Kaktusy i sukulenty zimą.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak dbać o kaktusy zimą?
Ja też mam dużo innych sukulentów, ale największy problem miałem właśnie z nim.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Wiem, że to pytanie nie jest na czasie ale mam dylemat odnośnie zimowania kaktusów i sukulentów.
Jedynym miejscem, w którym mógłbym moje rośliny zimować to strych, w którym w zimie temperatury mogą sięgać 2°C ,3°C. Boje się, że to zbyt niska temperatura szczególnie dla sukulentów. Czy mogę jakoś im pomóc przetrwać zimę ? Np postawić je na styropianie i wszystko włożyć do pudełka owiniętego włókniną? A może macie jakieś inne sposoby ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jedynym miejscem, w którym mógłbym moje rośliny zimować to strych, w którym w zimie temperatury mogą sięgać 2°C ,3°C. Boje się, że to zbyt niska temperatura szczególnie dla sukulentów. Czy mogę jakoś im pomóc przetrwać zimę ? Np postawić je na styropianie i wszystko włożyć do pudełka owiniętego włókniną? A może macie jakieś inne sposoby ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- norbert76
Ale jest bardzo proste rozwiązanie, od lat stosuję termowentylator z termostatem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Chciałem zapytać, czy ktoś używał do zimowania kaktusów thermoboxów styropianowych i maty grzewczej z termostatem?
Zastanawiałem się, żeby zorganizować coś takiego na strychu. Mam wątpliwości co do ograniczonej ilości powietrza (mała kubatura)
Co myślicie?
Zastanawiałem się, żeby zorganizować coś takiego na strychu. Mam wątpliwości co do ograniczonej ilości powietrza (mała kubatura)
Co myślicie?
- norbert76
A jaką masz zimą temperaturę na strychu?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Strych jest nie ocieplony, więc pewnie kilka stopni różnicy względem temperatury zewnętrznej.
Przypuszczalnie okolice 3-4 stopnie, jednak przy mocnych mrozach spada poniżej zera.
Przypuszczalnie okolice 3-4 stopnie, jednak przy mocnych mrozach spada poniżej zera.
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Od dwóch czy trzech lat zimuję na nieocieplonym strychu, tylko za pierwszym razem zmroziłem kilkanaście roślin - były tam wówczas stare okna drewniane, ze sporymi szczelinami, i jak się po zimie okazało, na wpół spróchniałe, przez co w mroźne noce temperatura była ujemna. Teraz są plastiki, temperatura poniżej zera raczej nie schodzi, ale w szczególnie zimne noce jest blisko zera. W takich warunkach kaktusy i inne moje sukulenty dobrze sobie radzą.
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Zapomniałem zadać własne pytanie: czym przed zimowaniem prewencyjnie spryskać kaktusy przeciwko grzybom? Co zimowanie wypada mi kilka, kilkanaście roślin, co wygląda na działanie grzyba - pojawiają się ciemne plamy, po czym roślina dość szybko wysycha i umiera. Nierzadko jest tak, że nie ma żadnych objawów, a kaktusy (głównie młode) z tygodnia na tydzień wysychają na wydmuszkę. Dzieje się tak zazwyczaj w drugiej części zimowania: w styczniu, w lutym. A może jednak to kwestia temperatur poniżej 5 stopni? Choć raczej nie, jak pisałem wcześniej, przemroziłem na tym strychu parę rośli i wyglądało to inaczej.
A zatem co do oprysków polecicie (podlewanie nie wchodzi już w rachubę)?
A zatem co do oprysków polecicie (podlewanie nie wchodzi już w rachubę)?
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przez kilka lat miałem spokój z pozimowymi 'wydmuszkami' i nagle od jakiś 2-3 zimowań zaczęły ponownie wypadać pojedyncze sztuki, w środku całkowicie puste. W tym roku opryskałem dość mocno stężonym Miedzianem, działa grzybo i bakteriobójczo w dość szerokim spektrum.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.3
Nieudane zimowanie kaktusów. Nie widzę osobnego tematu, więc może tutaj ktoś coś mądrze poradzi. Kaktusy mam od wielu lat, ale długo nie przechodziły zimowania, bo mieszkałem w jednopokojowej kawalerce w bloku. Na klatkę nie dało się niczego wystawić, a o piwnicy szkoda pisać. Od ponad dwóch lat mieszkam w lokum 3-pokojowym. Od późnej jesieni 2018 do wiosny 2019 zafundowałem moim kaktusom prawdziwe zimowanie - według instrukcji z książek o kaktusach i z Internetu. Stały z dala od okna w pokoju, gdzie temperatura wynosiła stale ok. 10 stopni. Podlewanie mocno ograniczałem, a w listopadzie całkiem ustało. Wiosną w nagrodę część miała zakwitnąć. Nic z tego nie wyszło. Niektóre egzemplarze ledwo wytrzymały. Opuncjom uwiędły jęzory i stały się pomarszczone. Małe kaktusy sporadycznie dostawały odrobinkę wody, duże nic. Zabiedzone rośliny wychodziły na prostą z tego zimowania aż do czerwca! Bo w czerwcu zaczęły mi normalnie wypuszczać pędy. Żaden nie zakwitł. Gdzie popełniłem błąd?
Tej zimy mają tylko częściowe zimowanie, tzn. raz na 2 tygodnie dostają troszkę wody, mają też bliżej do okna. Nie chcę powtórki sprzed roku. Przynajmniej nie stoją oklapłe i pomarszczone.
Część moich kaktusów niestety choruje, o czym pisałem w rubryce o chorobach.
Jak mam je zimować, by jednak niektóre kwitły?
Tej zimy mają tylko częściowe zimowanie, tzn. raz na 2 tygodnie dostają troszkę wody, mają też bliżej do okna. Nie chcę powtórki sprzed roku. Przynajmniej nie stoją oklapłe i pomarszczone.
Część moich kaktusów niestety choruje, o czym pisałem w rubryce o chorobach.
Jak mam je zimować, by jednak niektóre kwitły?
- norbert76
W okresie jesienno-zimowym nie podlewasz kaktusów w ogóle. Temperatura może być nawet niższa od ok. 10 stopni. Czyli od około końca września, połowy października max., do końca marca, a nawet nieco dłużej w zależności od prognoz, na sucho. Wybudzasz kaktusy wpierw tylko spryskując wodą przez okres około 2 tygodni, dopiero po tym czasie możesz zrobić pierwsze delikatne podlanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za uporządkowanie moich postów. Jestem nowy, więc nie znam jeszcze dobrze podziału na tematy i podtematy na forum. I cieszy taka szybka reakcja. Tymczasem na forum mojekaktusy już szósty dzień nie chcą mi potwierdzić rejestracji, nie odpisują na maila z przypomnieniem. Pozdrawiam.
Visionner: a sprawdzałeś, czy twoje kaktusy mają w ogóle szansę na zakwitnięcie w tych warunkach i w tym wieku? Piszesz o opuncjach - to nie są rośliny, które łatwo zakwitają w warunkach domowych. Opuncje klapnięte zimą to standard, tak właśnie często wyglądają w czasie zimowania. I w jakim celu odsuwałeś je od okna? Na oknie było cieplej?
- norbert76
Może wymienisz, jakie gatunki kaktusów uprawiasz?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta