Zakwaszanie gleby
Zakwaszanie, a system nawadniający
Naczytałam się tematów na forum o zakwaszeniu gleby, aż głowa "spuchła" od nadmiaru wiadomości. Na działkę niestety jeżdżę tylko na weekendy i w czasie jak mąż dostanie urlop, co niestety jest bardzo rzadko.Więc,żeby nasze, a właściwie moje roślinki miały co pić, założyliśmy system nawadniający.Podlewa wszystko, tak żebym od poniedziałku do piątku była spokojna w czasie upalnych dni i jak przyjedziemy nie traciła czasu na podlewanie (Działka prawie 1ha) Woda do systemu jest pobierana z wodociągu. Mam więc pytanie co umieścić pod roślinami lubiącymi kwaśną ziemię? Tym bardziej że mam zamiar założyć rabatę "azaliową"
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zakwaszanie, a system nawadniający
Może siarkę?
Działa bardzo wolno i w znikomym stopniu rozpuszcza sie w wodzie, więc nie powinna być wypłukiwana.
Działa bardzo wolno i w znikomym stopniu rozpuszcza sie w wodzie, więc nie powinna być wypłukiwana.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Dziękuję ślicznie za odpowiedź i podpowiedź. Dzięki tej wypowiedzi w wyszukiwarce znalazła tematy w których m.in. jest tabelka ile siarki stosować itp. Jest miło gdy ludzie są dla siebie pomocni i mili. Życzę wielu pięknych, zdrowych roślinbishop pisze:Może siarkę?
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakwaszanie gleby
Proszę odpowiedzcie, bo mam mentlik w głowie.
Posadziłam w tym roku kilka roślin kwasolubnych - cyprysik, hibiskus, budleja, chortensja i borówki amerykańskie. Jeszcze agresty, pożeczki, gruszę azjatycką i pigwę wielkoowocową. Do tych ostatnich wymieszałam swoją ziemię ogrodową z torfem ogrodniczym. Do tych pierwszych ziemię do iglaków z torfem, przy czym najwięcej torfu do borówek. Ziemię badałam - z różnych części pobrane próbki pH wyszło 6.7 - 7.1. Używam do podlewania wody ze studni głębinowej - nie badałam odczynu, ale jest w niej bardzo dużo żelaza - widać po rudym osadzie.
Planuję zakwaszać glebę wokół w/w roślinek kwasem - tylko który lepszy : azotowy czy fosforowy? Od kiedy mam zacząć zakwaszać - wystarczy od wiosny?
W przyszłości zwróć uwagę na ortografię. Dziękuję. Bishop
Posadziłam w tym roku kilka roślin kwasolubnych - cyprysik, hibiskus, budleja, chortensja i borówki amerykańskie. Jeszcze agresty, pożeczki, gruszę azjatycką i pigwę wielkoowocową. Do tych ostatnich wymieszałam swoją ziemię ogrodową z torfem ogrodniczym. Do tych pierwszych ziemię do iglaków z torfem, przy czym najwięcej torfu do borówek. Ziemię badałam - z różnych części pobrane próbki pH wyszło 6.7 - 7.1. Używam do podlewania wody ze studni głębinowej - nie badałam odczynu, ale jest w niej bardzo dużo żelaza - widać po rudym osadzie.
Planuję zakwaszać glebę wokół w/w roślinek kwasem - tylko który lepszy : azotowy czy fosforowy? Od kiedy mam zacząć zakwaszać - wystarczy od wiosny?
W przyszłości zwróć uwagę na ortografię. Dziękuję. Bishop
Pozdrawiam, Monika
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Zacznijmy od tego, że z wymienionych przez Ciebie roślin tylko hortensja i borówki są kwasolubne!!! Reszta nie ma takich wymagań ,a niektóre ( np budleja) wolą wręcz bardziej zasadową glebę.
Możesz dokwaszać kwasolubne kwasem i azotowym i fosforowym. Tym pierwszym tylko na wiosnę.
Możesz dokwaszać kwasolubne kwasem i azotowym i fosforowym. Tym pierwszym tylko na wiosnę.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu! Dziękuję za odpowiedź. Może źle się wyraziłam. Na opisie roślinek było: hibiskus pH 5.8-6.5, budleja - gleba próchnicza o odczynie lekko kwaśnym, cyprysiki - to samo. Dlatego posadziłam wszystkie te roślinki w jednym miejscu w ogrodzie, żeby nie zastanawiać się, gdzie co mam. Z tego co się domyślam, wystarczy, że będę podlewać H3PO4 0.05% tylko ziemię w okolicy borówek i hortensji. Natomiast pozostałym wystarczy raz w roku wymieszanie wierzchniej warstwy wkoło roślinek z torfem?- chodzi mi o cyprysik, budleję i hibiskus. Dzięki za wszystkie rady!
Pozdrawiam serdecznie.
PS. Bishop, przepraszam za orty
Pozdrawiam serdecznie.
PS. Bishop, przepraszam za orty
Pozdrawiam, Monika
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Nie musisz Wystarczy im podsypanie korą jako ściółką, ale to raczej przeciw chwastom, niż dla zakwaszania.smonika pisze:Natomiast pozostałym wystarczy raz w roku wymieszanie wierzchniej warstwy wkoło roślinek z torfem?- chodzi mi o cyprysik, budleję i hibiskus.
A o borówkach i hortensjach zakwaszaniu gleby wokół nich poczytaj w wątkach o konkretnie borówce i konkretnie hortensji. Wszystko znajdziesz tu:
- Hortensja - LINKI
- Borówka Amerykańska-Jak sprawdzić pH ziemi??
- Borówka amerykańska - 1cz.(08.2005-05.2006)
- Borówka amerykańska - 2cz.(08.2008-....
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Działka prawie 1ha i podlewacie to z wodociągów ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Re:
To jakie nawozy można używać na przy glebie pH 7,5pogotowie ogrodnicze pisze:zakwaszanie 0,01-0,02%roztworem kwasu ortofosforowego jest wypraktykowane.Nadmiar fosforu nie powoduje niekorzystnych zmian fizjologicznych w przypadku różaneczników i azalii. Stosowanie związków mineralnych bez badania gleby w stacji chemiczno rolniczej może powodować zachwianie równowagi w gospodarce mineralnej roślin.(blokowanie pobierania)Każdy nawóz nawet zakwaszający zastosowany przy pH powyżej 6,0 będzie zasalał. Nawozy o działaniu zakwaszającym wskazane są do stosowania przy pH poniżej 5,5
-- 11 lut 2013, o 15:07 --
Przeżyły ?bishop pisze:Kupiłem wczoraj kwas fosforowy, w sklepie z odczynnikami 32,05 PLN/Litr. Wlałem ok. 1 ml na konewkę i sprawdziłem pH. Niezauważalna zmiana, troszkę poniżej 7. Dolałem ok. 50 ml, pH spadło do 3,5 Podlałem tym kwasem, ale teraz się zaczynam martwić, czy nie przegiąłem Biorąc poprawkę na to, że część kwasu zobojętni się składnikami gleby, część wsiąknie głębiej, a torf w workach i tak ma podobno pH 3÷4, to powinno być ok. Czas pokaże...
Pozdrawiam Tomek
Cała działka nie jest uprawiana. Trzeba odliczyć budynki, las, staw i inne powierzchnie które nie wymagają podlewania.
Znowu zadam pytanie ... to jakie nawozy można stosować przy pH 8 ?
Pozdrawiam Tomek
NOTO popatrz w ten link tabela na str 13 - wpływ odczynu pH na dostępność składników mineralnych w glebie http://www.horticentre.pl/uploads/ipdis ... 939681.swf
Nie wiem co uprawiasz i o jakich wymaganiach pH i czy robiłeś badanie gleby, ale przynajmniej zobacz jakie niedobory grożą. I ew musisz najpierw doprowadzić podłoże do odpowiedniego pH. Nie wiem czy siarczan żelaza jako nawóz byłby dobry, popytaj forumowicz
Jeszcze link o ew nawożeniu żelazem http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=615
Nie wiem co uprawiasz i o jakich wymaganiach pH i czy robiłeś badanie gleby, ale przynajmniej zobacz jakie niedobory grożą. I ew musisz najpierw doprowadzić podłoże do odpowiedniego pH. Nie wiem czy siarczan żelaza jako nawóz byłby dobry, popytaj forumowicz
Jeszcze link o ew nawożeniu żelazem http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=615