Bób cz.1
Re: Bób
Gdy rośliny wytworzą po około 6 strąków, uszczykiwanie wierzchołków wzrostu, pomaga zapobiegać występowaniu najgroźniejszego szkodnika bobu - mszycy trzmielinowo-burakowej, a także skoncentrować energię rośliny na rozwoju nasion.
No właśnie- strąk ma już być zawiązany, czy mozna uszczykiwać już w momencie kwitnienia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Aciek, naliczyłem na twoim zdjęciu 12 strąków na jednej łodydze. Ładna plenność, z jednego ziarna jakieś 50 nowych.
I przy okazji pytanie, czy wszystkie strąki należy zachować, czy też usunąć najmłodsze żeby starsze dały szybciej większe ziarna?
I przy okazji pytanie, czy wszystkie strąki należy zachować, czy też usunąć najmłodsze żeby starsze dały szybciej większe ziarna?
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pikne macie te boby, u mnie dopiero kwitna, no i wlasnie zauwazylam , ze u Was kwitnie na bialo/czarno a u mnie na bialo kwestia odmiany???? i nie widze pszczolek kolo niego Mszyc tez brak Pierwszy raz wysialam bob i jestem totalnym prawiczkiem..bedzie cos z tego?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Rybka, bób, pomidory, groch, fasola są samopylne, pszczoły nie są do zapylania potrzebne. Wystarczy, że czasem zawieje wiatr i poruszy rośliną, a wtedy pyłek się osypuje i robi co trzeba.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ratujcie! Cały bób mam obsypany mszycą, od dwóch tygodni spryskuje rośliny gnojówką z pokrzywy rozcieńczoną z wodą bo słyszałem że to świetne na maszyce, tymczasem jest coraz gorzej. Zaczołem spryskiwać kiedy mszyc było mało, jest ich coraz więcej! To nic nie daje!!! Co robić, wykarczować wszsytko i dać na kompostownik, czy jest jeszcze jakaś nadzieja?