Stare, dobre jabłonie część 1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 sie 2011, o 16:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stare, dobre jabłonie
Tych, którzy chcieliby dowiedzieć się, jak smakują jabłonie starych odmian jabłoni będą mogli przekonać się o tym 12 lub 13 października w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Degustację obiecali przygotować Pani Ania Karczewska oraz Ryszard Rawski, którzy na co dzień opiekują się sadem doświadczalnym. Skosztować będzie można kilkanaście odmian, które akurat w połowie października dojrzewają w sadzie. Warto dodać, że obecnie w Powsinie kolekcja liczy 385 jabłoni, a wciąż pojawiają się nowe, zbierane z terenu całego kraju, ale też i przywożone z zagranicy.
Degustacja towarzyszy wystawie, jaka w tych dniach będzie miała miejsce - Polskie Kury w Polskich Ogrodach. Ale nie tylko będą tam pokazywane polskie rasy, wiele ma pochodzenie japońskie, chińskie, wietnamskie. Niewątpliwą atrakcją będzie pokaz wietnamskiej rasy ga dong tao, która charakteryzuje się bardzo grubymi nogami - szerokości kilkuletniego dziecka.
Więcej można dowiedzieć się tu:
http://www.forum.woliera.com/viewtopic. ... sc&start=0
Degustacja towarzyszy wystawie, jaka w tych dniach będzie miała miejsce - Polskie Kury w Polskich Ogrodach. Ale nie tylko będą tam pokazywane polskie rasy, wiele ma pochodzenie japońskie, chińskie, wietnamskie. Niewątpliwą atrakcją będzie pokaz wietnamskiej rasy ga dong tao, która charakteryzuje się bardzo grubymi nogami - szerokości kilkuletniego dziecka.
Więcej można dowiedzieć się tu:
http://www.forum.woliera.com/viewtopic. ... sc&start=0
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Re: Stare, dobre jabłonie
O, taka sama jabłoń rośnie u moich znajomych na wsi (pogranicze kaszubsko-kociewskie). Wertuję od dawna internet w poszukiwaniu nazwy odmiany, ale nic z tego. Widzę, że tutaj też nikt nie rozpoznał, choć może komuś umknęło to pytanie S_H_A_D-a. Ja dodam tylko, że jabłko bardzo soczyste i chrupkie zarazem, no i słodko-kwaśne (przynajmniej to "moje"). NA tyle mi smakuje, że planuję je sobie zaszczepić.
A poza tym witam wszystkich forumowiczów, czytam Was od dawna, ale dopiero teraz się zarejestrowałem.
pozdrawiam - Krzysiek.
Piszę post pod postem, bo nie widzę opcji edycji. Co do powyższego, jedyne co kiedykolwiek znalazłem i co przypomina to jabłko to stara austriacka odmiana "Steirische Schafnase" - tłumacząc na polski: "Owczy Nos Styryjski"
. Wygląd owocu się zgadza, drzewo opisywane jest jako silnie rosnące (w innym opisie tak pisało, ten zalinkowany poniżej ma lepsze zdjęcia), bardzo soczyste, słodko-kwaśne no i termin dojrzewania też się zgadza. Znalazłem też rycinę z przekrojem, gdzie widać podłużne gniazda nasienne i małe nasiona.
Opis odmiany (po niemiecku, ale można przepuścić przez google translator)
http://www.sortengarten-burgenland.at/s ... _schafnase
Rycina
Może to ta odmiana?
A poza tym witam wszystkich forumowiczów, czytam Was od dawna, ale dopiero teraz się zarejestrowałem.
pozdrawiam - Krzysiek.

Piszę post pod postem, bo nie widzę opcji edycji. Co do powyższego, jedyne co kiedykolwiek znalazłem i co przypomina to jabłko to stara austriacka odmiana "Steirische Schafnase" - tłumacząc na polski: "Owczy Nos Styryjski"

Opis odmiany (po niemiecku, ale można przepuścić przez google translator)
http://www.sortengarten-burgenland.at/s ... _schafnase
Rycina
Może to ta odmiana?

- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę, że jak opis owocu i termin dojrzewania się zgadza to w przypadku tak rzadkiej odmiany nikt z nas nie powie Ci więcej niż już wiesz. A widzę, że dosyć dokładnie zagłębiłeś się w tą identyfikację. 

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Balykan
za takie wnikliwe szukanie
Postaram się o odpowiednie podkładki i poproszę o zrazy bo bardzo mnie kręci mieć stare już zapomniane odmiany

Postaram się o odpowiednie podkładki i poproszę o zrazy bo bardzo mnie kręci mieć stare już zapomniane odmiany
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Porównaj jeszcze z jakimś wczesnym (tzn. dawno wyselekcjonowanym) klonem Red Deliciousa.
Pozdrawiam,
J
J
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Ano jeszcze poszukam, może faktycznie to będzie coś z tego.
juda - nie piszę nie, tylko najpierw to ja będę się musiał uśmiechnąć do tych znajomych o zrazy. A to jest kaszubskie plemię, zimni ludzie północy. Najwyżej ukradnę po ciemku.
juda - nie piszę nie, tylko najpierw to ja będę się musiał uśmiechnąć do tych znajomych o zrazy. A to jest kaszubskie plemię, zimni ludzie północy. Najwyżej ukradnę po ciemku.

- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Kraść nie wolno!
Jakby ktoś przyszedł pod moją nieobecność do mojego sadu po zrazy to nie wyszedłby o własnych siłach. 

A to nie wiesz, że kradzione lepiej rośnie ?ERNRUD pisze:Kraść nie wolno!

-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 mar 2013, o 19:23
- Kontakt:
A może to Elise Rathke? Mało podobne, ale podłużne i z Gdańska, dokładnie z Pruszcza GdańskiegoKarolina__ pisze:To stanowczo nie ta odmiana, moje są podłużne.

http://www.obstsortendatenbank.de/index ... ise_rathke
Pozdrawiam
Ooo,to rozwiałaś moje wątpliwości co do Malinówki,bo w opisach jest różnie.Dzięki.
A przy okazji-smakuje Ci?
A przy okazji-smakuje Ci?
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Z tego co pamiętam, dziadek przerywał nadmiar zawiązków na jabłonkach żeby owocowały corocznie. Nie mam pojęcia jednak co to były za odmiany i czy każda odmiana tak reaguje.
Pewnie można wpłynąć agrotechniką,ale nie wiem jak bardzo.Jak odmiana ma wyraźne tendencje do przemienności to może nie być zmiłuj
Ale dzięki-rada zapamiętana.
Problemem jest to,że zamierzam sadzić te odmiany na antonówce.Miejsce jedno z lepszych na mojej działce i chciałabym owoc co roku raczej niż eksperyment.
A na antonówce,bo to mają być w przyszłości drzewa hamakowe

Ale dzięki-rada zapamiętana.
Problemem jest to,że zamierzam sadzić te odmiany na antonówce.Miejsce jedno z lepszych na mojej działce i chciałabym owoc co roku raczej niż eksperyment.
A na antonówce,bo to mają być w przyszłości drzewa hamakowe

Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Cieszy mnie fakt, że w podopolskim Prószkowie reaktywowane jest arboretum http://www.parki.org.pl/inne-pozostale/ ... proszkowie i powstaje bank genów śląskich drzew i krzewów owocowych. Wspaniała inicjatywa, która uchroni od zapomnienia tyle szlachetnych odmian roślin, które spotkać można w górnośląskich i dolnośląskich wsiach.