Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
Już myślałem że Sylit i miedzian aplikowałeś ...
U mnie w tamtym sezonie niestety nie mogłem zadbać o nie tymi środkami ale nie chorowały specjalnie a w tym sezonie jesień/zima przypilnowałem tematu i mam fatalnie zaatakowane wierzchołki... nie wiem czy to powiązać ze słabą zimą czy nie trafiłem opryskami. Teraz to już po temacie ale jesienią ...
A winorośla sadź Mirek bo coraz więcej fajnych odmian jest na rynku.
U mnie w tamtym sezonie niestety nie mogłem zadbać o nie tymi środkami ale nie chorowały specjalnie a w tym sezonie jesień/zima przypilnowałem tematu i mam fatalnie zaatakowane wierzchołki... nie wiem czy to powiązać ze słabą zimą czy nie trafiłem opryskami. Teraz to już po temacie ale jesienią ...
A winorośla sadź Mirek bo coraz więcej fajnych odmian jest na rynku.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja po raz pierwszy kupiłam morelę.
Bardzo ładnie kwitła,ale owoc zawiązał się tylko jeden
Może mi ktoś podpowiedzieć co powinnam była zrobić,aby było ich więcej?
Bardzo ładnie kwitła,ale owoc zawiązał się tylko jeden

Może mi ktoś podpowiedzieć co powinnam była zrobić,aby było ich więcej?
Mariola
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2014, o 02:27
Marcin z chęcią bym posadził winogron,ale nie wiem jak i gdzie.Mam wprawdzie winogron,który pnie się po garażu,ale to taki pół dziki.Ma malutkie grona granatowe.Robiłem z niego wino było nawet dobre,ale wiem że to nie to.Nie mam czasu,bo na pewno jest przy tym troche roboty.Mieszkam 100 km od tej działki i nie zawsze mam czas aby tam jechać.A jak już jade to mam dużo innych robót jak koszenie trawy,sprzątanie,plewienie i.t.p.Może za jakiś czas pojadę tam na stałe to wtedy pomyśle o winogronie.na razie mam dość ładne i dobre maliny,które owocują cały rok,choć troche zaniedbane.
Pozdrawiam Mirek.
Pozdrawiam Mirek.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Witam swoje brzoskwinie inektaryny pryskałam w lutym Sillitem ,poprawiłem w marcu Miedzianej ,mimo to wszystkie wierzchołki są czerwone i pozwijane.Doradzcie mi ,czy mam czymś jeszcze pryskać ,czy cze,kac do jesieni
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
U mnie to samo. Czubki zaatakowane. Nie pryskajcie niczym. Po prostu trafił się rok gdzie kędzierzawość intensywnie się rozwijała i nawet oprysk nie pomógł.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
A ja myślałem,że pomyliłem dawki,albo cholera wie co, bo u mnie to samo.Wszystkie wierzchołki z kędzierzawością.
- pawelp1320
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
U mnie też wierzchołki czerwone. Ale nic nie obrywam jak radzi Janusz Mazurek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Mam pytanko - brzoskwinia i nektaryna dostały kędzierzawości liści.są to młode drzewka - pryskane miedzianem. I nie pomogło. czy jest jakiś ratunek teraz ? sadzone w zeszłym roku
Zdanie zaczynamy wielką literą.
/mateo/
Zdanie zaczynamy wielką literą.
/mateo/
- Rzepka
Witam,mam na działce nektarynę , którą odziedziczyłam po poprzednim właścicielu. Nie wiem ile ma lat ijaka to odmiana ,u mnie od 8 lat corocznie kwitnie i owocuje Problem w tym ,że gdy owoce są wielkości małego orzecha włoskiego masowo zaczynają gnić na drzewie.Z dużego wysypu owoców udaje nam się zjeść kilka nektarynek.Pryskana była Miedzianej i Syllitem , ale nic nie pomogło .Szkoda nam ja wycinać,bo owoce ,które dojrzeja,są bardzo smaczne. Może znajdzie się jakiś < ogrodowy lekarz> ,który nam pomoże.?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
To brunatna zgnilizna, oprysk topsinem w czasie kwitnienia i na miesiąc przed zbiorem. Ja swoje brzoskwinie z czerwonymi czubkami opryskałam mlekiem z wodą w stężeniu 1:1, wcześniej obcięłam wszystkie czubki. Teraz mam bardzo ładne zdrowe liście.
ania1590
- pawelp1320
ania1590 dobrze mówi
. Też bym to obstawiał skoro gniją w dużej ilości.

Pozdrawiam Paweł
- Rzepka
Dzięki za info,spróbuję Topsinem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
to dokładnie jak moja - wypuściła z urżniętego już pnia takie nie wiadomo co - i odwdzięczyła się pięknie w zeszłym rokumirek338 pisze:Kupiłem brzoskwinie w szkółce,posadziłem,przyjeła się ładnie,ale za dwa lata chyba umarzła.Już miałem ją wykopać i wyrzucić,ale zauważyłem że od pnia poniżej szczepienia wypuściła pęd.Pęd szybko rósł. przywiązywałem go do starego pnia.Po dwóch latach było już ładne małe drzewko i miało trzy kwiaty.Niestety opadły.Na trzeci rok miało już 25 kwiatów i dojżało 9 brzoskwiń.Pyszne.W następnym roku miała 27 brzoskwiń,w zeszłym roku 35.W tym roku ma mnustwo kwiatów.Ciekawe ile będzie owoców.
Pozdrawiam wielbicieli brzoskwiń i moreli
Mirek

niestety w tym roku troszkę ja zaniedbałem - nie pryskałem jesienią, na wiosnę tylko raz miedzianem i sie kurcze piórcze kędzierzawość rozwija pięknie na tych maleńkich listkach....wszystkie zaatakowane.....
Serce boli......
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Wyciąłem tą moja bo całkiem straciła liście,na przekroju pnia nie było ciemnych pierścieni.