Szeflera zrzuca liście
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kati - na Twoim zdjęciu nie widać doniczki ale wydaje mi się, że to tak zwana "palmówka". Chociaż nie podlewasz dużo, woda może stagnować w dolnej części doniczki. Usychanie liści - może być efektem przelania, chociaż szeflera z wiekiem traci je naturalnie. Raczej na pewno jest to efektem zmiany klimatu. Na pewno odżyje.
Ja mam płytsze doniczki, podlewam na maksa, następnie czekam aż ziemia przeschnie i tak w kółko.
Ja mam płytsze doniczki, podlewam na maksa, następnie czekam aż ziemia przeschnie i tak w kółko.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję kochani za odpowiedź.
Najwidoczniej ją przelałam i gnije. Zastosuje się do waszych wskazówek tych z osuszaniem korzeni i zmienię doniczkę. Mam nadzieję że to coś da.
Tak na marginesie: wyjaśnijcie mi proszę jak mam ją podlewać, bo przeczytałam wszystkie wątki o szeflerze i nie uzyskałam jasnej odpowiedzi. Jedni piszą że podlewają sporo inni że niewiele. Od czego to jest zależne? Dodam, że moja szeflera stoi około pół metra od okna zachodniego i nieopodal ma kaloryfer ( z boku). Jednak Ciepło z niego nie leci bezpośrednio na nią, gdyż stoi na kwietniku. od czasu do czasu ją zraszam. W pokoju jest jasno.
I jeszcze jedno pytanko, czy mam obciąć tą gnijącą część, czy zostawić????Jeśli ją obetnę to zostanie mi sam badyl. Czy z niego coś jeszcze wypuści,czy lepiej zupełnie go usunąć a zostawić pozostałe 3?
Najwidoczniej ją przelałam i gnije. Zastosuje się do waszych wskazówek tych z osuszaniem korzeni i zmienię doniczkę. Mam nadzieję że to coś da.
Tak na marginesie: wyjaśnijcie mi proszę jak mam ją podlewać, bo przeczytałam wszystkie wątki o szeflerze i nie uzyskałam jasnej odpowiedzi. Jedni piszą że podlewają sporo inni że niewiele. Od czego to jest zależne? Dodam, że moja szeflera stoi około pół metra od okna zachodniego i nieopodal ma kaloryfer ( z boku). Jednak Ciepło z niego nie leci bezpośrednio na nią, gdyż stoi na kwietniku. od czasu do czasu ją zraszam. W pokoju jest jasno.
I jeszcze jedno pytanko, czy mam obciąć tą gnijącą część, czy zostawić????Jeśli ją obetnę to zostanie mi sam badyl. Czy z niego coś jeszcze wypuści,czy lepiej zupełnie go usunąć a zostawić pozostałe 3?
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 1000p
-
- 1000p
doniczka ma 17 cm, więc jutro kupie 25 cm doniczkę czy wystarczy? oczywiście plastikową tak jak radzisz i przesadze do nowej ziemi mam uniwersalną z osmowitem, i przestawie blisko okna, mam nadzieję ze jeszcze coś z niej będzie co myślisz?? Jak często mam ją podlewać po przesadzeniu? mam w mieszkaniu wilgoć, i gdzie kupić wodę destylowaną.
Dzięki Przemo!! cieszę sie ze jeszcze czasem tu zaglądasz i pomagasz:)
Dzięki Przemo!! cieszę sie ze jeszcze czasem tu zaglądasz i pomagasz:)
Liscie opadają :(
hej ja kupiłam swoją roślinkę jakieś dwa miesiące temu wszystko było dobrze ale teraz starsznie liscie jej opadły w dół i odpadają i zaczeła robić się brązowa od spodu osuszyłam ją i przesadziłam do nowej suchej ziemi ale to nie pomogło co mam jeszcze zrobić ?? proszę o radę
każdy dzień daje nam nowe szanse
-
- 1000p
-
- 1000p