Figa na działce, w donicy
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Figa na działce?
Moja figa w ogrodzie też żyje
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Trochę się zmięła w podróży , grunt jednak że żyje . Ukorzeniana była w kokosie , ale do wzrostu będzie woleć cięższą ziemię . Jedna część tofru , jedna część piasku i jedna część gliny . Figa lubi słońce , więc może z powodzeniem stać w lecie na balkonie lub w ogrodzie . Sadzonki stały w tunelu , więc figę trzeba zahartować żeby się nie poparzyła na słońcu . Można na początek cieniować włókniną lub wystawiać najpierw wieczorem i rano , a później już na stałe . Nawożenie w małych stężeniach tak jak do kwiatków .
Powodzenia w uprawie , kozula .
Powodzenia w uprawie , kozula .
Dziękuję Aniu za informacje.Musze chyba przesadzić ją,bo wsadziłąm ją w ziemię do kwiatów.Chyba bedzie zbyt przepuszczalna dla niej???
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Czy w przyszłym roku mogę ją przyciąć, żeby się jakoś rozkrzewiła? Czy sama z siebie to zrobi?
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Sama się rozkrzewi i to nawet możliwe że w tym roku.
U mnie zaowocowała na wiosne i wypuściła odnoge pomiędzy pniem tegorocznym a dwuletnim i na tej odnodze widze że już rosną owocki !!!
Te owocki z wiosny tylko 2 mi zostały bo przędziorki ją troche poturbowały i spadła reszta.
Fotki z połowy kwietnia (tylko to mam pod ręką)
U mnie zaowocowała na wiosne i wypuściła odnoge pomiędzy pniem tegorocznym a dwuletnim i na tej odnodze widze że już rosną owocki !!!
Te owocki z wiosny tylko 2 mi zostały bo przędziorki ją troche poturbowały i spadła reszta.
Fotki z połowy kwietnia (tylko to mam pod ręką)
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Agatra
- 500p
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też mam figę i też ma owoce. U mnie musi stać na balkonie. I chyba jej dobrze. Rośnie i wygląda ładnie. Nawożona biohumusem.
Kasia
Kasia
- dominikams
Moja też stoi na zewnątrz, na tarasie. Chyba znów ją przesadzę, a niech ma
Podlewam ją gnojówką z pokrzyw co jakiś czas.
Podlewam ją gnojówką z pokrzyw co jakiś czas.
- Space99
- Kontakt:
Dziś spadła jedna z dwóch dużych fig
Od jakiegoś czasu zrobiła się takie jakby je ktoś napompował! i zmieniła odcień z zielonego w zielono żółtawy? ... sami zobaczcie
to drugie to zdjęcie w środku. próbowałem i słodka, te nasionka już strzelają pod zębami ale skórka jeszcze taką zieleniną lekko podjeżdża.
Od jakiegoś czasu zrobiła się takie jakby je ktoś napompował! i zmieniła odcień z zielonego w zielono żółtawy? ... sami zobaczcie
to drugie to zdjęcie w środku. próbowałem i słodka, te nasionka już strzelają pod zębami ale skórka jeszcze taką zieleniną lekko podjeżdża.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- dominikams
Fajnie Moje też intensywnie rosną. Czy twoja kwitła? Bo u mnie od razu zawiązki owoców były - to figa tak sama z siebie produkuje owoce?
- Space99
- Kontakt:
Dominiko , na dole fotki załapała się inna gałązka na której w każdym kąciku wyrastają figi. No i to jest ciekawe że bez kwitnienia
Zresztą co ja pisze jak na Twojej fotce to widać
Zresztą co ja pisze jak na Twojej fotce to widać
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 cze 2010, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Figa
Witajcie Wszyscy,
Chciałbym Wam pokazać krzew figowy, który rośnie u mnie na działce 4 lata. Co roku owocuje. Oczywiście nie jest to jakiś oszałamiający plon ale jest. W sumie trudno to nazwać plonem. Zawsze jednak coś skubniemy z tej figi. W tym roku przetrwała zimę (a mieliśmy -34C, zresztą wiecie jaka była zima). Przetrwała całkiem dobrze, praktycznie nie przemarzła. Oczywiście była lekko zabezpieczona, przez przygięcie pędów do ziemi i przysypanie ich ziemią. Jak będzie dalej zobaczymy. Mam nadzieję, że będzie rosła. Ponadto mam również Hurmę wirginijską (Diospyros virginiana) odmiana Meader. Kwitła pierwszy raz w tym roku i zawiązała owoce. Na skutek podsiąkania wód gruntowych trochę zmarniała, parę gałęzi uschło i byłem zmuszony je wyciąć Zamieszczę zdjęcia tego co mam. Rośnie u mnie jeszcze Diospyros lotus i również zakwitło po 4 latach od posadzenia. Nawet zawiązało 1 owoc. Mam również 2 jujuby (Li i Lang) owocowały w zeszłym roku słabo po pierwszy raz ale owoce smaczne. W tym roku będzie więcej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że uprawa tych roślin ma bardzo marginalne znaczenie, ale fajnie mieć w ogrodzie coś innego co cieszy oko i czasem zaowocuje.
Pozdrawiam
Wojtek
Figa
Diospyros virginiana var. Meader
Diospyros lotus
Chciałbym Wam pokazać krzew figowy, który rośnie u mnie na działce 4 lata. Co roku owocuje. Oczywiście nie jest to jakiś oszałamiający plon ale jest. W sumie trudno to nazwać plonem. Zawsze jednak coś skubniemy z tej figi. W tym roku przetrwała zimę (a mieliśmy -34C, zresztą wiecie jaka była zima). Przetrwała całkiem dobrze, praktycznie nie przemarzła. Oczywiście była lekko zabezpieczona, przez przygięcie pędów do ziemi i przysypanie ich ziemią. Jak będzie dalej zobaczymy. Mam nadzieję, że będzie rosła. Ponadto mam również Hurmę wirginijską (Diospyros virginiana) odmiana Meader. Kwitła pierwszy raz w tym roku i zawiązała owoce. Na skutek podsiąkania wód gruntowych trochę zmarniała, parę gałęzi uschło i byłem zmuszony je wyciąć Zamieszczę zdjęcia tego co mam. Rośnie u mnie jeszcze Diospyros lotus i również zakwitło po 4 latach od posadzenia. Nawet zawiązało 1 owoc. Mam również 2 jujuby (Li i Lang) owocowały w zeszłym roku słabo po pierwszy raz ale owoce smaczne. W tym roku będzie więcej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że uprawa tych roślin ma bardzo marginalne znaczenie, ale fajnie mieć w ogrodzie coś innego co cieszy oko i czasem zaowocuje.
Pozdrawiam
Wojtek
Figa
Diospyros virginiana var. Meader
Diospyros lotus
- dominikams
Re: Figa
Wojtku - imponujące!
Re: Figa
Witaj Wojtku!
Figę masz piękną. Ja w tym roku zostawię na zimę moją, zobaczę, co z tego będzie. W jakim stanie Twoja jest na wiosnę? Czy odrasta od zera, czy ją okrywasz?
Mam też hurmę wirginijską, 2 razy przezimowała, rośnie całkiem dobrze. Bardzo jest mi szkoda Twojej 'Meader', skąd ją sprowadziłeś? Owocki wyglądały imponująco...
Pozdrawiam serdecznie
Figę masz piękną. Ja w tym roku zostawię na zimę moją, zobaczę, co z tego będzie. W jakim stanie Twoja jest na wiosnę? Czy odrasta od zera, czy ją okrywasz?
Mam też hurmę wirginijską, 2 razy przezimowała, rośnie całkiem dobrze. Bardzo jest mi szkoda Twojej 'Meader', skąd ją sprowadziłeś? Owocki wyglądały imponująco...
Pozdrawiam serdecznie