Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Ile tej działki jest ?
Możesz załaczyć zdjęcie tego kompostownika ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
tadwoj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 maja 2012, o 05:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Czy warto preparować nasiona pomidora i papryki w Emach, przed wysianiem do balkonówki.
Właśnie chciałem już wysiać , a przecież mam Em Farma Plus. Pomoże to coś, robił tak już ktoś?
Teraz wyczytałem że ziemię do wysiania traktuje się , 1 l na 1 m3 ziemi. Ale czy moczy się nasiona , to nic nie piszą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

tadwoj pisze:Witam. Czy warto preparować nasiona pomidora i papryki w Emach, przed wysianiem do balkonówki.
Właśnie chciałem już wysiać , a przecież mam Em Farma Plus. Pomoże to coś, robił tak już ktoś?
Teraz wyczytałem że ziemię do wysiania traktuje się , 1 l na 1 m3 ziemi. Ale czy moczy się nasiona , to nic nie piszą.
Powierzchnia nasion jest taka i proces kiełkowania tak szybki że moim zdaniem nie ma to za bardzo znaczenia. Zlej ziemię w doniczkach większą ilością.

Uprzedam: na razie jestem sceptykiem tego rozwiązania ale bacznie się mu przyglądam :)
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
marro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2012, o 12:25

Post »

Mam pytanie a gdzie się kupuje te EM-y.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Barabella pisze:Można kupić wszędzie.... Jest kilka firm, które rozprowadzają. Ja właśnie dokonałam zakupu tu .
też się tam wybieram,ponieważ to najbliżej i mogę osobiście,odpada koszt przesyłki kurierskiej :wink:
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Barabella a dostałaś jakąś instrukcję jak to stosować?Jak rozcieńczać?
toresagol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2013, o 22:59

Post »

Poniżej zdjęcie "kompostownika" zrobione w zeszłym roku obecnie jest pełen. Do darni i resztek kwiatów doszły liście. Działka ma 1500 m2. Obrazek
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06

Post »

tadwoj pisze:Witam. Czy warto preparować nasiona pomidora i papryki w Emach, przed wysianiem do balkonówki.

oj piszą :) na tej stronie co link jest podany: http://www.zdrowa-ziemia.pl/images/stor ... i_ogrd.pdf
podane są też proporcje
pozdrawiam:)
Edyta
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

toresagol pisze: (...) Mam pytanie czy ktoś używał EM-ów do tego celu i czy moja wizja: warstwa starego kompostu, warstwa lisci, polać EM i potem znów stary kompost, liście, EM całość okryć szczelnie folią jest dobra?
Wszystko ok, tylko nie okrywaj kompostu folią, zwłaszcza szczelnie! Kompost musi oddychać, zeby mógł sie przerabiać. Dostęp powietrza jest niezbędny.
Możesz go okryć słomą, łętami albo agrowłókniną, zeby nie dopuścić do wysiewania się na nim chwastów, tylko nie folią!
toresagol
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 mar 2013, o 22:59

Post »

Dziękuję za radę, a jak sądzicie jak długo powinien wraz z EM pod np włokniną sobie spokojnie "lezakowac" ?
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Pewnie już doczytałeś,że się moczy. Natomiast jeżeli chodzi o efekty, to ja w ubiegłym sezonie moczyłam większość nasion do
robienia rozsady .Nie wiem na ile to zasługa moczenia a na ile ziemi lub zmienionych warunków oświetlenia ale sadzonki miałam
wyjątkowo ładne. ;:3
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

karool pisze: Pewnie już doczytałeś,że się moczy. Natomiast jeżeli chodzi o efekty, to ja w ubiegłym sezonie moczyłam większość nasion do
robienia rozsady .Nie wiem na ile to zasługa moczenia a na ile ziemi lub zmienionych warunków oświetlenia ale sadzonki miałam
wyjątkowo ładne. ;:3
Właśnie "lekturuję" otrzymane EM-y i zastanawiam się jak zaprawiać nasiona marchwi przed wysianiem,toż to takie małe ,ze sie poskleja,więc co potem pensetą do ziemi?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Może to moczenie jest fajne, ale ja w tym roku robię taśmy z nasionami. Wiec odpada zaprawianie. :? Zazwyczaj sieję o dużo za gęsto, więc taśmy są idealnym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Bożenko, a taśmy w całości nie można zanurzyć W roztworze EM-ów ;:131
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Ja kombinowałam z drobnymi nasionami wysiewanymi do ziemi tak,że po wysianiu nasionek i przykryciu ziemią, polewałam wysiane rajki takim trochę mocniejszym roztworem EMów.Czy to coś dawało nasionkom nie wiem,ale na moje dobre samopoczucie działało całkiem dobrze. ;:138
pozdrawiam
Alicja
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”