Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
LiDo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2007, o 21:09

Post »

czy lepszy to nie wiem, przetestuję tej wiosny. W każdym razie nie było o przykrywaniu dosiewek... w wątku o regeneracji..
sposób z folią na pewno tańszy, w TESCO 20m2 kosztuje 2pln. a na forum większość ludzi jest oszczędnych :)

białą czy czarną? tą agrowłókninę mam testować ?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

lila31 pisze: Ewelino nie rozumiem dlaczego cytujesz mój post, przy opisie czynności jaką jest aeracja i wertykulacja? :shock:
Ponadto rozbawiła mnie Twoja propozycja nakłuwania trawnika przy pomocy butów z kolcami.
Można to robić, no jak się ma 1ar trawy, gdy się ma 15 arów, do jesieni bym nie skończyła.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Twój post(fragment) zacytowałam, bo odniosłam się do sprawy zastosowania obu urządzeń w pielęgnacji trawnika.Było to więc nawiązanie do tematu i ,jak mi się wydaje, rozszerzenie go. Czym poczułaś się więc dotknięta ?
A o "chodzeniu w butach z kolcami"- jako metodzie poniekąd zbliżonej do aeracji, pisała Mariola (15.II br. ,godz.16:58),więc nie była to moja propozycja :D Nie polecam tej metody i sama jej nie stosuję.Rozbawiło mnie,że tak sie obruszyłaś. Wyluzuj...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

To rzeczywiście cena jest bardzo przystępna. :D
Napisałam, że efekt może być lepszy, ponieważ przez folię słońce może "przypiec" młodziutką trawę. Przy okryciu włókniną, nie ma tego zagrożenia. :D
LiDo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2007, o 21:09

Post »

lila31 pisze:Napisałam, że efekt może być lepszy, ponieważ przez folię słońce może "przypiec" młodziutką trawę.
nie ma obawy! Nie może "przypiec". Wystarczy dobrze nawilżyć teren przed przykryciem folią. W lipcowe upały oczekiwany efekt występuje po kilku dniach. Im cieplej tym szybciej.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Porady dot. pielegnacji ,regeneracji trawnika, walki z mchem , pędrakami , itp znajdują się w trzech różnych wątkach . Warto poczytać wszystkie - w sumie to niezłe kmpendium i masa sprawdzonych metod... ;:32
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Zabiegi pielęgnacyjne + piękna pogoda zadziałały...trawka z wolna ruszyła. Będzie ładnie !
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odnowienie trawnika

Post »

W jednym miejscu na działce mam trawnik bardzo marny, dużo chwastów szczególnie stokrotek, mleczy. Trawnik jest bardzo nierówny,są to pozostałości po poprzednim właścicielu. W kwietniu będziemy środkiem trawnika kopać rowek ,podłączamy wodę. Zastanawiam się czy na ten stary trawnik mogę podrzucić nowej ziemi, uwałkować i wysiać nową trawę. Czy chwasty spod spodu dadzą o sobie znać. Kilkakrotnie stosowaliśmy preparaty na zwalczanie chwastów ,ale nie przynosło ono oczekiwanych efektów, mimo, że stężenie było mocniejsze. Nie chcielibyśmy przekopywać całości bo jest to dosyć duży kawałek trawnika.
Awatar użytkownika
kamilneo
100p
100p
Od: 11 kwie 2006, o 21:42

Trawnik

Post »

Wydaje mi się, że dorzucenie warstwy ziemi to zły pomysł. Chwasty na pewno dadzą o sobie znać. Może udałoby się to po zastosowaniu Roundup'u. Najlepszym rozwiązaniem byłoby pewnie zastosowanie tego środka, odczekanie aż wszystko uschnie i przekopanie i zasianie nowej trawy. Ponadto możesz spróbować skorzystać z preparatów, które niszczą chwasty dwuliścienne, czyli np. babkę i mlecz, a oszczędzają trawę, ale niestety też perz. Ja osobiście stosowałem Mniszka 540 SL z bardzo dobrymi rezultatami, ponadto jest jeszcze Sterane o takim samym działaniu. Istnieją też nawozy do trawnika z odchwaszczaczami, ale są raczej drogie.
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Roundup. Przekopać. Troche nowej ziemi. Wyrownać. Nowa trawa ;)
Ja wiem że łatwo powiedzieć a trudniej zrobić, wiem. W tym roku sam postanowiłem zrobić małą renowację trawnika (chwastnika) ;)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obydwa preparaty stosowałam i robiliśmy większe stężenie stokrotki są dalej pięknie kwitną a mlecze na jesieni syn powyrywał wyrywaczem do chwastów i na razie ich nie widać Roundap byłby dobrym rozwiązaniem, ale tak jak pisałam jest to niemała powierzchnia i urosłoby w koszty.
Awatar użytkownika
kamilneo
100p
100p
Od: 11 kwie 2006, o 21:42

Post »

korzo_m pisze:Obydwa preparaty stosowałam i robiliśmy większe stężenie stokrotki są dalej pięknie kwitną a mlecze na jesieni syn powyrywał wyrywaczem do chwastów i na razie ich nie widać Roundap byłby dobrym rozwiązaniem, ale tak jak pisałam jest to niemała powierzchnia i urosłoby w koszty.
Mi osobiście stokrotki w trawniku nie przeszkadzają, a u mnie Mniszek się spisał. Można ewentualnie potraktować stokrotki punktowo Roundup'em.
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Na temat trawnika jest bardzo dużo tematów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2821
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Poczytaj pozostałe wątki o trawnikach - tam powiedziano już chyba wszystko. Znajdziesz rady i dla siebie ;:32
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”