Martusiu - marta64 odpowiadam z pewnym opóźnieniem, ale w drugiej połowie maja miałam znów jakieś perturbacje zdrowotne.
Jeszcze kilkanaście lat temu nie umiałam sobie wyobrazić piwonii o pustych kwiatach. Piwonia 'Whitleyi Major' to moja pierwsza pusta, wcześnie kwitnąca, o białych, ogromnych kwiatach, posadzona na działce szczególnie przypadła mi do gustu. Potem doszły jeszcze następne trzy. Co roku niecierpliwie czekam na ich kwiaty.
Większość moich piwonii o pełnych kwiatach ma na tyle sztywne łodygi, że stoją na baczność.
Tojad lisi w tym roku bardzo się pospieszył i już przekwitł, a mołdawski jest ogromny i zagłuszył wszystko wokół.
Krwiściąg mniejszy ma raczej skromne i małe kwiaty.
Irys różnobarwny ostatnio zyskał dla siebie nieco więcej miejsca i od razu odwdzięczył się kwiatami.
Slimaki nagie to specjaliści w niszczeniu pąków irysa strzechowatego.
Owszem, lato na mojej działce już było widoczne, ale zostały po nim tylko zdjęcia, które zdążyłam zrobić jeszcze wczoraj po południu. Wieczorem rozpoczęła się okropna ulewa trwająca kilkanaście godzin. Dzisiaj miałam trudności z dojściem na działkę, bo droga dojazdowa i aleje działkowe były pod wodą, a całą szerokością mojej działki płynęła rwąca rzeka...
liliowiec 'Tigereye Spider'
Małgorzato - kuneg bardzo dziękuję za docenienie piękna moich roślin.
irys holenderski 'Blue Magic'
Babo - baba serdecznie witam nowego gościa, dziękuję za pochwałę piwonii i zapraszam do odwiedzania mojej działki.
róża nn
Jurku - Locutus nasiona tej lepnicy pozbierałam kilka lat temu z roślin rosnących na skarpie przy alejce, którą dochodzę do działki. Teraz rozsiewa się już bez mojego udziału.
Dziękuję również za pochwałę pozostałych roślin.
róża okrywowa 'Alberich'
Florianie - Florian Silesia moja siewka moszenek południowych również pochodzi od naszej Marysi.
Natomiast sadzonkę babtysji błękitnej, wiele lat temu, przyniosłeś mi osobiscie na działkę.
Bardzo dziękuję za przemiłe słowa dotyczące moich roślin.
babtysja błękitna od kilku lat przyciąga zadrzechnie fioletowe