Wierzba japońska 'Hakuro Nishiki'- choroby i szkodniki
Re: Wierzba japońska Hakuro Nishiki
Erazm, czy na nich nie ma drobnych mszyc. Można je łatwo przeoczyć, gdyż są najczęściej zielone. Jeśli znajdziesz chociaż pojedyncze osobniki mszyc, drzewko należy dokładnie opryskać preparatem na mszyce.
Jeśli usychają końce liści, przez co liść słabnie i po dotknięciu łatwo odpada - dotyczy to usychania tylko szczytowych białych liści, liście zielone nie przysychają - wtedy należy przypuszczać, że roślina jest za mocno podlewana, mimo że bardzo lubi wilgotne i słoneczne stanowiska.
Jeśli usychają końce liści, przez co liść słabnie i po dotknięciu łatwo odpada - dotyczy to usychania tylko szczytowych białych liści, liście zielone nie przysychają - wtedy należy przypuszczać, że roślina jest za mocno podlewana, mimo że bardzo lubi wilgotne i słoneczne stanowiska.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Liście zielone raczej nie przysychają. Brązowieją tylko liście kolorowe.Na kilku gałązkach liście uschły całkowicie.
To spójrz Tutaj na samym dole jest spis chorób i szkodników , oraz jakie są objawy i jak zwalaczać. Mam nadzieję, że pomogłem Ci trochę.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Erazmie - jeśli dzieje sie tak na całej powierzchni wierzby i dotyczy tylko jasnych liści mogą to być poparzenia słoneczne dość często spotykane u tej wierzby. Na moich też teraz to wystąpiło - za mocne słońce.
Czasami zdarza się atak przędziorka - moim zdaniem częściej niż mszyc
Czasami zdarza się atak przędziorka - moim zdaniem częściej niż mszyc
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Liście wyglądają tak:
Moje podejrzenie wzbudza pień na którym jest szczepiona.
Znalazłem w górnej części pnia widoczny niewielki otwór, ze zwisającymi drobnymi, brunatnymi trocinkami, które przypominają mączkę.
Czy to nie objawy działania krytoryjek olchowiec Krytoryjek olchowiec - zdjęcia pnia
Wykonałem dziś oprysk pnia preparatem Talstar 100 EC (dodałem preparat Superam 10AL) oraz wstrzyknąłem go w ten otwór.
Czy to nie jest przyczyna usychania liści?
Znalazłem w górnej części pnia widoczny niewielki otwór, ze zwisającymi drobnymi, brunatnymi trocinkami, które przypominają mączkę.
Czy to nie objawy działania krytoryjek olchowiec Krytoryjek olchowiec - zdjęcia pnia
Wykonałem dziś oprysk pnia preparatem Talstar 100 EC (dodałem preparat Superam 10AL) oraz wstrzyknąłem go w ten otwór.
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej,
u mnie też na całej powierzchni wierzby pojedyńcze listki są uschnięte, brązowe i mam przeczucie, że to poparzenia od słońca. Zastanawiam się czy może któregoś dnia był deszcz a potem słońce i wystąpiły poparzenia bo nowe biało różowe listki rosną zdrowe i zielone też są zdrowe. A jednak na każdej gałązce ze 2-3 listki są zaschnięte....
To mój pierwszy sezon z wierzbą Hakuro i mam nadzieję że nie ostatni oby Aniawoj miała rację, że to od słońca.
Beata
u mnie też na całej powierzchni wierzby pojedyńcze listki są uschnięte, brązowe i mam przeczucie, że to poparzenia od słońca. Zastanawiam się czy może któregoś dnia był deszcz a potem słońce i wystąpiły poparzenia bo nowe biało różowe listki rosną zdrowe i zielone też są zdrowe. A jednak na każdej gałązce ze 2-3 listki są zaschnięte....
To mój pierwszy sezon z wierzbą Hakuro i mam nadzieję że nie ostatni oby Aniawoj miała rację, że to od słońca.
Beata
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
U mnie jest to samo - uważam, że to słońce, nie widzę żadnych wyraźnych śladów jakichś patogenów. Byś może osłabienie rośliny poprzez uszkodzenie pnia podkładki potęguje jeszcze ten efekt. Ale - czy teraz można by po prostu przyciąć te pędy w ramach normalnego harmonogramu przycinania wierzbki?
gruubas
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Przeziernik mróweczka.Erazm pisze:Liście wyglądają tak:
W otwory wprowadź strzykawką po kilka kropel Bi 58 Nowy,Dursban i zaklej plasteliną
(musi być preparat o działaniu gazowym)
-
A Mospilan 20 SP nie zadziała po wstrzyknięciu?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
jednak Bi nie jest o działaniu gazowymErazm pisze:A Mospilan 20 SP nie zadziała po wstrzyknięciu?
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Re: żółknące drzewko
Kiedy ja tak miałem na swojej Hakuro, to obciąłem chore gałęzie, i jej się poprawiło
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz