Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.3
Danusiu! "Komtesa" jeszcze się do końca nie otworzyła, ale poszukałam nieco i już teraz bez pudła ją rozszyfrowałam! To odmiana Aachener Dom (opis na stronie szkółki Rozaria.pl), w dodatku jest to róża ... hodowli Meillanda a jako taka to faktycznie jest różą francuską. Mówisz że z któregoś kartonika rozkwitła ci Teasing Georgia. To moje jak dotąd niespełnione chciejstwo! Nie przepadam za różami angielskimi, ale tą jedną chciałabym mieć. Zastanawiałam się nawet teraz wiosną czy zamówić ją z Floribundy ale nie opłaca się zamawiać i sprowadzać tylko 1 róży. Pamiętaj, że gdybyś kiedyś chciała się jej pozbyć to ja chętnie się nią zaopiekuję ... Więc pomału pokazuję moje pomyłki. 1- miała być Die Welt (również bardzo chciałam ją mieć) - ale rozkwitła pnąca Coral Dawn.
Floresito, cieszę się, że jednak jakaś Komtesa się trafiła, zobaczymy jak się będzie sprawowała.
Czy moja kremowo-złoto-morelowa róża to Teasting Georgia nie mam pojęcia, ale jeżeli będę się wybierała w Twoje strony, to z przyjemnością Ci ją podaruję. Nie wiem tylko czy wspominałam, że jest to róża kaskadowa .
Ma tak wiotkie pędy, że każdy jeden muszę podwiązywać. Po pierwszym kwitnieniu mocno ją przytnę, może się poprawi.,
Poza tym jest całkiem fajna, ładnie pachnie, a kwiat utrzymuje się min. tydzień.
A tak wygląda moja "komtesa" w różnych stadiach rozwoju:
Na zdjęciu tego nie widać, ale w tej chwili ma ponad 40 nowych pąków
Czy moja kremowo-złoto-morelowa róża to Teasting Georgia nie mam pojęcia, ale jeżeli będę się wybierała w Twoje strony, to z przyjemnością Ci ją podaruję. Nie wiem tylko czy wspominałam, że jest to róża kaskadowa .
Ma tak wiotkie pędy, że każdy jeden muszę podwiązywać. Po pierwszym kwitnieniu mocno ją przytnę, może się poprawi.,
Poza tym jest całkiem fajna, ładnie pachnie, a kwiat utrzymuje się min. tydzień.
A tak wygląda moja "komtesa" w różnych stadiach rozwoju:
Na zdjęciu tego nie widać, ale w tej chwili ma ponad 40 nowych pąków
No Danusiu z tą różą kaskadową to trafiłaś w mój słaby punkt! Właśnie z tego wzięła się moja niechęć do tych wszystkich austinek, ich cienkich pędów i kwiatów ze stale zwieszonymi w dół głowami, które dodatkowo wyglądają jak kapeć już po pierwszym deszczu! To nie na moje nerwy! Jednak tą Teasing obserwuj - może wezmie się w garść i powypuszcza jeszcze jakieś sztywne, proste pędy? Oto moja kolejna niespodzianka - róża podpisana jako Katherine. Według zdjęcia na kartoniku miała być biała z czerwonym brzegiem, a jest czysto biała z zielonkawym odcieniem (od razu mówię, że Chopin to nie jest).
-
- 100p
- Od: 27 maja 2018, o 10:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Agnieszka
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Floresito- biała to może być MEMOIRE= ICE CREAM
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
NELU: Może być, że jest to Memoire, kwiat jest bardzo pełny i czysto biały. Mogłabyś pokazać co ci zakwitło z kartonika z tą nową różą francuską, która była podpisana jako Komtesa?
Bo u mnie zakwitło coś takiego - kwiat u nasady płatków biały, a na końcach różowy. Masz może jakiś pomysł co to może być?
Bo u mnie zakwitło coś takiego - kwiat u nasady płatków biały, a na końcach różowy. Masz może jakiś pomysł co to może być?
- Dlob
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 mar 2012, o 12:22
Pozdrawiam Daniel.
No to mamy "komtesy"
Ciekawe czy chociaż jedna się niepomylona się trafiła.
Floresito, bardzo fajna ta Twoja, Dlob poprzeglądaj forum, już gdzieś taką widziałam, w wątku identyfikacyjnym chyba (Papgeno?)
To czekamy na kolejne
Ciekawe czy chociaż jedna się niepomylona się trafiła.
Floresito, bardzo fajna ta Twoja, Dlob poprzeglądaj forum, już gdzieś taką widziałam, w wątku identyfikacyjnym chyba (Papgeno?)
To czekamy na kolejne
- Nela
- Przyjaciel Forum
Floresito-Moich z tych kartoników jeszcze nie sprawdzałam. Mam tak wiele róż,że pomału wszystko ogarniam. Jak będę pewna co i jak- napiszę. A twoją to też kojarzę na Aachener Doom- czyli Pink Panter...
- Dlob
Pozdrawiam Daniel.
-
- 100p
- Od: 27 maja 2018, o 10:53
Rozkwitają kolejne róże z Auchan
to bordowa angielska
róża z serii najpiękniejsze róże świata zgodna z kartonikiem
a z takiego kartonika
rozkwitła taka różyczka
czekam jeszcze na kolejne i mam nadzieje,że jasnoróżowa trafi mi się tak jak Danielowi queen of sweden
to bordowa angielska
róża z serii najpiękniejsze róże świata zgodna z kartonikiem
a z takiego kartonika
rozkwitła taka różyczka
czekam jeszcze na kolejne i mam nadzieje,że jasnoróżowa trafi mi się tak jak Danielowi queen of sweden
Pozdrawiam Agnieszka
- Nela
- Przyjaciel Forum
Danielu- James Galway to nie jest... Bardziej podobna do Eglantyne...
- Dlob
Nela dziękuje masz racje,zmylił mnie napis pod kartonikiem.
Danka rzeczywiście moja 'Komtesa' podobna trochę do Papageno,a może to róża francuzka Delbarta Henri Matisse?
Danka rzeczywiście moja 'Komtesa' podobna trochę do Papageno,a może to róża francuzka Delbarta Henri Matisse?
Pozdrawiam Daniel.