Moje storczykowe hobby
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ciapeczek w pełni kwitnienia robi spore wrażenie. Gratuluję Widać pobyt u Ciebie mu służy.
U mnie na reanimacji też biały falek
U mnie na reanimacji też biały falek
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Sorry, że mnie tak długo nie było, teraz wiosna i pora zająć się ogrodowymi roślinkami, ale już jestem i śpieszę odpowiedzieć na pytania.miluck pisze:Witaj Grażynko!
Mam pytanie dotyczące Zygopetalum i Dendrobium Emma Gold, czy już Ci przekwitły?
Mój Zygopetalum już całkiem przekwitł i odcięłam mu łodygę.
Natomiast u Dendrobium został jeden kwiatuszek.Ciekawa jestem Twoich storczyków,
ile utrzymały się w kwitnieniu?
Pozdrawiam
Jagoda :P
Jagódko, u mnie dendrobium przekwitło dość szybko- pewnie jakieś 6 tyg. kwitło, ale było kupione już lekko starawe. Teraz ładnie wypuszcza nowe pędy.
Z Zygopetalów szybko przekwitł Z.mackaii- też z 6 tyg. od lutego. Długo kwitł Z. luisendorff- chyba do końca marca- jeszcze ma zieloną łodygę, a dziś przy podlewaniu zauważyłam, że ma już dość długie dwie nowe łodygi kwiatowe- w najbliższym czasie fotka.
Narine- dzięki za miłe słowa o ,Ciapku'. On od 10 lutego kwitnie bez przerwy, wypuścił ostatnio nowe przyrosty i już zawiazuje kolejny pąk kwiatowy. Jest niezrównany.
A mój biały falek na reanimacji wypuszcza malutki nowy listek- to znak, że jednak przeżyje.
W sumie spotkały mnie dziś ze strony moich pupilków dwie miłe niespodzianki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- śnieżka
Wanda- dzięki za odwiedziny i urocze słowa zachwytu nad ,Ciapkiem', który z radości znów rozwija następny pąk.
Storczykowa- ta fotka jest sprzed dwóch tygodni. Dziś robiłam podlewanie i już na tych pędach wyraźnie widać pąki kwiatowe. Najdziwniejsze jest to, że uprzedzano mnie iż nie będzie on kwitł przez dwa lata w ogóle, bo nie ma młodych psb. Widać młode psb- wcale do kwitnienia nie są mu potrzebne.
Storczykowa- ta fotka jest sprzed dwóch tygodni. Dziś robiłam podlewanie i już na tych pędach wyraźnie widać pąki kwiatowe. Najdziwniejsze jest to, że uprzedzano mnie iż nie będzie on kwitł przez dwa lata w ogóle, bo nie ma młodych psb. Widać młode psb- wcale do kwitnienia nie są mu potrzebne.
- miluck
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
Cześć Śnieżko! Fajnie,że się odezwałaś.
Trzymam kciuki za Z.louisendorf , aby zakwitło.
A do zachwytów dla" ciapka "oczywiście się dokładam.
Dziękuję za odpowiedź dot.dendrobium i zygopetulum.
Moje dendrobium Emma Gold wypuszcza nową bulwę i listki na tych bulwach
które wcześniej nie kwitły.
Zygopetulum jakby stanęło , wypuściło dwa liście i teraz odpoczywa.
Pozdrawiam
Trzymam kciuki za Z.louisendorf , aby zakwitło.
A do zachwytów dla" ciapka "oczywiście się dokładam.
Dziękuję za odpowiedź dot.dendrobium i zygopetulum.
Moje dendrobium Emma Gold wypuszcza nową bulwę i listki na tych bulwach
które wcześniej nie kwitły.
Zygopetulum jakby stanęło , wypuściło dwa liście i teraz odpoczywa.
Pozdrawiam
- śnieżka
Miluck i Dorcia- witajcie znów u mnie!
dorcia- ja swojego Zygopetalum nie podzieliłam, choć mnie strasznie kusiło, bo bałam się, że jeszcze dłużej musiałabym czekać na jego ewentualne zakwitnięcie. Ma juz w doniczce dość ciasno. Jeśli zakwitnie w tym roku, to na pewno muszę go przesadzić do nowego podłoża i może wtedy go podzielę.
Miluck- moje dendrobium też rośnie z tego nowego pędu i u podstawy zaczyna grubieć. Jeden starszy pęd też jakby zaczyna budować nowe przęsło. Ale kiedy zakwitnie, jeśli w ogóle zakwitnie, na razie nie wiadomo.
Fajnie, że u Ciebie tak ładnie sobie radzi, może dość szybko zakwitnie, czego Ci oczywiście mocno życzę.
dorcia- ja swojego Zygopetalum nie podzieliłam, choć mnie strasznie kusiło, bo bałam się, że jeszcze dłużej musiałabym czekać na jego ewentualne zakwitnięcie. Ma juz w doniczce dość ciasno. Jeśli zakwitnie w tym roku, to na pewno muszę go przesadzić do nowego podłoża i może wtedy go podzielę.
Miluck- moje dendrobium też rośnie z tego nowego pędu i u podstawy zaczyna grubieć. Jeden starszy pęd też jakby zaczyna budować nowe przęsło. Ale kiedy zakwitnie, jeśli w ogóle zakwitnie, na razie nie wiadomo.
Fajnie, że u Ciebie tak ładnie sobie radzi, może dość szybko zakwitnie, czego Ci oczywiście mocno życzę.
- śnieżka
Moje Zygopetalum ma już dwie łodygi z wyraźnie wykształconymi kwiatami, po 4 na jednej i jeszcze mniejszą, trzecią łodygę, ale nie można jeszcze dokładnie określić ile ma kwiatów- widoczne są trzy pąki na razie.Storczykowa pisze:on jest jakiś... dziwny. mi tylko raz kwitło u mnie Zygopetalum, nie pamiętam,. jak wyglądała łodyga (była tylko 1). a tu mogą być 2.