Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
Re: Efektywne mikroorganizmy EM
Ile tej działki jest ?
Możesz załaczyć zdjęcie tego kompostownika ?
Możesz załaczyć zdjęcie tego kompostownika ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Witam. Czy warto preparować nasiona pomidora i papryki w Emach, przed wysianiem do balkonówki.
Właśnie chciałem już wysiać , a przecież mam Em Farma Plus. Pomoże to coś, robił tak już ktoś?
Teraz wyczytałem że ziemię do wysiania traktuje się , 1 l na 1 m3 ziemi. Ale czy moczy się nasiona , to nic nie piszą.
Właśnie chciałem już wysiać , a przecież mam Em Farma Plus. Pomoże to coś, robił tak już ktoś?
Teraz wyczytałem że ziemię do wysiania traktuje się , 1 l na 1 m3 ziemi. Ale czy moczy się nasiona , to nic nie piszą.
Powierzchnia nasion jest taka i proces kiełkowania tak szybki że moim zdaniem nie ma to za bardzo znaczenia. Zlej ziemię w doniczkach większą ilością.tadwoj pisze:Witam. Czy warto preparować nasiona pomidora i papryki w Emach, przed wysianiem do balkonówki.
Uprzedam: na razie jestem sceptykiem tego rozwiązania ale bacznie się mu przyglądam

Pozdrawiam Tomek
Mam pytanie a gdzie się kupuje te EM-y.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
też się tam wybieram,ponieważ to najbliżej i mogę osobiście,odpada koszt przesyłki kurierskiejBarabella pisze:Można kupić wszędzie.... Jest kilka firm, które rozprowadzają. Ja właśnie dokonałam zakupu tu .

- danutka66
- 500p
Barabella a dostałaś jakąś instrukcję jak to stosować?Jak rozcieńczać?
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tadwoj pisze:Witam. Czy warto preparować nasiona pomidora i papryki w Emach, przed wysianiem do balkonówki.
oj piszą

podane są też proporcje
pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko ok, tylko nie okrywaj kompostu folią, zwłaszcza szczelnie! Kompost musi oddychać, zeby mógł sie przerabiać. Dostęp powietrza jest niezbędny.toresagol pisze: (...) Mam pytanie czy ktoś używał EM-ów do tego celu i czy moja wizja: warstwa starego kompostu, warstwa lisci, polać EM i potem znów stary kompost, liście, EM całość okryć szczelnie folią jest dobra?
Możesz go okryć słomą, łętami albo agrowłókniną, zeby nie dopuścić do wysiewania się na nim chwastów, tylko nie folią!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 mar 2013, o 22:59
Dziękuję za radę, a jak sądzicie jak długo powinien wraz z EM pod np włokniną sobie spokojnie "lezakowac" ?
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Pewnie już doczytałeś,że się moczy. Natomiast jeżeli chodzi o efekty, to ja w ubiegłym sezonie moczyłam większość nasion dotadwoj pisze:Witam. Czy warto preparować nasiona pomidora i papryki w Emach, przed wysianiem do balkonówki.
robienia rozsady .Nie wiem na ile to zasługa moczenia a na ile ziemi lub zmienionych warunków oświetlenia ale sadzonki miałam
wyjątkowo ładne.

pozdrawiam
Alicja
Alicja
- danutka66
- 500p
Właśnie "lekturuję" otrzymane EM-y i zastanawiam się jak zaprawiać nasiona marchwi przed wysianiem,toż to takie małe ,ze sie poskleja,więc co potem pensetą do ziemi?karool pisze: Pewnie już doczytałeś,że się moczy. Natomiast jeżeli chodzi o efekty, to ja w ubiegłym sezonie moczyłam większość nasion do
robienia rozsady .Nie wiem na ile to zasługa moczenia a na ile ziemi lub zmienionych warunków oświetlenia ale sadzonki miałam
wyjątkowo ładne.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może to moczenie jest fajne, ale ja w tym roku robię taśmy z nasionami. Wiec odpada zaprawianie.
Zazwyczaj sieję o dużo za gęsto, więc taśmy są idealnym rozwiązaniem.

- oster
- 1000p
- Od: 9 mar 2011, o 15:09
Bożenko, a taśmy w całości nie można zanurzyć W roztworze EM-ów 

- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Ja kombinowałam z drobnymi nasionami wysiewanymi do ziemi tak,że po wysianiu nasionek i przykryciu ziemią, polewałam wysiane rajki takim trochę mocniejszym roztworem EMów.Czy to coś dawało nasionkom nie wiem,ale na moje dobre samopoczucie działało całkiem dobrze. 

pozdrawiam
Alicja
Alicja