Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2

Post »

Najprawdopodobniej tarcznik sagowcowiec, były już takie przypadki w tym wątku:

viewtopic.php?p=6217962#p6217962
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
zjacekz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2020, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć.
Od kilku miesięcy goszczę w moim mieszkaniu piękną roślinę jaką jest Palma Areca.
W ostatnim czasie zauważyłem dziwną sytuację, a mianowicie w środku liści zaczęły pojawiać się dziury.
Palma jest podlewana co 3 dni i zraszana co 2.
O wymianie podłoża czytałem i zajmę się tym dziś, jednak chciałbym się upewnić, czy przyczyna nie jest związana z intruzami lub jakimiś grzybami.

Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
Obrazek

Album (więcej zdjęć):
https://imageshack.com/a/e3qd7/1
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzenia mechaniczne.

Zraszanie liści nic nie daje oprócz zmycia kurzu, pisałem o tym nie raz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dawid111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2020, o 09:57

Post »

Przesadziłem już Areke i zrobiłem oprysk. Wrzuciłem na wierzch ziemi w doniczce trochę keramzytu żeby woda po podlaniu parowała. Mam też higrometr i np. dzisiaj w pokoju pokazuje mi wilgotność 64% i temperaturę ponad 18 stopni. Niestety po tych kilku dniach od przesadzenia Areki dalej na wierzchu doniczki pojawił się biały nalot przypominający pleśn. Jak mam się tego pozbyć?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wywal keramzyt z wierzchu podłoża - ma ono oddychać, a po za tym na pewno w ten sposób nie podniesiesz wilgotności powietrza. Jak coś to na tacce wypełnionej wodą i na to stawiasz podstawkę i doniczkę.

Druga sprawa, wilgotność powietrza musisz dostosować do temperatury otoczenia, tzn. im wyższa temperatura tym powinna być wyższa wilgotność powietrza - jak w lasach tropikalnych. I adekwatnie w drugą stronę.
Trzecia musisz zapewnić cyrkulację powietrza, tzn. powinieneś otwierać/uchylać okno.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p
Od: 23 mar 2019, o 10:08

Post »

Ja też miałam problem z pleśniejącą ziemią - rozwiązaniem okazało się usypanie wierzchniej warstwy w doniczce z mieszanki do sukulentów.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy mieszanka do sukulentów, to nie jest w głównej mierze mieszanka ziemi i żwirku, jaka tutaj została zastosowana?
Przy spełnieniu warunków, przepuszczalnego podłoża, cyrkulacji powietrza oraz odpowiedniego stanowiska, pleśń nie powinna się pojawić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Finley117
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2020, o 15:41

Post »

Witam wszystkich,
Postanowiłam napisać swój pierwszy post na forum bo mam problem ze swoją Areką. Mam ją od roku i zgodnie z radami na tym forum przesadziłam ją miesiąc temu do nowej, zwężanej u dołu doniczki (w ziemi do palm) czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy ona jest dobra? Problem polega na tym, że po podlaniu palmy na powierzchni ziemi pojawiła się pleśń, po raz pierwszy od roku, nigdy wcześniej się to nie zdarzyło. Wlałam wtedy około 1.5 litra odstanej wody, ale mimo tego nie pojawiła się woda na podstawce więc myślałam że nie podlałam za mocno. Od tamtej pory nie podlewam, a ziemia jest lekko wilgotna. Natomiast liście palmy pokładają się, nie stoją prosto tak jakby brakowało im wody, a dwa młode listki po bokach opadły jak widać na zdjęciu (liście są przypięte do patyków więc nie widać tego na zdjęciu).
Stąd moje pytania:
- kiedy mam teraz podlać palmę i jaką ilością wody?
- czy średnica otworków na dnie doniczki może mieć wpływ? Na dnie jest 6-7 otworków o średnicy 0.8 cm. Może to zbyt mało?
Do czasu przesadzenia podlewałam palmę do osłonki i mam wrażenie że tak było lepiej.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz zaraz miesiąc temu podlałaś 1,5 litra wody i od tamtego czasu w ogóle???
I dziwisz się, że liście się pokładają, a część uschła? A co to jest kaktus???

To polecam jeszcze raz dokładnie poczytać wątek.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Finley117
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2020, o 15:41

Post »

Nigdzie nie napisałam że podlałam miesiąc temu tylko przesadziłam miesiąc temu.
Podlałam ostatni raz 2 tygodnie temu i wtedy pojawiła się pleśń na powierzchni ziemi. Fakt, nie napisałam w wątku kiedy dokładnie podlałam ale po co te nerwy w komentarzu?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt tu się nie denerwuje... Zadałem tylko pytanie, bo miałem wątpliwości jeśli chodzi o Twoją wypowiedź.

Wracając do tematu, pleśń się pojawia zwykle na zbyt ciemnym stanowisku oraz o słabej cyrkulacji powietrza.
Areka powinna stać bezpośrednio przy oknie, o ile nie jest to południowa wystawa.

Druga sprawa, w wątku wiele razy pisałem że Areki trzeba rozdzielać podczas przesadzania na dwie mniejsze doniczki. Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, nie powinna być większa niż około 1,5 cm na średnicy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
JuniorPT
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2020, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry,

jakiś miesiąc temu kupiłem sobie palmę arekę, w zasadzie był to mój pierwszy zielony podopieczny w domu, niestety kilka dni temu zauważyłem niepokojące zmiany:

https://imagizer.imageshack.com/img924/9743/xZ0r6K.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img924/9818/iqGnZc.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/8363/lrswKW.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/3963/gcdpog.jpg

Proszę o pomoc, to honorowa sprawa, żeby ją uratować. Dodam że są to zmiany na kilku łodygach, a nie wszystkich.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może opiszesz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, stanowisko, podlewanie, itd.

Zmiany na łodygach są naturalne. Reszta to efekt nieprawidłowej pielęgnacji. To trudne w uprawie palmy, zwłaszcza dla amatora. Praktycznie ciężko je utrzymać w warunkach domowych przez dłuższy czas.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”