Szachownica cesarska (Fritillaria imperialis) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Magdalena Doroszew

Post »

O super, to ja też spróbuję, bo u mnie tulipany są jako rośliny jednoroczne. Dlatego kupiłam w jesieni kila koron cesarskich, ale jeśli działają, to ich zasięg jest nieduży, a koszt sami wiecie...
Na obsadzenie całego ogrodu czosnkiem to mnie jeszcze stać, ale na taką ilość koron to już nie. Z tego co zauważyłam po tej zimie, to cebulki przetrwały gdzieś w promieniu 1 metra od każdej korony cesarskiej.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja obsadzam czosnkiem prawie wszystko No truskawki mam "ogrodzone" czosnkiem i o dziwo co roku mi wschodzi zostawiam go w gruncie i już np. teraz ma już spore liście. Moja mała posiadłość (0,89 h) jest położona wśród pól uprawnych dlatego krety myszy polne i inne gryzonie były moim utrapieniem zaraz po zakupie siedliska. Bywam tam tylko na weekendy i gdy mam wolne więc musiałam wygrać walkę z gryzoniami które niszczyły mi moją cieżką pracę. Z tej metody jestem zadowolona, a jeszcze na wszelki wypadek stawiam na patyczkach butelki. W tym roku będę zagospodarowywać dalszą część więc znowu zaopatrzyłam się w czosnek.
Jeszcze sprawdzę sposób na komary. Mam posiana od dwóch lat kocimiętkę na jednej z rabat różanych i wydaje mi się że tam nie ma komarów bynajmniej nie dokuczają jak tam jestem ale bywam w tej części ogrodu sporadycznie. Zamierzam posadzić kocimiętkę w moim ulubionym kąciku ogrodu gdzie komary nam bardzo dokuczają .Zobaczymy czy slogany reklamowe z allegro sie sprawdzą.
Magdalena Doroszew

Post »

Moja posiadłość jest jeszcze mniejsza (0,33 ha) i otoczona nieużytkami. Raj dla gryzoni i na razie to one górą. Pokładałam wielką nadzieję w koronie cesarskiej, ale właśnie przed chwilą zobaczyłam brak 2 młodych liliowców w odległośco 0,5 m od korony. ;:98
Czosnek sadzisz jako obwódkę, czy punktowo w grupkach?
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Sadzę jako obwódkę czosnek zwykły i gdzie nie gdzie ozdobny w środku rabaty oczywiście jak jest w miarę odpowiednia gleba. Chociaż w miejscu gdzie kiedyś prawdo podobnie stała stodoła urządziłam rabatę z różnego rodzaju roślinami lubiącymi kwaśne podłoże i tam też posadziłam czosnek bo ciągle mi robiły te niedobre gryzonie tunele i jest ok nawet czosnek rośnie mizerny, ale jest. Korona cesarska też mi pomogła, więc ja rozmnażam. Kupiłam na allegro dobre cebulki ,a nie drogie po 5zl (na innych aukcjach były po 8-12zł) Doczekałam się już w tamtym roku swoich.
Magdalena Doroszew

Post »

Po prostu będę musiała pójść na ilość! Jutro nakupię czosnku - chyba gryzonim obojętne czy to nasz czy chiński, a teraz już tylko taki jest w sprzedaży. Dzięki za radę.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chiński czosnek trzeba bojkotować!
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popatrzcie tylko jakie dzielne!!! ;:7 te cesarskie korony!
Obrazek Obrazek
W nocy było -6, a później padał ciężki mokry śnieg.

Pozdrawiam
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

mag pisze:Popatrzcie tylko jakie dzielne!!! ;:7 te cesarskie korony!
W nocy było -6, a później padał ciężki mokry śnieg.
Pozdrawiam
Swietnie się trzymają, widzę że już pączusie mają :P
Teraz trochę ładnej pogody i podziwiać :P
hanka_zewsi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2007, o 13:47

Post »

Mam nadzieje, ze uda mi sie dolaczyc zdjecie moich koron cesarskich.ciągle nie umiem tego robic.A też chcialłabym pokazać swoje dzieła Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i są, udało Ci się! Ale chyba mieszkasz w chłodniejszym regionie Polski, bo koronki malutkie jeszcze - może dzięki temu prędzej przetrwają bo w przyszłym tygodniu ma być jeszcze zimniej. Moje wariatki chcą już kwitnąć, coś im się z przebiśniegami pomyliło.

Oby do wiosny
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Mag, miej litość, błagam!
W nocy było dziś -12C, jak może byc jeszcze zimniej?
Sasanki się rozłożyły, ciemierniki także, tulipany botaniczne pozwijały sie w korkociągi,
a o koronach cesarskich, czy hostach, można na razie pomarzyć.... :roll:
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haneczko,
za to, że u nas ma być zimniej, to może u Ciebie będzie cieplej ;:106 .Życzę Ci tego. Ale rano moje tulipany i ciemierniki też leżały pokotem na ziemi, dopiero jak je słonko ogrzało to powstawały.
Spis treści.Wizytówka.
figi52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 gru 2007, o 00:25

Post »

ciotka pisze:Zaraz bedziemy na tych chorych kolanach uciekać bo nas z koron cesarskich pogonia, ale dorażnie pomagają rozbite tłuczkiem liście kapusty. A moze ktoś wie czym należy opryskać i kiedy - korony cesarskie, żeby nie było czerwonych chrząszczy, które bardzo lubią nie tylko korony ale także lilie. :cry:
Marysiu,szczere współczucie z powodu Twoich problemów stawowych.Co do poskrzypki kliknij na http://www.e-ogrody.com/tygodnik/poskrz ... 7,285.html Zwróć uwagę na oprysk gleby to ważne.Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”