Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
No ale widać że tunel/szklarnia, a to dużo daje w obu tych przypadkach
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozmawiałam z mamą na temat puszczenia ogórków po siatce na której w tym roku wiły się dynie, nie miała nic przeciwko, także bardzo możliwe że po wcześniejszym przywiązaniu sporej ilości sznurków kwatera będzie zarezerwowana na ogóraski i być może również fasolkę tyczną (szczególnie że się lubią), teraz muszę jeszcze się dokształcić co do uszczykiwania pędów, bo często o tym słyszałam ale dalej nie wiem co i jak .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem w tym sezonie ok 40 sztuk roślinek Kraka. Prowadzone pionowo, uszczykiwane kwiatki i pędy boczne. W głównym sezonie zbierane trzy razy w tygodniu (sobota, wtorek, czwartek) ok. wiaderko 10l. Na początku owocowania i na końcu zbiory były oczywiście niższe. Znaczną część przeznaczaliśmy na bieżące potrzeby. Mamy zrobionych tak coś koło 25 słoików 1l kiszeniaków i pikli. 20 roślinek może być trochę mało. I jeszcze jeden albo dwa duże słoje 5l. I małosolne na bieżąco w sezonie.
Pozdrawiam Irek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki .Ja z przędziorkami w tym sezonie nie miałam problemów .Nie wiem co zadziałało .Na jesień
odkaziłam tunel siarką a w maju kupiłam dobroczynki , wczesną wiosną wszystko opryskane preparatem
olejowym .To był mój pierwszy sezon bez przędziorka .
odkaziłam tunel siarką a w maju kupiłam dobroczynki , wczesną wiosną wszystko opryskane preparatem
olejowym .To był mój pierwszy sezon bez przędziorka .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Anulab, zależy jak żarłoczna i smakujaca się w ogórkach jest Twoja rodzinka. Już drugi rok tutaj ogródek uprawiam i sadzę 8 kępek po 3 sztuki rozsady Atlantisa. Wystarcza to dla wszystkich; na przetwory -30 słoików kiszonych, 12 z sałatka, mizerii już wszyscy mieli serdecznie dość, obdarowana rodzinka, dwóch sasiadów i dwie rodziny niedaleko mieszkajacych Polaków. W II-gim rzucie posadziłam już tylko 5 kępek po 2 szt czyli w sumie 10 roślinek- już nie było takiego apetytu na nie, bo były już brokuły, kapusta, kalafiory.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Gienia , właśnie chodzi mi o to by nie posadzić za dużo .Po tym sezonie , już wolę mieć lekki niedosyt .
Zbierałam praktycznie jak najmniejsze , żeby chociaż trochę ograniczyć ilość .Miałam odmiany Bara, Berta i
Atomic .W tunelu Rubina Medalistę i Bursztyna .Rubin według mnie lepszy , dłuższe owoce.
Zbierałam praktycznie jak najmniejsze , żeby chociaż trochę ograniczyć ilość .Miałam odmiany Bara, Berta i
Atomic .W tunelu Rubina Medalistę i Bursztyna .Rubin według mnie lepszy , dłuższe owoce.
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
Kto uprawiał, lub ma wiadomości o odmianie Vorgebirstrauben /niemiecka/. Nasionka kupiłem w Tesco.
W tłumaczonych stronach ma pozytywne opinie, jako ogórek konserwowy.
Pozdrawiam. Stanisław.
W tłumaczonych stronach ma pozytywne opinie, jako ogórek konserwowy.
Pozdrawiam. Stanisław.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Konserwowy czyli do octu.Na zdjęciach jest drobnobrodawkowy, co wg starych przepisów i wierzeń dyskwalifikuje go jako kwaszeniaka.
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
Na stronie tłumaczonej, jest określony jako korniszon. W opiniach jest chwalony za wyborny smak mizerii.
Zalecana wielkość /długość/ do zbioru 10 cm. Większość odmian korniszonowych nadaje się do kiszenia.
Będę miał okazję sprawdzić.
Pozdrawiam. Stanisław.
Zalecana wielkość /długość/ do zbioru 10 cm. Większość odmian korniszonowych nadaje się do kiszenia.
Będę miał okazję sprawdzić.
Pozdrawiam. Stanisław.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Chciałbym posiać w nowym roku ogórki Śremskie, ale w Pnosie znalazłem tylko Śremskie F1. Czy nie ma normalnych? Przecież są uprawiane od pół wieku co najmniej. Najlepsze ogórki na małosolne. Inne są za słodkie.
-
Podstawą fermentacji mlekowej zachodzącej podczas jakiegokolwiek kiszenia są właśnie cukry. Jak ich nie ma, to i nie ma kiszonki.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Najlepsze ogórki do kiszenia są te z goryczką i mocną woskowatą skórką. Wolniej się kiszą, ale za to dłużej są małosolne. I mniej pleśnieją. Dlatego mi pasują Śremskie. Czy ktoś ma pojęcie o co chodzi z tymi Śremskimi F1? Czy to nowa odmiana?.............jokaer
-
Jeśli smakują Ci gorzkie ogórki, to chętnie pomożemy i postaramy sę podać kilka odmian szczególnie podatnych na tę dolegliwość .Kto miał takie ogórki , to proszę o podanie nazwy .Nasz kolega z pewnością się ucieszy .
...jokaer
...jokaer