Owoce aronii-jak je wykorzystać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aronia ma dużo owoców-jak je wykorzystać.
Jak dojrzewa aronia, na moich wiśniach nie ma już liści.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Liści nazrywać wiosną i zamrozić.
Zakupiłem dziś sok 100% z aronii bez dodatku cukru i bardzo mi odpowiada jego smak - gorzkawo cierpki z lekko słodkim posmakiem. Czy ktoś wie jak samemu zrobić taki sok w 100% z aronii i bez żadnego dodatku cukru ?
Bez dodatku cukru nie wiem jak, pewnie był inny słodzik.
Ale bez dodatku liści znalazłam przepis w necie i tak stosuję.
Liście jak poczytasz są szkodliwe nieco trujące. Po ugotowaniu samych liści możemy stwierdzić dopiero ich gorzkość.
Liście dodają niby dla pozbycia się gorzkości.
Jeżeli aronię zamrozimy czyli przemrozimy w zamrażalniku, to stracą swoją goryczkę.
Dawniej bez Internetu i porad o liściach wiśni też robiłam soki w sokowniku i pasteryzowałam w słoikach. Tak jak każdy inny.
Teraz nie korzystam z sokownika tylko według znalezionego przepisu gotuję aronię, wodę i cukier i przecedzam. Taki sok jest smaczniejszy.
Ale bez dodatku liści znalazłam przepis w necie i tak stosuję.
Liście jak poczytasz są szkodliwe nieco trujące. Po ugotowaniu samych liści możemy stwierdzić dopiero ich gorzkość.
Liście dodają niby dla pozbycia się gorzkości.
Jeżeli aronię zamrozimy czyli przemrozimy w zamrażalniku, to stracą swoją goryczkę.
Dawniej bez Internetu i porad o liściach wiśni też robiłam soki w sokowniku i pasteryzowałam w słoikach. Tak jak każdy inny.
Teraz nie korzystam z sokownika tylko według znalezionego przepisu gotuję aronię, wodę i cukier i przecedzam. Taki sok jest smaczniejszy.
Pozdrawiam Krystyna
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
W moim domu specjalistą od soków jest mąż. Aronia obowiązkowo.Gotuje w garnku z durszlakiem. Na dno troszkę wody na durszlak owoce. Wpierw przesypywał owoce cukrem teraz cukier roztapia w gorącym soku.Gorące wlewa do butelek po Kubusiach i już nie gotuje.Trzyma całą zimę.
-
- 50p
- Od: 8 paź 2008, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pisałem już gdzieś indziej liście zrywa się nie wiosną tylko jak dojrzeją! (zamrożenie nie jest szkodliwe tylko zbędne).saxon pisze:Liści nazrywać wiosną i zamrozić.
Liście się suszy (w cieniu) a chlorofil jest zbędny.
Miłego!
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Owoce aronii-jak je wykorzystać.
Czyli liście wiśni po wysuszeniu tracą szkodliwe działanie
Ja dla różnorodności robie po parę butelek soku z np. liściami
mięty, maliny albo owocami pigwowca, maliny albo jeżyny.
Przy takiej ilości smaków aroniowe soki są u mnie dużo chętniej
spożywane
Ja dla różnorodności robie po parę butelek soku z np. liściami
mięty, maliny albo owocami pigwowca, maliny albo jeżyny.
Przy takiej ilości smaków aroniowe soki są u mnie dużo chętniej
spożywane
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Do soku z aronii dodaję inne soki -z malin,agrestu, kwaśnych jabłek,czarnego bzu ,jeżyn,winogron,dziewanny.
-
- 200p
- Od: 24 wrz 2020, o 20:56
Nie.leszkat76 pisze:Czyli liście wiśni po wysuszeniu tracą szkodliwe działanie
Lecz nie są takie znów szkodliwe. Tylko psu nie dawać...
Zawierają amygdalinę, z którą nasz owocożerny organizm sobie radzi, oczywiście w ilościach umiarkowanych w naturze spotykanych. Wręcz zdrowo, profilaktycznie przeciw rakom, zawałom i czemuś tam jeszcze. Liście wiśni (i czereśni) wspomagają też usuwanie złogów ze stawów, kuracja na reumatyzm - choć smaczniejszą jest kuracją codzienna konsumpcja owoców
Dodanie tych liści do aronii ma sens, gwoli synergii.
Sama aronia ma kupę polifenoli ("witaminy P"), ale tylko część przejdzie do soku. Więcej uzyska się jedząc owoc, a najwięcej wypłucze alkohol - najzdrowszym przetworem jest w efekcie wino, i to na miazdze robione. Polecam
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
A już myślałam, że to moje pytanko poszło w zapomnienie
Mogę więc spokojnie konsumować soczki aroniowo-liściowe
i naleweczkę z tychże
Mogę więc spokojnie konsumować soczki aroniowo-liściowe
i naleweczkę z tychże
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Mam 4 krzaki aronii, różne odmiany. Oczywiście nie zapisałam jakie to. W każdym razie 2 są słodsze, jak smakuję na surowo.
Aronię po zerwaniu, zawsze zamrażam. Ponoć tracą cierpkość w jakimś stopniu. Z aronii robię sok i nalewkę oraz aronię do lodów.
Na tę okoliczność, żeby się za mocno nie przepracowywać, zakupiłam sobie sokownik. Zamrożone owoce, paczkę ok.1,5 kg wrzucam do sokownika i za przeproszeniem "samo się robi".
Oczywiście zmodyfikowałam tę czynność. Podczas "sokowania" zlewam sok do jednego naczynia-garnka, jak już mam wszystko co można było uzyskać z owocu, do soku dodaję cukru i sok z cytryny.
W tym czasie wyparzam słoiki, lub butelki po kupnym przecierze pomidorowym 0,7l i zlewam gorący sok. Potem 20min pasteryzuję.
Nalewkę robię tak, że owoce zalewam spirytusem i wódką w stosunku 1:1 daje to ok.70% alkoholu, maceruję 4-6 tygodni. Następnie zlewam "wyciąg alkoholowy" do innego słoja, same owoce zasypuję cukrem w zależności ile chcę, czy ma być bardziej wytrawne czy nie , odstawiam na 3 tyg. Po tym czasie sok łączę z wyciągiem alkoholowym .
Aronię z niewielką ilością wody duszę z cukrem, aż zmięknie, wkładam do słoików i pasteryzuję. Pyszna do lodów
Aronię po zerwaniu, zawsze zamrażam. Ponoć tracą cierpkość w jakimś stopniu. Z aronii robię sok i nalewkę oraz aronię do lodów.
Na tę okoliczność, żeby się za mocno nie przepracowywać, zakupiłam sobie sokownik. Zamrożone owoce, paczkę ok.1,5 kg wrzucam do sokownika i za przeproszeniem "samo się robi".
Oczywiście zmodyfikowałam tę czynność. Podczas "sokowania" zlewam sok do jednego naczynia-garnka, jak już mam wszystko co można było uzyskać z owocu, do soku dodaję cukru i sok z cytryny.
W tym czasie wyparzam słoiki, lub butelki po kupnym przecierze pomidorowym 0,7l i zlewam gorący sok. Potem 20min pasteryzuję.
Nalewkę robię tak, że owoce zalewam spirytusem i wódką w stosunku 1:1 daje to ok.70% alkoholu, maceruję 4-6 tygodni. Następnie zlewam "wyciąg alkoholowy" do innego słoja, same owoce zasypuję cukrem w zależności ile chcę, czy ma być bardziej wytrawne czy nie , odstawiam na 3 tyg. Po tym czasie sok łączę z wyciągiem alkoholowym .
Aronię z niewielką ilością wody duszę z cukrem, aż zmięknie, wkładam do słoików i pasteryzuję. Pyszna do lodów
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Wróciłam do prostego sposobu wekowania aronii w formie kompotu. Do słoika nakładam owoce aronii (świeżo zerwane -bez mrożenia) i zalewam wodą z cukrem(1l wody +1kg cukru) i pasteryzuję. Mi smakują owoce aronii z kompotu , więc nic się nie marnuje. Tak samo wekuję aronię z jabłkami. Do słoika wkładam garść aronii i dopełniam jabłkami.