Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dereń jadalny - odmiany
Nie oceniam czy pomysł głupi czy nie.Często jest ,że ktoś coś wymyśla bo nie ma pojęcia ,że przed nim setki stwierdziły,że się nie da.Tzw. szczepienie w ręku, z tego co ja się orientuję zwykle stosuje się do winogron. Kawałek odm. szlachetnej szczepi się na kawałku podkładki i stratyfikuje w wilgotnych trocinach iglastych w temp. ok.25 st. Powstaje wtedy kalus a na wiosnę szczepy sadzi się do gleby i wtedy następuje właściwe zrastanie.
Nie lepiej spróbować ukorzenić sadzonki?
Nie lepiej spróbować ukorzenić sadzonki?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odmianowe derenie szczepi się, lub częściej okulizuje, właśnie dla tego że bardzo trudno je ukorzenić.
Pozdrawiam,
J
J
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Sadzonki z ukorzeniania rosną wolniej. Znacznie wolniej niż te ze szczepienia na siewkach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
Widziałem na targu derenie w doniczkach wysokości 40-50 cm. z owocami ,po dyszce.Nie przyglądałem się dokładnie bo moje derenie już rosną od dawna.Teraz się zastanowiłem czy one były szczepione czy ukorzeniane?
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witajcie
Może wiecie, dlaczego mój dereń 10-cio letni ma zaledwie po kilka owoców?
W pobliżu rośnie drugi egzemplarz, jako zapylacz.
Może wymaga jakiegoś przycinania, gdyż krzaczor ogromny wyrósł?

Może wiecie, dlaczego mój dereń 10-cio letni ma zaledwie po kilka owoców?
W pobliżu rośnie drugi egzemplarz, jako zapylacz.

Może wymaga jakiegoś przycinania, gdyż krzaczor ogromny wyrósł?

-
Ja swoich nie przycinam.Jeżeli już ,to tylko gałęzie najniższe które przeszkadzają.W zeszłym roku wyciąłem 15 letniego derenia bo bo co roku dawał ze dwie garści małych owoców.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Więc jednak takie przypadki się zdarzają nie owocujących dereni, sądziłam, że tylko u mnie.
Mojego trzymam dla kwiatów wiosną, gdyż także dawno byłby wycięty .
Mojego trzymam dla kwiatów wiosną, gdyż także dawno byłby wycięty .

-
Ja swojego wyciąłem bo miałem obok jeszcze trzy.T może spróbuj swojego przeszczepić ,najlepiej kilkoma odmianami.
KoLo ale ja nie zamierzam szczepić zrazów tylko siewki posadzone w doniczkach ona mają już korzenie i rosną. Ja nie upieram się przy szczepieniu zimą jeśli ktoś napisze że się tego zimą nie robi albo że są potrzebne ekstremalne warunki to sobie odpuszczę i poczekam do wiosny jak siewki ruszą. Na razie nie mam czym szczepić więc tak sobie głośno myślę a móż ktoś pomoże doradzi?
Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał
-
Sorry ale z tego co napisałeś trudno wyciągnąć inne wnioski niż ja wyiągnąłem.Szczepi się wtedy jak miazga czyli tkanka twórcza jest aktywna na maxa a to jest wczesną wiosną albo jeszcze jest aktywna czyli przełom lipca i sierpnia.A zraz to jest to co się naszczepia na podkładkę.Jeżeli uda Ci się ten numer to bardzo dobrze,to będzie tzw.szczęscie nowicjusza.Pozdrawiam .mlody pisze:Witam serdecznie
Posadziłem kilka dereni z siewek oraz mam kilka sadzonek kopanych które pójdą do doniczek i chciałbym je zaszczepić zimą. W związku z tym mam prośbę do Was, czy może mi ktoś odstąpić zrazów do szczepienia z derenia odmianowego?
Sprawdzone. Zimowe szczepienie " w ręku". Zrazy trzymamy w chłodzie / powiedzmy dołownik lub lodówka ca 0-5 stopni -zabezpieczone przed wysychaniem/. Nie mogą "ruszyć" - wtedy do wyrzucenia. Wykopane jesienią podkładki / siewki/ dołujemy tak, aby ,powiedzmy w styczniu był do nich dostęp. Mogą być w doniczkach. Wyciągamy do ciepłego pomieszczenia i obserwujemy. Jak zaczną pękać pąki - nadają się do szczepienia. Metody zależne od grubości zraza/podkładki. Stosowanie, rozszczep czy tp. Wszystko to jest dokładnie opisane.Po zaszczepieniu obwiązujemy paskiem folii / może być gumka sadownicza/, obsmarowywujemy maścią.Przez ca 2 tygodnie trzymamy w temperaturze pokojowej, potem wynosimy do chłodnego pomieszczenia / ca 5 stopni, nie cieplej/. Na wiosnę wysadzamy do szkółki lub na stałe miejsce. Jak ktoś nie ma warunków / i chęci/, najlepsze jest okulizowanie latem. Prosta i skuteczna metoda to chip budding. Możliwe sadzonki pół-zdrewniałe czy nawet zdrewniałe, ale bez hormonów, podgrzewania podłoża czy zamgławiania - wyniki wątpliwe.Nie wspominając o laikach. Powodzenia !kaLo pisze:Sorry ale z tego co napisałeś trudno wyciągnąć inne wnioski niż ja wyiągnąłem.Szczepi się wtedy jak miazga czyli tkanka twórcza jest aktywna na maxa a to jest wczesną wiosną albo jeszcze jest aktywna czyli przełom lipca i sierpnia.A zraz to jest to co się naszczepia na podkładkę.Jeżeli uda Ci się ten numer to bardzo dobrze,to będzie tzw.szczęscie nowicjusza.Pozdrawiam .mlody pisze:Witam serdecznie
Posadziłem kilka dereni z siewek oraz mam kilka sadzonek kopanych które pójdą do doniczek i chciałbym je zaszczepić zimą. W związku z tym mam prośbę do Was, czy może mi ktoś odstąpić zrazów do szczepienia z derenia odmianowego?
Witam serdecznie
Niestety nikt się nie odezwał z posiadaczy derenia odmianowego i nie zaproponował pomocy w zdobyciu sztobrów do szczepienia więc rozszerzam moje poszukiwania. Może mi ktoś podesłać zrazy do szczepienia z własnego derenia jadalnego? Zdaje sobie sprawę że na cięcie zrazów jeszcze za wcześnie, ale nie chciałbym się obudzić za późno z moimi poszukiwaniami. Mam w okolicy dwa derenia ale nie były one nigdy przycinane i mają bardzo słabe przyrosty nie nadające się do szczepienia dlatego poszukuje na forum pomocy. Jeśli ma ktoś z was możliwość podesłania kilku gałązek będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Rafał
Niestety nikt się nie odezwał z posiadaczy derenia odmianowego i nie zaproponował pomocy w zdobyciu sztobrów do szczepienia więc rozszerzam moje poszukiwania. Może mi ktoś podesłać zrazy do szczepienia z własnego derenia jadalnego? Zdaje sobie sprawę że na cięcie zrazów jeszcze za wcześnie, ale nie chciałbym się obudzić za późno z moimi poszukiwaniami. Mam w okolicy dwa derenia ale nie były one nigdy przycinane i mają bardzo słabe przyrosty nie nadające się do szczepienia dlatego poszukuje na forum pomocy. Jeśli ma ktoś z was możliwość podesłania kilku gałązek będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Rafał
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Na Allegro pojawiło się kilka okazów derenia szczepionego, odmianowego Golden Glory i Macrocarpa- może kogoś to zainteresuje.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
Witaj młody nie mam niestety dereni odmianowych,przynajmniej nic o ty nie wiem.Nie wiem gdzie mieszkasz ale w Milanówku pod Wawą jest taka szkółka:http://www.derenjadalny.com/,może znajdziesz coś dla siebie.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiadaczy dużych drzew dereni odmianowych, takich z których bez szkody można pobrać zrazy, jest naprawdę niewielu. Myślę, że to jest przyczyna braku chętnuch do podziału. Ja mam 4 drzewka odmianowe, z tego 3 posadzone tydzień temu i 1 w roku ubiegłym. Mam też dwa derenie z siewek, dość duże ale nie owocujące i też chętnie je przeszczepie. I też nie mam czym. Jesienią namierzyłem dużego, owocującego derenia i z niego będę chciał pobrać zrazy. W najbliższym czasie pójdę go obejrzeć i sprawdzę czy da się je pobrać. Ale do pobrania będę musiał uzyskać zgodę właściciela. Jak będzie czym to się podzielę.