Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz. 2
- vivien333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz. 2
Szkoda, że nie znasz odmiany. Faktycznie wygląda bardzo dobrze.
Erazm... Nie ukorzenione rozłogi zwykle przemarzają i zamierają. Lepiej je ukorzenić i zadołować, nim przyjdą mrozy, choćby razem z doniczką i okryć jakimiś gałązkami, czy liśćmi.
Ja swoje zwykle zbieram, "do kupy". Pod garażem. I obsypuję je korą, albo liśćmi właśnie.
W tym roku mam też posadzone w skrzynkach. Skrzynki są zupełnie proste, więc będą przylegały szczelnie, jedne do drugich. Być może narzucę na nie agrowłókniną, jak będzie bardzo zimno.
Najlepiej byłoby zadołować, ale ja nie mam gdzie.
Tu fotka z wiosny, nim je posadziłam bezpośrednio do skrzynek.:
Erazm... Nie ukorzenione rozłogi zwykle przemarzają i zamierają. Lepiej je ukorzenić i zadołować, nim przyjdą mrozy, choćby razem z doniczką i okryć jakimiś gałązkami, czy liśćmi.
Ja swoje zwykle zbieram, "do kupy". Pod garażem. I obsypuję je korą, albo liśćmi właśnie.
W tym roku mam też posadzone w skrzynkach. Skrzynki są zupełnie proste, więc będą przylegały szczelnie, jedne do drugich. Być może narzucę na nie agrowłókniną, jak będzie bardzo zimno.
Najlepiej byłoby zadołować, ale ja nie mam gdzie.
Tu fotka z wiosny, nim je posadziłam bezpośrednio do skrzynek.:
Pozdrawiam,Vivien333
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jola , a od kogo kupowałaś jeśli można zapytać ?
Vivien333 , pięka truskawka , w pierwszej chwili myślałam , że to pelargonia .
Vivien333 , pięka truskawka , w pierwszej chwili myślałam , że to pelargonia .
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
W zeszły roku na targu. Stałam jak sierota przed straganem i nie umiałam się zdecydować po nieudanych doświadczeniach z truskawką wiszącą. Sprzedawczyni przekonała mnie, że nie będę żałować bo u niej super rosną i owocują, itd. Mnie w zeszłym roku nie zachwycił choć plonował ale to przez moje zaniedbanie i jakąś taką niechęć. Ponieważ wytrzymał trudne warunki i nie chorował w tym roku dałam mu wszystko co potrzebował. Mogę napisać, że mnie zachwycił, odwdzięczył się. Jednak jak napisałam potrzebuje nawożenia i podlewania (jest żarłoczna !!!). Bez tego od razu widać jak niekorzystnie wpływa to na owoce bo robią się małe lub niekształtne. Nie ma przerwy w kwitnięciu. Widocznie taka skrzyneczka na 3 sadzonki to za mała.
Nie znam nazwy
Teraz sobie zdaję sprawę , że aby mieć tak obfite i dorodne truskawki jak pokazują reklamy trzeba pilnować nawożenia i podlewania w doniczkach. Nie co 2 tyg ale co najmniej co 2 dni
Nieraz się zastanawiałam czy to nie jest jakaś odmiana szklarniowa skoro potrzebuje dużego , kontrolowanego nawożenia.
Nie znam nazwy
Teraz sobie zdaję sprawę , że aby mieć tak obfite i dorodne truskawki jak pokazują reklamy trzeba pilnować nawożenia i podlewania w doniczkach. Nie co 2 tyg ale co najmniej co 2 dni
Nieraz się zastanawiałam czy to nie jest jakaś odmiana szklarniowa skoro potrzebuje dużego , kontrolowanego nawożenia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To prawda , truskawki powtarzające by przyzwoicie owocowały muszą być
systematycznie nawożone .
Kupiłam nasiona truskawki powtarzającej , opis ma bardzo obiecujący . Szkoda , że
też nie znam nazwy .
systematycznie nawożone .
Kupiłam nasiona truskawki powtarzającej , opis ma bardzo obiecujący . Szkoda , że
też nie znam nazwy .
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Pozdrawiam Andrzej.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
No to relacja z moich upraw donicowych Przekręciłam się na ziemi do rozsad - kupiona w Lero. Mer... , 80l worki. Nie wiem co było z nią nie tak - czy to jakiś patogen, czy nadmiar azotu, ale popaliło korzenie . Na 30 kilka sadzonek doniczkowych przeżyło kilka a kupione z gołym korzeniem padły wszystkie po kilku dniach
Dokupiłam a te co przeżyły, zaczęłam rozmnażać. Chyba przez te straty rzuciło mi się coś na mózg , bo ukorzeniałam co się da W każdym razie mam teraz sporą plantację w skrzynkach i doniczkach - łącznie 85 krzaczków. Sadziłam w mieszance ziemi z Biedr... i mojego kompostu plus perlit. Ziemia z Biedr... może i jest uboga w nawozy, ale lepiej mniej niż za dużo a pod względem struktury nic jej nie mogę zarzucić. Doniczki stoją na murku przy ścianie sąsiada i mają słońce do południa a skrzynki na tarasie na patelni . Musiałam obficie podlewać co drugi dzień, bo strasznie ziemia, zwłaszcza w skrzynkach, wysychała. Zrobię im nawadnianie automatyczne, bo jak jestem w domu to mogę biegać z konewką czy wężem, ale jak wyjadę na wczasy to po kilku dniach by padły
Dokupiłam a te co przeżyły, zaczęłam rozmnażać. Chyba przez te straty rzuciło mi się coś na mózg , bo ukorzeniałam co się da W każdym razie mam teraz sporą plantację w skrzynkach i doniczkach - łącznie 85 krzaczków. Sadziłam w mieszance ziemi z Biedr... i mojego kompostu plus perlit. Ziemia z Biedr... może i jest uboga w nawozy, ale lepiej mniej niż za dużo a pod względem struktury nic jej nie mogę zarzucić. Doniczki stoją na murku przy ścianie sąsiada i mają słońce do południa a skrzynki na tarasie na patelni . Musiałam obficie podlewać co drugi dzień, bo strasznie ziemia, zwłaszcza w skrzynkach, wysychała. Zrobię im nawadnianie automatyczne, bo jak jestem w domu to mogę biegać z konewką czy wężem, ale jak wyjadę na wczasy to po kilku dniach by padły
- Jolek
Te odmiany z wiszących nadają się do gruntu również? Bo własnie taką jedną doniczkę w tym roku rozmnażałem i wsadziłem kilka do gruntu, ale resztę planuje zimować w gospdoarczym a na wiosnę do gruntu, tylko, czy one nie mają za długich pędów z owocami i będą kładły się na ziemi i psuły?
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 cze 2023, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nadają się. Nie będzie żadnych problemów.
- jode22
Jak zabezpieczacie na zimę truskawki w donicach Mam ich zbyt dużo, żeby przenosić i dołować w gruncie.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Do gruntu nie polecam. U mnie nie zdały egzaminu, gniły owoce i ślimaki robiły dziury w owocach. Albion jeszcze ładnie owocuje w wiszących donicach w namiocie. Dzieciaki mają frajdę. Po szkole biegną do foliaka po świeże owoce. Wolą truskawki od malin, mówią ze są lepsze niż latem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Jolek
- jode22
Dzisiaj ładnie i cieplutko, to zrobiłam czyszczenie truskawek . Odmiany owocujące wiosną, posadzone w skrzynkach balkonowych, wszystkie przeżyły. Natomiast owocujące całe lato, posadzone w donicach, kilka sztuk padło Wkrótce trzeba zrobić oprysk na szarą pleśń.