Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------lila31 pisze: Ewelino nie rozumiem dlaczego cytujesz mój post, przy opisie czynności jaką jest aeracja i wertykulacja?
Ponadto rozbawiła mnie Twoja propozycja nakłuwania trawnika przy pomocy butów z kolcami.
Można to robić, no jak się ma 1ar trawy, gdy się ma 15 arów, do jesieni bym nie skończyła.
Twój post(fragment) zacytowałam, bo odniosłam się do sprawy zastosowania obu urządzeń w pielęgnacji trawnika.Było to więc nawiązanie do tematu i ,jak mi się wydaje, rozszerzenie go. Czym poczułaś się więc dotknięta ?
A o "chodzeniu w butach z kolcami"- jako metodzie poniekąd zbliżonej do aeracji, pisała Mariola (15.II br. ,godz.16:58),więc nie była to moja propozycja Nie polecam tej metody i sama jej nie stosuję.Rozbawiło mnie,że tak sie obruszyłaś. Wyluzuj...
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odnowienie trawnika
W jednym miejscu na działce mam trawnik bardzo marny, dużo chwastów szczególnie stokrotek, mleczy. Trawnik jest bardzo nierówny,są to pozostałości po poprzednim właścicielu. W kwietniu będziemy środkiem trawnika kopać rowek ,podłączamy wodę. Zastanawiam się czy na ten stary trawnik mogę podrzucić nowej ziemi, uwałkować i wysiać nową trawę. Czy chwasty spod spodu dadzą o sobie znać. Kilkakrotnie stosowaliśmy preparaty na zwalczanie chwastów ,ale nie przynosło ono oczekiwanych efektów, mimo, że stężenie było mocniejsze. Nie chcielibyśmy przekopywać całości bo jest to dosyć duży kawałek trawnika.
Trawnik
Wydaje mi się, że dorzucenie warstwy ziemi to zły pomysł. Chwasty na pewno dadzą o sobie znać. Może udałoby się to po zastosowaniu Roundup'u. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pewnie zastosowanie tego środka, odczekanie aż wszystko uschnie i przekopanie i zasianie nowej trawy. Ponadto możesz spróbować skorzystać z preparatów, które niszczą chwasty dwuliścienne, czyli np. babkę i mlecz, a oszczędzają trawę, ale niestety też perz. Ja osobiście stosowałem Mniszka 540 SL z bardzo dobrymi rezultatami, ponadto jest jeszcze Sterane o takim samym działaniu. Istnieją też nawozy do trawnika z odchwaszczaczami, ale są raczej drogie.
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Poznaję regulamin
Mi osobiście stokrotki w trawniku nie przeszkadzają, a u mnie Mniszek się spisał. Można ewentualnie potraktować stokrotki punktowo Roundup'em.korzo_m pisze:Obydwa preparaty stosowałam i robiliśmy większe stężenie stokrotki są dalej pięknie kwitną a mlecze na jesieni syn powyrywał wyrywaczem do chwastów i na razie ich nie widać Roundap byłby dobrym rozwiązaniem, ale tak jak pisałam jest to niemała powierzchnia i urosłoby w koszty.
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Poznaję regulamin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na temat trawnika jest bardzo dużo tematów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2821
Pozdrawiam Andrzej.