętych liściach powinny wybić nowe pędy.
Czyli: zdecydowanie przesadzaj, ale z nawożeniem na razie zaczekaj.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

karpek pisze:Po przesadzeniu i to szczególnie młodych roślinek - nie nawozi się ich przez ok. 2-3 miesiące, bo można przedobrzyć i je po prostu spalić. Nowa ziemia zawiera już sama w sobie wszystkie potrzebne mikroelementy.
Wracając jeszcze do przesadzania - ja mam inną "technikę". Młode roślinki czy te w małych doniczkach - przesadzam zawsze na "mokro". Bryła korzeniowa wtedy nie rozsypuje się (szczególnie przy drobnych korzeniach) i łatwiej roślinę wyciągnąć z korzeniami. Natomiast gdy część ziemi wokół korzeni chcę usunąć lub nawet przyciąć korzenie - wtedy łatwiej robi się to na "sucho".

Wracając do Twoich roślinek. Tak jak pisałem wyżej - mają złą strukturę ziemi. O ile na pierwszym zdjęciu roślinki są ładnie zielone - to nie mają kaudexu. Na drugim zdjęciu - usychanie liści jest spowodowane zastoiną wodną (też tak początkowo miałem). Tutaj nie ma się co martwić. Roślinki z miejsc po uschniętych liściach powinny wybić nowe pędy.
Czyli: zdecydowanie przesadzaj, ale z nawożeniem na razie zaczekaj.

Własnie przesadziłam w mieszanke: ziemia plus perlit. Stara ziemia nie była za bardzo mokra, ale tym razem, po przesadzeniu nie będę kwiatkow podelawac ani tez nawozic.
Postaram sie tez ograniczyc podlewanie. Ja chyba mam zle doswidczenia z kwiatkami, ktore zdarzalo mi sie zasuszyc, ze teraz przeginam w druga strone ;-)
Dziekuje Wam za pomoc. I trzymajcie kciuki za moje różyczki :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

I jak to czasem ciekawie bywa na przekór niektórym którzy są pesymistycznie nastawieni do tego że adenium zakwitnie w mieszkaniu w bloku. Zalążki kwiatów odmiany "dark forest" już sie nie moge doczekać kiedy to bedzie. I ta roślinka wcale nie ma super warunków - stoi na parapecie na balkonie (okno zachodnie - z delikatnym przechyleniem na południe) słońce ma dopiero gdzie od około 14 do samego wieczora a w upalne dni to naprawde niewiele roślin wytrzymuje u mnie na balkonie (4 piętro) i niektóre sie po prostu palą. A adenium rośnie sobie w najlepsze - liści ma niewiele ale za to kwiaty mam nadzieje że beda warte czekania - powinny wyglądać tak:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

A JA DOPIERO POSADZILEM NASIONKA :)
zobaczymy z czasem czy cosik wyrosnie :)
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

piotek_m i jak pączki? rozwinęły sie juz czy to jeszcze potrwa?

Moje sadzonki, po przesadzeniu zgodnie z Waszymi radami, trzymaja sie swietnie, licze, ze przezyją :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

czekam niecierpliwie ale jeszcze nie... ostatnio jest dość pochmurnie i troszke pąki staneły w miejscu... jak tylko sie rozwiną wstawie fotki...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
aaprillaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 sie 2009, o 14:09

Post »

Witam. Ja tez mam roze pustyni. Ma niedlugo zakwitnac. Zobaczymy...
Obrazek Obrazek
To co wysylamy w swiat
powraca do nas...
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale duży okaz!
Awatar użytkownika
furja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

piękne! ciekawe kiedy moje maleństwa tak urosną?
ale na razie przesadzanie im nie zaszkodzilo. Chyba sie zadomowily w nowej ziemi i nowych doniczkach. Nie zrzucily ani jednego listka ale za to przybylo kilka nowych...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”