Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
Re: Metody rozmnażania róż
Róże, najpiękniejsze odmiany. Pielęgnacja i rozmnażanie. Może ta książka pomoże Ci w pielęgnacji tych pięknych kwiatów. Mnie się przydała. Jest niedroga i dostępna w matrasie. Ta jak i inne poradniki ogrodnicze mnie akurat pomagają w prowadzeniu mojego ogrodu ( właściwie ogródka ), bo jest on stosunkowo niewielki 

- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich
Wczoraj znalazłam ten wątek, przeczytałam kilka pierwszych stron i przepadłam z kretesem..
Mam więc pytanie, czy jest jakaś szansa na ukorzenienie róży uciętej w listopadzie. Dodam jeszcze, że jeczcze nie miałam przymrozków, róże dzielnie rosną z zielonymi liśćmi, a ukorzeniałabym w chłodnym pomieszczeniu..

Mam więc pytanie, czy jest jakaś szansa na ukorzenienie róży uciętej w listopadzie. Dodam jeszcze, że jeczcze nie miałam przymrozków, róże dzielnie rosną z zielonymi liśćmi, a ukorzeniałabym w chłodnym pomieszczeniu..
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nifredil - normalnie wsadź do ziemi i zrób kopczyk - róża poradzi sobie z zimą.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Mam pytanie dotyczące rozmnożenia róż. 3 tyg temu kupiłam w Tesco wiązankę kolorowych róż. Jak na razie pomału zaczynają już przekwitać jednak gałązki we wodzie są zielone a liście w miarę jędrne. Stoją w zimnym pomieszczeniu. Czy pozostawiając gałązki w szklanym wazonie jest prawdopodobne , że się ukorzenią? Nieraz mi się zdarzyło ukorzenić tak gałązkę ale to zazwyczaj w okresie ciepłym.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Mirzan , a co to jest, to białe? ( Czy to perlit? )
Na wierzchu perlit,w środku styropian.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
A można poprosić o przekrój tej doniczki co jest na dnie , wyżej i tak dalej 

Bożena
Styropian,a perlitu tyle,aby styropian nie wyfrunął,na grubość palca może.Palec na leżąco.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Styropian jest pokruszony?
Jak to podlewasz- od góry czy do podstawki?
Jak to podlewasz- od góry czy do podstawki?
Pozdrawiam. Sławka
Styropian utarty,kiedyś zamieszczałem zdjęcie ustrojstwa do tarcia.Wychodzi trochę grubsze
od perlitu. Podlewam z góry rozpylaczem,woda przelatuje momentalnie. Na perlicie potrafi pleśń
wyrosnąć,jakieś grzyby się mnożą,styropian całkowicie sterylny.
od perlitu. Podlewam z góry rozpylaczem,woda przelatuje momentalnie. Na perlicie potrafi pleśń
wyrosnąć,jakieś grzyby się mnożą,styropian całkowicie sterylny.
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mirzan czy dobrze zrozumiałam, że tam nie ma ziemi ani piasku?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Liście już odpadły i widać że róże chcą rozbudzić pączki w kątach liściowych. Jednak zastanawiam się czy zechcą wypuścić korzenie. Na razie dolewam deszczówkę ale zastanawiam się nad nawozem. Mam taki dla kaktusów. Ponieważ długo już stoją we wodzie to czy celowe było by teraz zanurzyć je w ukorzeniaczu AB aqua. Czy lepiej pozostawić jak jest?

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Ciekawa ta metoda rozmnażania w styropianie Mi póki co dało się jedynie ukorzenić the fairy ale to po prostu z przyginanych gałązek. W tym roku będę próbować z rabatowymi, zobaczymy, czy będą efekty.
Paulina
Bardzo dużo prawdopodobne jest że da się rozmnożyć róże z jej owoców czy tylko niektóre gatunki da się ?