Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Czytam Was uważnie :)

Poszukuje odpowiedzi:

1. Kiedy wiosną można sadzić do gruntu sadzonki poziomek, czy tak jak truskawki (od marca) :?: :?:

2. Znacie jakąś zaufaną szkółkę w której kupie ładne sadzonki poziomek :?: :?:
Polećcie kogoś, PLIS ;:180

Pozdrawiam już prawie wiosennie :lol:
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeczytaj cały wątek od początku, od pierwszej strony, na pewno znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości :)

Po drugie - zmień swoją stopkę na zgodną z regulaminem. Dostałaś już kilka takich próśb, a nadal masz w niej jakieś skaczące czapeczki :roll: Jeszcze trochę, a będzie ostrzeżenie :roll:

Zaufane szkółki? Najprościej wysiać nasionka i wyhodować swoje własne poziomki :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewka pisze:Najprościej wysiać nasionka i wyhodować swoje własne poziomki :)
No nie wiem, czy najprościej... Mi się to udało w zeszłym roku dopiero po jakichś pięciu latach prób :evil:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jeszcze prościej jest przyjrzeć się sąsiednim dzialkom i poprosić o trochę sadzonek :D
U mnie rozmnażały się jak króliki :;230
Musiałam sporo usunąć bo rozrastały się w ciągu jednego sezonu większając swój zasięg dwukrotnie.
Przy okazji koleżankę obdarowałam :D
axel1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2009, o 23:27

Poziomki regina

Post »

20 marca zasadziłam nasiona poziomki gigant wieloowocowej.Na ulotce napisane było że owocuje po 4 miesiącach od wysadzenia aż do października. Nasiona hodowane na początku w domu,teraz cały czas na dworze tylko na noc zabieram do pomieszczenia.Niestety sadzonki bardzo wolno rosną mają trzy listki wielkości 3-5mm,są nawożone specjalnym preparatem dla poziomek i truskawek w granulkach,niektóre poziomki mają także 5 listków ale przyrost także jest mierny.Jak można przyspieszyć wegetację i przyrost.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gigant, powiadasz? To pewnie nasiona z Allegro?

Poczytaj cały ten wątek od pierwszej strony, dowiesz się co i jak :)

Od razu jednak powiem, że natury nie przeskoczysz :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Re: Poziomki regina

Post »

Dodam tylko, że wyrażnie przyśpiesza ich wzrost pikowanie. Nawozu to one za dużo nie lubią, może ich wręcz hamować.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Może określenie "gigant" odnosi się do wielkości krzaka ...
bo poziomki to poziomki... chyba nie mogą być wielkie a cóż dopiero gigantyczne...
Moje zapewne to drobnica poziomkowa :lol: :D :lol:
ale za to pyszne

Obrazek
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Chyba Twoje są rozłogowe? A ten "gigant" to zapewne Regina, ma owocki półtora raza większe niż np. Rugia czy Baron więc i tak są rozmiaru poziomkowego.
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43

Post »

Witam
Kupiłam trzy odmiany poziomki Reginę,Rugię i Barona i mam małe pytanko.
Czy mogę te trzy odmiany posadzić obok siebie bez strachu,że się wzajemnie
pozapylają i pokrzyżują?

I jeszcze jedno pytanko.Pani w sklepie ogrodniczym dosłownie mi wcisnęła poziomkę
która ma niezwykle plennie owocować.Nie pamiętała nazwy tej odmiany,ale twierdziła,że będę tą poziomką
zachwycona.Poziomka ma mieć około kg owoców na krzaczku.Wiem,że jest to niemożliwe,jednak skusiłam
się na tą poziomkę.Proszę potwierdźcie czy poziomka może mieć tak dużo owoców,czy jestem naiwna łudząc się,
że może jednak.....
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Przy sadzeniu poziomek w rozstawie 20 x 30 cm na powierzchni 10 m^2 posadzimy około 170 sadzonek. Plon z takiej powierzchni wg prof. E. Żurawicza ("Truskawki i poziomki") wyniesie w drugim roku uprawy 10-12 kg.
Łatwo więc obliczyć, że jeden krzak poziomki nie daje więcej jak 100 g owoców :?
Tomek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj, chyba to jakieś nieporozumienie. Mam dwuletnie poziomki z siewu, w tym sezonie do tej pory codziennie zbieram po kilka sztuk z każdego krzaczka. W sumie przez kilka miesięcy zebrałoby się kilka kilogramów, oczywiście nie w jednym momencie na jednej roślinie. Tak więc plon całkowity ze 100 roślin a plon z dwudziestu byłby niemal równy? Niemożliwe!
Awatar użytkownika
nero
50p
50p
Od: 23 lip 2008, o 20:54

Post »

Czy poziomki po zakończeniu owocowania też się ścina tak jak truskawki ?
pozdrawiam Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”