Karmnik ościsty (Sagina subulata) uprawa,problemy
Re: Karmnik ościsty-warto go mieć w ogrodzie?
Zgadzam się z poprzedniczką. Karmnik jest świetny ale mimo wszystko bardzo kłopotliwy z powodu wielu chwastów na nim wyrastających. A ich usunięcie jest kłopotliwe.
Pozdrawiam Małgorzata
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałem na skarpie dużą kępę. Ponieważ rósł na podwyższeniu można było sobie poradzić z chwastami siedząc na stołku i dłubać chwasty nożykiem. Jednak próba na na płaskim terenie załamała mnie właśnie z powodu chwastów, wiek nie pozwala mi już na dłubanie.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Zakupiłem kilka małych doniczek karmnika oscistego.Ma się rozumieć iż całe kepki należy posadzić do ziemi czy jednak z bólem podzielić całą zawartość na male kepki (czy korzenie przetrwają? ) ? Głównie chodzi o to czy on sam się będzie dalej rozsasadzł? Czy przeniesienie go w dalszym etapie w inne miejscy to tylko wykopie małej kepki z ziemi i procedura jak na początku tylko w nowym miejscu?
Dzięki
Zakupiłem kilka małych doniczek karmnika oscistego.Ma się rozumieć iż całe kepki należy posadzić do ziemi czy jednak z bólem podzielić całą zawartość na male kepki (czy korzenie przetrwają? ) ? Głównie chodzi o to czy on sam się będzie dalej rozsasadzł? Czy przeniesienie go w dalszym etapie w inne miejscy to tylko wykopie małej kepki z ziemi i procedura jak na początku tylko w nowym miejscu?
Dzięki
Cenna wiadomość. Wyjęłam z koszyka zakupowego. Dzięki, selli7.selli7 pisze:Julio, lepiej kup odmianę rozmnażaną wegetatywnie.Z nasion może wyjść mniej efektowny gatunek, a ekspansywny S.procumbens, pomimo ładnego obrazka na opakowaniu
Witam. Na probe dzisiaj wsadzilem Karmnik oscisty dla sprawdzenia. Do 14 slonce a po 14 cien. Jedyne czego nie zrobilem z zalecen to nie rozbilem korzenia i nie przycialem.go. Gleba wymieniona, wymieszana pol ma.pol z torfikiem. Testy wiec trwaja.
Pisownia
Pisownia
Re: Byliny z nasion,wysiew,rozsady
Mam problem z Karmnikiem ościstym. Wczoraj jeszcze wyglądał bardzo ładnie, dzisiaj wiele doniczek wygląda fatalnie, opadł, zrobił się wiotki itp. W doniczkach nie jest mokro by mógł gnić, nie wiem co się dzieje?
Re: Karmnik ościsty (Sagina subulata) uprawa,problemy
Wszystko ok. To nie jest karmnik ościsty, tylko rozesłany (S.procumbens), obejrzyj w sieci, ma płożące pędy.
Zmiana była bardzo nagła, wczoraj jeszcze wszystko ładnie się prężyło, teraz nagle wszystko jest miękki, takie jak by padnięte.
Tak wyglądają te którym nic nie dolega.
A tak pojedyncza roślinka.
Tak wyglądają te którym nic nie dolega.
A tak pojedyncza roślinka.
Jednym słowem, mam 28 doniczek karmnika rozesłanego? I mogę to sobie na kompost wrzucić?
Przesadź do gruntu, może pomóc to dojść do poprzedniej kondycji.Wyrzucić zdążysz jak nie spełni oczekiwań
Wszystkie dobrze podlałem z biohumusem i odżyły, widać są bardzo czułe na brak wody, a to już będzie problem u mnie na działce, a przynajmniej teraz. No a jeśli to nie jest Karmnik Ościsty tylko rozwleczony, to chyba go nie chcę u siebie. Muszę zobaczyć w ogrodniczym na żywo, jak wygląda ościsty, wówczas będę miał właściwe porównanie.
Pojechałem do sklepu, pomacałem, popatrzyłem i kupiłem 4 duże sadzonki Karmnika Ościstego. Teraz widzę różnicę, jest ogromna. Sadzonki delikatnie podzielę na 4 i z 4 zrobię 16 małych. Teraz potrzymam je w domu i dopiero na wiosnę przesadzę do gruntu. Mam nadzieję, że tak można?
Nie wiem czy warto, bo duża, dobrze ukorzeniona sadzonka w krótkim czasie rozrośnie się 2-3- krotnie, a podzielona będzie miała uszkodzoną dzieleniem część korzeni i może częściowo poobsychać zanim zacznie rosnąć.Nie trzymaj ich w domu, trzeba posadzić do gruntu te zakupione, ta roślina musi zimować w gruncie, bo zimą potrzebuje wilgotnego nie podłoża a powietrza.