Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Figa na działce?

Post »

Moja figa w ogrodzie też żyje ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Trochę się zmięła w podróży , grunt jednak że żyje . Ukorzeniana była w kokosie , ale do wzrostu będzie woleć cięższą ziemię . Jedna część tofru , jedna część piasku i jedna część gliny . Figa lubi słońce , więc może z powodzeniem stać w lecie na balkonie lub w ogrodzie . Sadzonki stały w tunelu , więc figę trzeba zahartować żeby się nie poparzyła na słońcu . Można na początek cieniować włókniną lub wystawiać najpierw wieczorem i rano , a później już na stałe . Nawożenie w małych stężeniach tak jak do kwiatków .

Powodzenia w uprawie , kozula .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Dziękuję Aniu za informacje.Musze chyba przesadzić ją,bo wsadziłąm ją w ziemię do kwiatów.Chyba bedzie zbyt przepuszczalna dla niej???
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Czy w przyszłym roku mogę ją przyciąć, żeby się jakoś rozkrzewiła? Czy sama z siebie to zrobi?
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Sama się rozkrzewi i to nawet możliwe że w tym roku.
U mnie zaowocowała na wiosne i wypuściła odnoge pomiędzy pniem tegorocznym a dwuletnim i na tej odnodze widze że już rosną owocki !!!
Te owocki z wiosny tylko 2 mi zostały bo przędziorki ją troche poturbowały i spadła reszta.
Fotki z połowy kwietnia (tylko to mam pod ręką)

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też mam figę i też ma owoce. U mnie musi stać na balkonie. I chyba jej dobrze. Rośnie i wygląda ładnie. Nawożona biohumusem.

Kasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja też stoi na zewnątrz, na tarasie. Chyba znów ją przesadzę, a niech ma :lol:

Podlewam ją gnojówką z pokrzyw co jakiś czas.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś spadła jedna z dwóch dużych fig :shock:
Od jakiegoś czasu zrobiła się takie jakby je ktoś napompował! i zmieniła odcień z zielonego w zielono żółtawy? ... sami zobaczcie

Obrazek

Obrazek

to drugie to zdjęcie w środku. próbowałem i słodka, te nasionka już strzelają pod zębami ale skórka jeszcze taką zieleniną lekko podjeżdża.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajnie :D Moje też intensywnie rosną. Czy twoja kwitła? Bo u mnie od razu zawiązki owoców były - to figa tak sama z siebie produkuje owoce?
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dominiko , na dole fotki załapała się inna gałązka na której w każdym kąciku wyrastają figi. No i to jest ciekawe że bez kwitnienia :)
Zresztą co ja pisze jak na Twojej fotce to widać :D
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Wojtek70
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2010, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Figa

Post »

Witajcie Wszyscy,
Chciałbym Wam pokazać krzew figowy, który rośnie u mnie na działce 4 lata. Co roku owocuje. Oczywiście nie jest to jakiś oszałamiający plon ale jest. W sumie trudno to nazwać plonem. Zawsze jednak coś skubniemy z tej figi. W tym roku przetrwała zimę (a mieliśmy -34C, zresztą wiecie jaka była zima). Przetrwała całkiem dobrze, praktycznie nie przemarzła. Oczywiście była lekko zabezpieczona, przez przygięcie pędów do ziemi i przysypanie ich ziemią. Jak będzie dalej zobaczymy. Mam nadzieję, że będzie rosła. Ponadto mam również Hurmę wirginijską (Diospyros virginiana) odmiana Meader. Kwitła pierwszy raz w tym roku i zawiązała owoce. Na skutek podsiąkania wód gruntowych trochę zmarniała, parę gałęzi uschło i byłem zmuszony je wyciąć Zamieszczę zdjęcia tego co mam. Rośnie u mnie jeszcze Diospyros lotus i również zakwitło po 4 latach od posadzenia. Nawet zawiązało 1 owoc. Mam również 2 jujuby (Li i Lang) owocowały w zeszłym roku słabo po pierwszy raz ale owoce smaczne. W tym roku będzie więcej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że uprawa tych roślin ma bardzo marginalne znaczenie, ale fajnie mieć w ogrodzie coś innego co cieszy oko i czasem zaowocuje.
Pozdrawiam
Wojtek

Figa
Obrazek

Obrazek

Diospyros virginiana var. Meader
Obrazek

Diospyros lotus
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Figa

Post »

Wojtku - imponujące!
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Re: Figa

Post »

Witaj Wojtku!
Figę masz piękną. Ja w tym roku zostawię na zimę moją, zobaczę, co z tego będzie. W jakim stanie Twoja jest na wiosnę? Czy odrasta od zera, czy ją okrywasz?
Mam też hurmę wirginijską, 2 razy przezimowała, rośnie całkiem dobrze. Bardzo jest mi szkoda Twojej 'Meader', skąd ją sprowadziłeś? Owocki wyglądały imponująco...
Pozdrawiam serdecznie :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”