Domowy chleb
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2127
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Ewo- przepraszam, nie miałam w intencji "poganiać" ze zdjęciami! Zapomniałam o kłopotach zdjęciowych! i tak mi się napisało od serca, bo bardzo lubię oglądać zdjęcia chlebów. Są po prostu, moim zdaniem, piękne i takie domowe.
Robotę mam związaną z pracą - przy kompie, ale robię sobie wtedy przerwy i relaksuję się zwiedzając forum (a czasem mnie wciąga do rozmowy ;) .
Niebawem będę robić chlebek orkiszowy na drożdzach, jeszcze nie zdążyłam, a potem nastawię zakwas,wg Twojego przepisu, bo mąkę żytnią udało mi się już kupić.
Robotę mam związaną z pracą - przy kompie, ale robię sobie wtedy przerwy i relaksuję się zwiedzając forum (a czasem mnie wciąga do rozmowy ;) .
Niebawem będę robić chlebek orkiszowy na drożdzach, jeszcze nie zdążyłam, a potem nastawię zakwas,wg Twojego przepisu, bo mąkę żytnią udało mi się już kupić.
Ewciu, mam pytanie, czy mogę do pieczenia użyć gotowego suchego zakwasu chlebowego? Znalazłam taki w sklepie ekologicznym
I jak go użyć? Może wiesz?
Suchy zakwas chlebowy 100g BioFuturo - EKO
Suchy zakwas chlebowy.
Waga: 100g.
Pochodzenie: niemcy.
Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą Biocert Małopolska.
Skład: ziarno żyta, kultury zaczynu.
Ułatwiłoby mi to życie I może upiekłabym sama dobry chlebek?
I jak go użyć? Może wiesz?
Suchy zakwas chlebowy 100g BioFuturo - EKO
Suchy zakwas chlebowy.
Waga: 100g.
Pochodzenie: niemcy.
Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą Biocert Małopolska.
Skład: ziarno żyta, kultury zaczynu.
Ułatwiłoby mi to życie I może upiekłabym sama dobry chlebek?
Daisy
nigdy nie używałam takiego zakwasu, jeśli to jest suchy zakwas to raczej powinno się dodać tylko wody ciepłej . Ale nie umiem powiedzieć. Czy na torebce nie ma przepisu w jaki sposób się go używa.
Ale zapytam jeszcze znajomej, czy cos wie na ten temat.
Odezwę się wieczorkiem/ późnym/
Pozdrawiam
Ewa
nigdy nie używałam takiego zakwasu, jeśli to jest suchy zakwas to raczej powinno się dodać tylko wody ciepłej . Ale nie umiem powiedzieć. Czy na torebce nie ma przepisu w jaki sposób się go używa.
Ale zapytam jeszcze znajomej, czy cos wie na ten temat.
Odezwę się wieczorkiem/ późnym/
Pozdrawiam
Ewa
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2127
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Ewo! - pizza w Toruniu- jeszcze przede mną. Raz robiłam z Siostrą w Gdańsku.
Obecnie postanowiłam podzielić się z Wami fotkami z nowego nałogu chlebowego:
zrobiłam 3-ci chlebek- Cebulak:
do tradycyjnego polskiego Niedzickiego, dodałam zblanszowany szczypior wraz jego cebulką
na fotce wygląda na spalony, ale nie jest :
Wyszedł smaczny, szczególnie z ogórkiem kiszonym pasuje!
Obecnie postanowiłam podzielić się z Wami fotkami z nowego nałogu chlebowego:
zrobiłam 3-ci chlebek- Cebulak:
do tradycyjnego polskiego Niedzickiego, dodałam zblanszowany szczypior wraz jego cebulką
na fotce wygląda na spalony, ale nie jest :
Wyszedł smaczny, szczególnie z ogórkiem kiszonym pasuje!
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
A gdzie Bogusiu recepturka?
Ja piekę po filmie...jakaś 2 rano
Ja piekę po filmie...jakaś 2 rano
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 821
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: z kątowni
Dołączam do fanów domowego chlebka - ja swój piekę w miarę regularnie w wypiekaczu do chleba (tak na blaszce i z ugniataniem ręcznym nie chciało by mi się ).
Najpyszniejszy mój chlebek, który ma wielu fanów to dyniowy - jest to wariant chleba razowego, ale z ziarnami dyni w środku, oraz obficie na zewnątrz, zapieczonymi. Smak zapieczonych ziarenek dyni jest nieziemski
Drugi, to cebulowy, z przepisu dołączonego do maszynki do chleba, który sie piecze na programie "szybkim" i jest przepyszny.
Zdjęć niestety nie mam, jakoś tak... chleb się zawsze zjadł, zanim dorwałam aparat ;)
Najpyszniejszy mój chlebek, który ma wielu fanów to dyniowy - jest to wariant chleba razowego, ale z ziarnami dyni w środku, oraz obficie na zewnątrz, zapieczonymi. Smak zapieczonych ziarenek dyni jest nieziemski
Drugi, to cebulowy, z przepisu dołączonego do maszynki do chleba, który sie piecze na programie "szybkim" i jest przepyszny.
Zdjęć niestety nie mam, jakoś tak... chleb się zawsze zjadł, zanim dorwałam aparat ;)
A ja nie upiekłam...
Gdzie dostanę mąkę chlebową i żytnią??
u nas w markecie- nie ma.
i drożdże mi nie wyrosły wczoraj
Gdzie dostanę mąkę chlebową i żytnią??
u nas w markecie- nie ma.
i drożdże mi nie wyrosły wczoraj
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę