Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Męczennica,Passiflora cz.2 uprawa,pielęgnacja
Dziękuję bardzo Iwonko za szybką odpowiedz i pocieszenie , bo czytałem że gdy przesadzi się z małej do dużej donicy to nie będzie kwitła,że najlepiej jest wymienić z 3 centymetry ziemi z góry na nową , ale za pewne troszkę odchoruje bo jeden pąk już mojej się prawie rozwijał teraz po przesadzeniu ten pąk zrobił się żółty i prawie suchy, ale może pozostałe mniejsze zakwitną chociaż, teraz żałuje że się pospieszyłem i przesadziłem ją.
-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Janku u mnie na początku po wsadzeniu do ziemi szła w metrowe liście.Ale potem jak zaczęła produkować pączki to był dopiero widok.NIe mogę znaleźć zdjęć.Wykopywałam przed przymrozkami do doniczki (miała jeszcze całą masę pączków aż mi było żal) i całą zimę stała w piwnicy.W tym roku z braku czasu dopiero przedwczoraj wsadziłam do ziemi.Troszkę późno ale pod spód dałam obornika to myślę że szybko ruszy ze wzrostem.
Co może być powodem,że pasi nie rozwija pąków?pąk był duży ale zrobil się żółty.chciałam go oberwać ale dość mocno siedzi na lodydze.i na razie go zostawiłam.dwa inne pąki też zrobiły sie duże i chcialabym zobaczyć z nich kwiatki.
- janek45
Po około miesiącu z 40 nasion passiflor wykiełkowały mi tylko feotida i incarnata 

- janek45
Ja po kupnie zaraz przesadziłam do dużej donicy i to nie przeszkodzilo jej w kwitnięciu w tym sezonie znowu co listek to kwiatek a i pędów młodych dużo

Al 56 - Ogród Alicji
- janek45
Alicjo bardzo piękna jest twoja, czy ona rośnie w ziemi czy w doniczce , bo na zdjęciu widać jakby stała przy siatce?
ja swoją przesadzałem gdy miała już pąki i dlatego się martwię,czy będzie kwitła bo największy pąk usechł ,ale,rośnie dobrze wypuszcza łodygi nowe i tak jak u ciebie co listek to pąk jest,a stare były puste takie.
ja swoją przesadzałem gdy miała już pąki i dlatego się martwię,czy będzie kwitła bo największy pąk usechł ,ale,rośnie dobrze wypuszcza łodygi nowe i tak jak u ciebie co listek to pąk jest,a stare były puste takie.
Rośnie w donicy,a pnie się po siatce woliery, ale to nie ma znaczenia bo jesienią tak obcinam na wys. 1 m w ub. r korzenie przerosły do ziemi, ale ich obcięcie jesienią nie osłabiło rośliny
Al 56 - Ogród Alicji
- janek45
Alicjo czym dokarmiasz swoja pasii, moja ma dożo pąków ale jakoś się ociąga z kwitnięciem,rośnie wdać bo puszcza pędy w górę, to może przez to że przesadziłem ja do większej donicy, jak pisałem wcześniej.
Byle czym
co akurat mam pod reką, jakiś nawóz do roślin kwitnących

Al 56 - Ogród Alicji
- janek45
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć te twierdzenia ?
Passiflora powinna rosnąc w małej doniczce , im większa tym mniejsze szanse na kwiaty.
Passiflorę powinno przycinać się podczas lata by bardziej kwitła.
Im więcej nawozu tym roślina bardziej ,,pójdzie'' w liście niż w kwiaty.
Czytałem wiele takich twierdzeń oraz całkowicie przeciwne do nich i teraz nie wiem które są prawdziwe. Wydaje mi się że to powyższe są błędne ale czekam na waszą opinie
Passiflora powinna rosnąc w małej doniczce , im większa tym mniejsze szanse na kwiaty.
Passiflorę powinno przycinać się podczas lata by bardziej kwitła.
Im więcej nawozu tym roślina bardziej ,,pójdzie'' w liście niż w kwiaty.
Czytałem wiele takich twierdzeń oraz całkowicie przeciwne do nich i teraz nie wiem które są prawdziwe. Wydaje mi się że to powyższe są błędne ale czekam na waszą opinie

Pozdrawiam Krzysiek
- polanka
- 100p
- Od: 19 gru 2009, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z własnego doświadczenia
Passiflory to potężne i żarłoczne pnącza. Mają bardzo rozbudowany system korzeniowy.
Duża doniczka, dużo nawozu (raz w tygodniu) i dużo wody.
Można przycinać w sezonie ( ja przycinam) gdy za bardzo wyrośnie lub na sadzonki.
Generalnie tnie się pasśki jesienią, by nie osłabiać rośliny przez zimę ( powinny spać) i kosmetycznie wiosną.

Passiflory to potężne i żarłoczne pnącza. Mają bardzo rozbudowany system korzeniowy.
Duża doniczka, dużo nawozu (raz w tygodniu) i dużo wody.
Można przycinać w sezonie ( ja przycinam) gdy za bardzo wyrośnie lub na sadzonki.
Generalnie tnie się pasśki jesienią, by nie osłabiać rośliny przez zimę ( powinny spać) i kosmetycznie wiosną.
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.
Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
- janek45
Krzysiek ja swoją przesadziłem ,bo jakiś czas temu kupiłem ja w markecie ,rosła w doniczce jak kubek od kawy, a już była duża i miała kilka pąków,korzenie przechodziły jej spod spodu dziurkami, więc pomyślałem że trzeba przesadzić ją do większej doniczki,w tej doniczce była gdy ja kupiłem i tak wyglądała, a już była duża Passi,a marketowe doniczki wiesz jakie są