Storczyki jogi
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja naiwna myślałam, ze wystarczy tylko podlać. Po przeczytaniu wielu wątków wiem, że uprawa storczyków nie jest łatwa. Sama tego doświadczam mimo iż mam do czynienia z nimi dopiero od miesiąca a już nie mogę spać w nocy myśląc co zrobić aby ich nie zmarnować i aby czuły się u mnie dobrze. Dzisiaj przesadzam mojego pierworodnego bo już zdążyła utworzyć się pleśń. Drugi w kolejności dendrobium przysycha od dołu, konkretnie liście i parę pąków kwiatowych. Na razie go obserwuję. Innymi słowy trzeba się naszymi ulubieńcami opiekować i już bo potem odwdzięczają się nam pięknymi widokami.
Właśnie zawaliłam i kupiłam Podłoże OS do storczyków epifitycznych - drobne, ponieważ myślałam, że będę przesadzać dendrobium. okazało się jednak że pomocy potrzebuje phalaeonopsis. Wczoraj mąż kupił mi substral - orchidea podłoże premium i włoże do tego. Z orchidsklepiku zostawię sobie do dendrobium.
Dziękuję za cenną informację.
Mam jeszcze pytanie, czy w przypadku dendrobium też trzeba przesuszać korzenie zanim włoży się w nowe podłoże, jeżeli tak to jaki czas trzymać na powietrzu? Te moje było przelane w sklepie i też wydaje mi się że zaczyna pleśnieć od góry. Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Dziękuję za cenną informację.
Mam jeszcze pytanie, czy w przypadku dendrobium też trzeba przesuszać korzenie zanim włoży się w nowe podłoże, jeżeli tak to jaki czas trzymać na powietrzu? Te moje było przelane w sklepie i też wydaje mi się że zaczyna pleśnieć od góry. Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Według mnie hodowla storczyków nie jest trudna, no chyba że ta pierwsza fala nowych informacji , tu podlać, tu namoczyć, tu zasilić, tu spryskać, tu nie spryskać itd. Natomiast jak już się przyswoi wszystkie te informacje to okazuje się, że jest to dosyć proste, ale trzeba o kilku rzeczach pamiętać.
Poza tym mamy to forum , które uważam za ogromną skarbnice wiedzy storczykowej, oczywiście książki książkami, ale jak to już jedna z dziewczyn napisała, tu mamy wiedzę praktyczną, popartą własnymi doświadczeniami, a na dodatek możemy miło pogawędzić i od czasu do czasu usłyszeć kilka komplementów pod swoim adresem ;:165
Joga któraś z dziewczyn pisała o podłożu Substral, że jest zbyt ścisłe. Wniosek był taki, że wybrała z niego tylko te większe kawałki.
A podłoże z Orchidsklepiku ja osobiście bardzo lubię, nie miałam z nim żadnych problemów, a i moje storczyki widać je również polubiły ;:225
Poza tym mamy to forum , które uważam za ogromną skarbnice wiedzy storczykowej, oczywiście książki książkami, ale jak to już jedna z dziewczyn napisała, tu mamy wiedzę praktyczną, popartą własnymi doświadczeniami, a na dodatek możemy miło pogawędzić i od czasu do czasu usłyszeć kilka komplementów pod swoim adresem ;:165
Joga któraś z dziewczyn pisała o podłożu Substral, że jest zbyt ścisłe. Wniosek był taki, że wybrała z niego tylko te większe kawałki.
A podłoże z Orchidsklepiku ja osobiście bardzo lubię, nie miałam z nim żadnych problemów, a i moje storczyki widać je również polubiły ;:225
Mnie też się wydaje, że w Orchidsklepiku mają lepsze podłoże. Właśnie wysypałam ten substral i diametralnie różni się od tego z Orchidsklepiku. Ja zamówiłam drobne bo do dendrobium i to są kawałki kory ok. 1cm a substral jest rzeczywiście bardziej miałki. Niestety już przesadziłam. Napiszę Wam potem czy podłoże się sprawdziło.
Może ktoś ma już doświadczenie z substralem?
Może ktoś ma już doświadczenie z substralem?