Drzewko truskawkowe (Arbutus unedo)
- Mariusz7464
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 maja 2009, o 11:21
Re: Arbutus unedo(drzewko truskawkowe)-uprawa
Tak znam już przyczynę to choroba grzybowa spowodowana przeniesieniem do pomieszczenia po okresie letnim a wiec zbyt suche powietrze no i rozpoczęcie okresu grzewczego to wszystko spowodowało rozwój grzybów a więc czy warto na lato wystawiać na dwór? zastosowałem miedzian środek grzybobójczy no i trzeba obciąć wszystkie chore liście i gałązki teraz został prawie goły kikut
Choroby grzybowe atakują raczej przy wilgotnym a nie suchym powietrzy, powodem może być też zbyt mokre podłoże i brak światła. Zbyt kwaśne podłoże w tym przypadku odpada bo Arbutus jest rośliną wrzosowatą i lubi kwaśne podłoże. Jeśli drzewko stoi na zewnątrz to w jesieni przygotowuje się na nadejście zimy i powinno zostać przeniesione do chłodnego popieszczenia jeśli natomiast zamiast zimy następuje lato roślina doznaje szoku.
Dlatego większość roślin pochodzących z klimatu umiarkowanego źle znosi zimowanie w ciepłych pomszczeniach.
apropos
kiedyś oglądałem program o Polakach mieszkających w Brazylii którzy chcieli mieć "polski sad" udało im się przewieść z Polski drzewka owocowe które się przyjęły i rosły niestety nigdy nie zakwitły i nie owocowały.
Dlatego większość roślin pochodzących z klimatu umiarkowanego źle znosi zimowanie w ciepłych pomszczeniach.
apropos
kiedyś oglądałem program o Polakach mieszkających w Brazylii którzy chcieli mieć "polski sad" udało im się przewieść z Polski drzewka owocowe które się przyjęły i rosły niestety nigdy nie zakwitły i nie owocowały.
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Arbutus unedo
- Matemax
- 1000p
Re: Arbutus unedo
Także mogę zapomnieć o owocachMariusz7464 pisze:(...) arbatus kwitnie od pażdziernika do stycznia (...) szczęśliwi ci którzy mają ogrzewaną oranżerię
Re: Arbutus unedo/Drzewko truskawkowe
Mam pytanie:gdy będę trzymać takie drzewko w domu przez zimę i wystawiać na lato na dwór to mam wtedy szansę na owoce czy nie
PS.jak na razie przymierzam się do kupna nasion tego drzewka lub jego sadzonki.
PS.jak na razie przymierzam się do kupna nasion tego drzewka lub jego sadzonki.
- Mariusz7464
- 20p - Rozkręcam się...
No nie ma co ratować i będziesz miał dużo szczęścia jeśli w ogóle ta roślina odbije tęga zima jest w tym roku i mogła tego nie przeżyć. A swoja drogą jestem ciekaw jak sie ma roślina artusa nic nie pisze kwitła i co dalej? bo moja zmarniała chyba będę musiał kupić nową.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje "drzewko" bez zmian. No moze mała zmiana. Wypusciło dwa małe listeczki u nasady rośliny. Trzymam na parapecie okiennym, ale nie nad grzejnikiem. Chyba już czas zacząć dokarmianie.
Mateusz, a ile lat ma twoja roślina ? Oby dała radę przeżyć. Trzymam za jej witalność kciuki
Mateusz, a ile lat ma twoja roślina ? Oby dała radę przeżyć. Trzymam za jej witalność kciuki
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Matemax
- 1000p
Olu zeszłoroczna, ale dałem się nabrać, że wytrzymuje do -25st. na jesień obsypałem trocinami, ale czy to pomoże
A ja mam takie pytanie:jaka jest szansa na wykiełkowanie tego drzewka z nasion (w %)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 wrz 2008, o 20:36
- Kontakt:
Witam, jest to możliwe, ale w praktyce trudne do uzyskania (specjalne przygotowanie nasion przed wysiewem, zapewnienie optymalnych warunków kiełkowania w długim okresie). Więcej informacji na ten temat znajdziesz tu Zielona Chata
A tymczasem moje drzewko truskawkowe "ledwo zipie" po ataku choroby grzybowej. Pierwsze oznaki na liściach zauważyłem w grudniu w pełni kwitnienia, kiedy to jednocześnie pojawiło się kilkaset pojedynczych kwiatów (osłabienie rośliny). Postępująca chorobę udało mi się zahamować dopiero pod koniec stycznia, jednak wszystkie rozwinięte kwiaty i zawiązki opadły. Na szczęście pozostało jeszcze kilka gron kwiatowych z nierozwiniętymi pąkami, które teraz przymierzają się do rozkwitu.
A tymczasem moje drzewko truskawkowe "ledwo zipie" po ataku choroby grzybowej. Pierwsze oznaki na liściach zauważyłem w grudniu w pełni kwitnienia, kiedy to jednocześnie pojawiło się kilkaset pojedynczych kwiatów (osłabienie rośliny). Postępująca chorobę udało mi się zahamować dopiero pod koniec stycznia, jednak wszystkie rozwinięte kwiaty i zawiązki opadły. Na szczęście pozostało jeszcze kilka gron kwiatowych z nierozwiniętymi pąkami, które teraz przymierzają się do rozkwitu.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Jakby co, to pokaż Artus to swoje cudo podczas kwitnienia. Moje drzewko na razie czeka na wiosnę.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Mariusz7464
- 20p - Rozkręcam się...
Witam czytam co napisał artus i jak bym czytał o swojej roślinie coś w tym jest niepokojącego bo z moja roślina było tak samo zakwitła zawiazały sie pierwsze owoce i zaatakował ja jakis grzyb z tą róznicą ze ja swojej roslinki nie zdołałem uratować. trzymam kciuki za Artusa oby tobie sie powiodło.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 wrz 2008, o 20:36
- Kontakt:
Witam, niestety nie posiadam fotek z okresu pełnego kwitnienia. , ale dzisiaj zrobiłem kilka fotek.AAleksandra pisze:Jakby co, to pokaż Artus to swoje cudo podczas kwitnienia. Moje drzewko na razie czeka na wiosnę.
Poniżej jedno z nielicznych pozostałych gron kwiatowych:
Kolejne ocalałe z pierwszym kwiatem:
Tu widać co zostało z drzewka (część liści ma przycięte brzegi, a mocno porażone zostały usunięte w całości). Walkę z grzybem rozpocząłem od połowy grudnia wykonując oprysk raz w tygodniu kolejno: Miedzian, Topsin, Miedzian, Tiotar, Miedzian. Po tych zabiegach choroba zatrzymała się (koniec stycznia), ale drzewko pokryło się żółto-zielonym nalotem z w/w preparatów. Sporo czasu zajęło mi umycie wszystkich ocalałych liści.