Grusza - podcięcie,cięcie
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grusz - ciąć przewodnik po posadzeniu czy nie
A jaką ma wysokość?
Bo wszystko zależy tylko od tego.
Bo wszystko zależy tylko od tego.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Jak to jest tylko patyk ( jednoroczny okultant ) to przytnij na wysokości 70 cm nad ziemią. Stworzy się pierwszy okółek, a na pewno i wyrośnie przewodnik pionowo. Trzeba tylko założyć klamerki lub spinacze jak zaczną wyrastać boczne pędy, aby przyszłe konary rosły jak najbardziej poziomo.
ja nie przycinam w ogóle. Posadzone ponad rok temu. Są wysokie, przewodnikowe, mają mnóstwo pąków i małych na razie gałązek.
Gdzieś czytałem, że holenderscy sadownicy radzą nie ciąć grusz w pierwszym roku. A przynajmniej bardzo je ograniczyć. Oni są bardzo praktyczni, chcą mieć jak najszybciej owocowanie.
Ja uciąłem tylko gałązki nisko wychodzące. notabene były najbardziej rozwinięte.
Gdzieś czytałem, że holenderscy sadownicy radzą nie ciąć grusz w pierwszym roku. A przynajmniej bardzo je ograniczyć. Oni są bardzo praktyczni, chcą mieć jak najszybciej owocowanie.
Ja uciąłem tylko gałązki nisko wychodzące. notabene były najbardziej rozwinięte.
Grusza ma wysokość 140 cm.
Oczywiście że należy przyciąć drzewko po posadzeniu- przecież przy wykopaniu straciło ono bardzo dużo korzeni a zachowało 100 % części nadziemnej także równowaga między korzeniami/gałęziami została drastycznie zachwiana - nie przycięta część nadziemna rozwijając się (kwiaty+ liście) ma tak duże zapotrzebowanie na wodę/minerały/cukry że część podziemna nie jest w stanie go zapewnić- drzewko będzie charławe,przesilone podatne na choroby itd.Poza tym każdy by wolał aby pień drzewka miał 50-60 cm a nie 140 cm!
Ja także,po przesadzeniu należy przyciąć grusze,na pewno nic się jej od tego nie stanie,mozesz być w pełni spokojny. Daj też znać za jakiś czas jak w chwili obecnej przedstawia się sytuacja.
regulamin forum
Dziękuję bardzo za porady. Są bardzo pomocne. Postanowiłem skrócić przewodnik Na pewno za jakiś czas odpowiem co z tego wyszło. Pozdrawiam wszystkich.
Re: Zaniedbana stara grusza.
Witam proszę o pomoc w przycięciu gruszy. Jest to drzewo zaniedbane, wilki dochodzą do 2,5m długości, część z nich już została wycięta, lecz nie jestem pewien czy w odpowiedni sposób. Zostało jeszcze trochę i nie wiem, co z tym zrobić. Proszę o podpowiedzi ...
tak wyglądała grusza
po częściowym przycięciu
tak wyglądała grusza
po częściowym przycięciu
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaniedbana stara grusza.
Potęgujesz wilki. Te gałęzie trzeba wyciąć w całości.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2019, o 12:41
-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grusza - podcięcie,cięcie
Możesz próbować wyprowadzić nowy przewodnik z pnia głównego. Ja też kupiłem działkę ze starą gruszą i już 2 rok ją wyprowadzam i obniżam koronę. Z cięciem ja bym poczekał do zimy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2019, o 12:41
Re: Grusza - podcięcie,cięcie
Z tą grusza to śmieszna historia bo praktycznie rośnie równo z boczną ścianą szklarni. Prawa strona drzewa nie ma racji bytu bo gruszki tłukły szkło, tak więc musi rosnąc tylko na jedną stronę. Swoją drogą nie wiem w jakim stanie drzewo jest w środku bo jest strasznie zaniedbane. Jednak owoców bylo w tamtym roku tyle że zebrałem 2 beczki 200 litrowe tego co spadło.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.