Jak pozbyc sie korzenia ??

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Bart
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2008, o 18:53

Post »

nie bylo wyciete juz 2 lata temu i nie rosnie juz niestety :)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak usunąć stary korzeń?

Post »

Witam , mam pytanie czy macie może jakiś skuteczny sposób na usunięcie starego korzenia - po jabłoni , została ścięta wczoraj , miała w obwodzie około 60 cm. Po poprzedniej ściętej w zeszłym roku również pozostał podobny , wykopanie go i wyrwanie zajęło mi ponad 2 dni ciężkiej pracy , korzenie pod ziemią były ogromne , rozgałęzione i poplątane , zryłem ogromny kawał ogrodu w końcu zmuszony zostałem zmuszony do użycia ciągnika. Teraz nie mam takiej możliwości , jednak wiem co mnie czeka dlatego będę wdzięczny za jakąś super wskazówkę - nie liczę na super szybkie pozbycie się jegomościa , ale okres w jakim go chcę usunąć jest również ważny :lol: Pozdrawiam Marek
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Łopata i ostra siekiera to typowe rozwiązanie.

Jako leśnik podpowiem inne rozwiązanie - firmy świadczące usługi przy pozyskaniu drewna w lasach posiadają często ciekawy sprzęt: długie liny, bloczki kierunkowe czy ręczne ściągacze linowe tzw. tirfor. Po częściowym podcięciu głównych korzeni reszte można by wykarczować mechanicznie :roll:

Ps. Lub 200 g trotylu 8)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Saletrę amonową kupisz w najbliższym składzie nawozów, ew. w sklepie ogrodniczym. Czego nie wykorzystasz przyda Ci się wiosną do nawożenia azotowego :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Łysy pisze: firmy świadczące usługi przy pozyskaniu drewna w lasach posiadają często ciekawy sprzęt :roll:

Ps. Lub 200 g trotylu 8)
Dziękuję za informację , ta opcja raczej odpada z przyczyn również finansowych , przeczytałem wątki o grzybni i saletrze ,tutaj widzę szansę . Jescze mam jeden pomysł , który wykorzystałem już wcześniej , mianowicie na częściowo spróchniały pień nałożyłem węgiel drzewny , brykiety i podpaliłem. Tliło się bardzo długo , w efekcie wypalił się cały środek a boki było można łatwiej wyrąbać----ale tu mam zdrowy i mokry pieniek , który łatwo się nie podda :cry:
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Przecinak do rąbania drewna, młot kowalski, trochę machania i pnia nie ma :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Re: Jak pozbyc sie korzenia ??

Post »

U mnie obkopaliśmy z mężem 5 pieńków po ściętych drzewach, ale tak żeby odsłonić całe korzenie. Wtedy do cieńszych wystarczyło podcięcie ostrą siekierką a do grubszych piła motorowa ze starym łańcuchem (bo ziemia) i poszły. Wada - podkop musi być bardzo głęboki.
Powodzenia.
Pozdrawiam, Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”