Świętokrzyskie ogrody - larix
-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Krzyśku - rodzime storczyki są rzadkie ale nie wszystkie w jednakowym stopniu i o ile trudno spotkać obuwika o tyle np. dactylorioza majalis jest częściej widywana na wilgotnych i żyznych łąkach. U mnie rośnie on naturalnie na działce i tylko mam problem z koszeniem bo nie mogę tego robić za często. Na śląsku w okolicach Bukowna też rośnie troche storczyków a na południu najwięcej ich jest na wyżynie miechowskiej.
Zanno - cieszę się, że podobają Ci się hosty i storczyki ale niestety nie pamiętaj odmiany hosty o którą pytasz. Zwykle kupuję rośliny dlatego, że mi się podobają a mniej zwracam uwagi na odmianę. Ale od jakiegoś czasu myślę jednak o zapisywaniu gatunków i odmian bo np. saxifrag jest tak dużo, podobnie jak host, że trudno się później połapać.
Marylo - dzięki za pochwały, to duża nagroda dla mnie
Piterku - miło słyszeć że hosty przypadły Ci do gustu, gliniasta i wilgotna ziemia im służy a kamieniami chętnie się podziele choć u Ciebie ich też nie brakuje chyba. Największy skalniak dopiero w realizacji i dziś spychacz przewoził kamsztory na właściwe miejsce bo nawet dwóch chłopa nie było w stanie sobie z nimi poradzić. Czeka mnie jeszcze zagospodarowanie moich wapieni jurajskich, które ze względu na kształty i fakture powinny być inaczej wyeksponowane
myślę o układach dwóch, trzech i pięciu kamieni w stylu ogrodów japońskich a że kamieni mam kilkanaście i to dużych wymaga to dobrego zaplanowania tak by te kompozycje pasowały do reszty. Może macie jakieś pomysły?
Zanno - cieszę się, że podobają Ci się hosty i storczyki ale niestety nie pamiętaj odmiany hosty o którą pytasz. Zwykle kupuję rośliny dlatego, że mi się podobają a mniej zwracam uwagi na odmianę. Ale od jakiegoś czasu myślę jednak o zapisywaniu gatunków i odmian bo np. saxifrag jest tak dużo, podobnie jak host, że trudno się później połapać.
Marylo - dzięki za pochwały, to duża nagroda dla mnie
Piterku - miło słyszeć że hosty przypadły Ci do gustu, gliniasta i wilgotna ziemia im służy a kamieniami chętnie się podziele choć u Ciebie ich też nie brakuje chyba. Największy skalniak dopiero w realizacji i dziś spychacz przewoził kamsztory na właściwe miejsce bo nawet dwóch chłopa nie było w stanie sobie z nimi poradzić. Czeka mnie jeszcze zagospodarowanie moich wapieni jurajskich, które ze względu na kształty i fakture powinny być inaczej wyeksponowane
myślę o układach dwóch, trzech i pięciu kamieni w stylu ogrodów japońskich a że kamieni mam kilkanaście i to dużych wymaga to dobrego zaplanowania tak by te kompozycje pasowały do reszty. Może macie jakieś pomysły?
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Larixie. Pięknie się u Ciebie zrobiło po deszczach, lubię takie "buszowate" nasadzenia. Bardzo ładnie zestawiasz rośliny.
Pamiętam jeszcze w niedalekiej przeszłości chodziłam ścieżką na przystanek autobusowy, a obok na łące kwitły storczyki krwiste, niestety teraz wszystko zabudowane.
Pozdrawiam Dorota
Pamiętam jeszcze w niedalekiej przeszłości chodziłam ścieżką na przystanek autobusowy, a obok na łące kwitły storczyki krwiste, niestety teraz wszystko zabudowane.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- andriu53
- 1000p
- Od: 6 maja 2007, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witamy serdecznie krajana.Ślicznie,spokojnie,zielono.
Widać jak dużo serca włożyłeś w tworzenie swojego ogrodu. Będziemy tu częściej zaglądać jeśli pozwolisz.
Widać jak dużo serca włożyłeś w tworzenie swojego ogrodu. Będziemy tu częściej zaglądać jeśli pozwolisz.
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Spis wątków
-
- 200p
- Kontakt:
Danio- cieszę się, że mój busz Ci się podoba. Deszczowa pogoda sprawia, że zieleń jest pięknie soczysta a rośliny (i chwasty niestety też) ładnie rosną. Rośliny zestawiam intuicyjnie czasem coś fajnego z tego wyjdzie. Wciąż nie mam czasu zaplanować ich tak by uwzględnić kolor i fakturę liści, porę kwitnienia i kolor kwiatów a także pewną symbolikę roślin. To wciąż przede mną. U Ciebie też zielona i kolorowa puszcza. A storczyków z łąki, którą chodziłaś szkoda, niestety wiele uroczych miejsc znika. Na łące na którą chodziłem z moim najstarszym synem i uczyłem go nazw roślin stoi teraz real i prakticer. Signum temporis.
Haniu - bardzo mi miło, że podobają Ci się moje zdjęcia, będę się bardziej starał. Przymierzam się do posadzenia róż i rh co pośrednio stało się za Twoją przyczyną
Zosiu i Jędrusiu - dzięki za odwiedziny i miłe słowa drodzy Krajanie. Zapraszam częściej
Haniu - bardzo mi miło, że podobają Ci się moje zdjęcia, będę się bardziej starał. Przymierzam się do posadzenia róż i rh co pośrednio stało się za Twoją przyczyną
Zosiu i Jędrusiu - dzięki za odwiedziny i miłe słowa drodzy Krajanie. Zapraszam częściej
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Jeśli tak, jeżeli mają się one wkomponowac w skały, to poleciłabym Ci artykuł
o rózach w zieleni miejskiej.
Niezawodne, bezobsługowe odmiany, które miękko otuliłyby kwieciem skały. :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=28
i może mebelki, które zamierza produkować Agusia/ rivendel?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=728
Cieszę się, że będziesz Różanym Miłośnikiem. :P
o rózach w zieleni miejskiej.
Niezawodne, bezobsługowe odmiany, które miękko otuliłyby kwieciem skały. :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=28
i może mebelki, które zamierza produkować Agusia/ rivendel?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=728
Cieszę się, że będziesz Różanym Miłośnikiem. :P
-
- 200p
- Kontakt:
Dzięki Hanuś, dobry zielony duchu i pasterko zieloności wszelakiej. Link o różach poczytam by się co nieco poduczyć od tych którzy wiedzą. Ale pozwól, że czasem dopytam Cię o to i owo bo bardzo cenię sobie Twoja zdanie. Chciałbym na początek gatunki nie wymagające wyrafinowanej opieki. Mebelki rustykalne są super i do róż pasują bardzo. Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna na amazonie książki z pomysłami na nie. Ale jeśli rivendel będzie coś fajnego robić to chętnie nabędę bo u mnie raczej się skończy na kupnie książki.
-
- 200p
- Kontakt:
Upały, ulewy, upały i tak w koło Wojtek. Na wieś jeździłem przez to rzadziej gdyż zwykle w weekend lało niemiłosiernie a w tygodniu nie mam kiedy. To co zastałem pod koniec czerwca to bujna zieleń, trawa i pokrzywy po pas. Chwasty rosną jak szalone na wilgotnej gliniastej ziemi. Po 2 latach sadzenia różnych roślin które ziemia "zjadała" doszedłem do wniosku, że należy pogodzić się z faktem, że nie wszystko co chce może tam rosnąć. Bolesna sztuka rezygnacji. Ale za to języczki, funkie, trojeście, bodziszki i wszystko co lubi ciężką ziemię rosną świetnie. Pare zdjęć mojego "buszu".
Języczki Przewalskiego są świetnym tłem dla host, naprawdę dobrana z nich para
nieźle też wygląda rodzinne sąsiedztwo języczek, Przewalskiego z pomarańczową
która na słońcu jest bardziej "opalona"
tojeść kropkowana uśmiecha się na żółto i jest niezawodnym "towarzyszem"
hosty które sadziłem w różnych miejscach walczą o swój kawałek światła
a czasem plączą się w sobie
gdzie ja się wespnę po tej starej drabinie?
Języczki Przewalskiego są świetnym tłem dla host, naprawdę dobrana z nich para
nieźle też wygląda rodzinne sąsiedztwo języczek, Przewalskiego z pomarańczową
która na słońcu jest bardziej "opalona"
tojeść kropkowana uśmiecha się na żółto i jest niezawodnym "towarzyszem"
hosty które sadziłem w różnych miejscach walczą o swój kawałek światła
a czasem plączą się w sobie
gdzie ja się wespnę po tej starej drabinie?
Piękne i bardzo naturalne ! Jestem wielbicielką właśnie takich ogrodów.Nie doczytałam, jak długo go uprawiasz, ale jest naprawdę sliczny. Z przyjemnością wypatrzyłam ukochane przeze mnie hosty - tak, jak u mnie w towarzystwie innych roślin m.in. języczek i tojeści.No i skalniaki...teraz już pewnie się roślinki rozrosły nieco.Pogoda im sprzyja, choć trzeba przyznać,że nie wszystkim : moja lewizja "Little Peache" w wyniku ulewy znalazła się w wymytym przez deszcz dołku i...wiesz, co się stało.Dobrze,że miałam 2 szt.
Mam hyzia na punkcie roślinek skalnych i denerwuje mnie moja niemoc, kiedy nie mogę czegoś zdobyć. Tak jest ze skrzydlinką skórzastą i litodorą. Masz je wśród swoich roślin ?Ciekawa jestem baaardzo
Jutro po południu wyjeżdżam na kilka dni - właśnie w Twoje okolice, może gdzieś, przejazdem, rzuci mi się w oczy Twój ogród.Pozdrawiam serdecznie
P.S.A po drodze mam kilka niezłych szkółek...
Mam hyzia na punkcie roślinek skalnych i denerwuje mnie moja niemoc, kiedy nie mogę czegoś zdobyć. Tak jest ze skrzydlinką skórzastą i litodorą. Masz je wśród swoich roślin ?Ciekawa jestem baaardzo
Jutro po południu wyjeżdżam na kilka dni - właśnie w Twoje okolice, może gdzieś, przejazdem, rzuci mi się w oczy Twój ogród.Pozdrawiam serdecznie
P.S.A po drodze mam kilka niezłych szkółek...
-
- 200p
- Kontakt:
Witaj Mario, cieszę się, że zajrzałaś do mnie i, że Ci się podobają moje rośliny. Rośliny zestawiam intuicyjnie choć przyznam, że chciałbym się nauczyć dobierać je według kolorów i faktury liści, terminów kwitnienia i kształtów kwiatów. Nie wiem zresztą jak jest lepiej. A Ty jak to robisz?
Polu - lubimy podobne klimaty ogrodnicze i podobne rośliny. Ogród tonący w zieleni, naturalny o którym często mówi się "w stylu angielskim". Rośliny skalne są jednymi z moich ulubionych roślin, skalniaki na zdjęciach obsadziłem tej wiosny a ich budowę rozpocząłem jesienią ubiegłego roku. Mam jeszcze górę kamieni i mnóstwo planów i nadzieje, że do jesieni uda mi się większość zrealizować. Niektóre kamienie ważą kilkaset kilo i ciężko je przemieszczać. Niestety nie mam skrzydlinki skórzastej i litodory bo chętnie bym się z Tobą podzielił. Znam ból poszukiwania roślin bo też ogarnia mnie czasami "gorączka złota". Miło, że odwiedzasz Świętokrzyskie, wiele tu ciekawych miejsc. Ciekaw jestem szkółek, które masz odwiedzić, może ich nie znam. Życzę udanego wyjazdu
Polu - lubimy podobne klimaty ogrodnicze i podobne rośliny. Ogród tonący w zieleni, naturalny o którym często mówi się "w stylu angielskim". Rośliny skalne są jednymi z moich ulubionych roślin, skalniaki na zdjęciach obsadziłem tej wiosny a ich budowę rozpocząłem jesienią ubiegłego roku. Mam jeszcze górę kamieni i mnóstwo planów i nadzieje, że do jesieni uda mi się większość zrealizować. Niektóre kamienie ważą kilkaset kilo i ciężko je przemieszczać. Niestety nie mam skrzydlinki skórzastej i litodory bo chętnie bym się z Tobą podzielił. Znam ból poszukiwania roślin bo też ogarnia mnie czasami "gorączka złota". Miło, że odwiedzasz Świętokrzyskie, wiele tu ciekawych miejsc. Ciekaw jestem szkółek, które masz odwiedzić, może ich nie znam. Życzę udanego wyjazdu