Moje koleusy wyłożone na wacik 12 III.
Moje rosną w doniczkach P9. Mimo wszystko jest spora różnica w terminach wysiewu. Ty siałaś 16 II a ja swoje 12 III.Foxowa pisze:Jaka to jest doniczka ? Bo w podobnym wieku jak moje a zdają się być malutkie.
Post jest z 16 lutego.Foxowa pisze:Ja właśnie dziś wysiałam mix kolorów blumego i rokoko. Zobaczymy co mi wyrośnie.
A sadzonek i odrostów mam tyle że strach. Na wiosnę będę musiała zrobić ostrą selekcję. Większość pewnie p?jdzie na obrzeża grządek.
Posadziłam już koleusy ze surfiniami i już w tym roku tak musi być, bo nie mam gdzie ich przesadzić. W tamtym roku też tak miałam, podlewałam je nawozem do surfinii i rosły dobrze, tylko rzeczywiście szybko pojawiły się kwiatki i było ich dużo, i ciągle musiałam te kwiatki obrywać. Nie wiedziałam, że to po nawozie do surfinii.Nie sadziłabym ich jednak do jednej skrzynki z surfiniami, bo mają inne wymagania odżywcze. Zasilając surfinie sprowokujesz kwitnienie u koleusów. O ile chcesz z nich mieć nasiona, to ok. Jednak ogólnie osłabia to roślinę, liście drobnieją i całość nie wygląda już tak ładnie, jak wtedy gdy nie dopuszczasz do kwitnienia.
Foxowa, co to znaczy AWN i jak puścić te nasiona. U mnie koleusy kwitną jak szalone, to mogłabym się pobawić z nimi i komuś wysłać. Bo to co jest na obrazkach opakowań nasion koleusów, nijak nie ma się do rzeczywistości. Na obrazkach są piękne, a po wysianiu wychodzi co innego, dużo brzydsze.Jak Wam tak kwitną to zbierajcie nasiona i puśccie potem na AWN. Tak patrzę po zdjęciach skrzynek z wysiewami i myślę sobie że firmom sprzedającym nasiona pasowałoby dolać trochę 'świeżej krwi'. Brakuje dokładnie tego co pokazują na wszystkich opakowaniach.