Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Tak jeśli chcesz by roślina miała prawidłowe pH ziemi, odpowiednio ziemię rozluźnioną perlitem i drenażem na dnie doniczki by rosła. Jeśli chcesz kupić już gotowe takie podłoże polecam tutaj na dole strony. Jeśli kupisz sobie np. Substrala dla cytrusów w kwiaciarni musi być dodany do tego podłoża jeszcze perlit.mayflower pisze:przeczytałem poradnik, kupiłem już nawóz do cytrusów i żegnam się z wodą z kranu, ale mam pytanie czy koniecznie muszę zmienić w roślinie ziemię aby prawidłowo rosła?
ewasz29 kup sobie Magus, możesz nim pryskać w domu rozrobiony z wodą nie śmierdzi (dawka 1 ml na 1 l wody) trzy opryski co trzeci dzień a pomiędzy opryskami codziennie prysznic, czyli pryskasz Magusem, na drugi i trzeci dzień pod prysznic i znów Magus, taki zabieg trzykrotnie po trzy dni i po szkodniku.
Re: Cytryna skierniewicka
Moja cytrynka ma pączki kwiatowe . Czy to normalne o tej porze roku? Wypuściła je, jak tylko zabrałam ją z tarasu do domu
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- ewasz29
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2009, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie przez to zimne lato poprzestawiały jej się pory roku i teraz jak ma ciepło w domu ,to myśli ,że to pora na kwitnienie
No tak, tylko teraz słońca mało . Nie wiem tylko, czy w tej sytuacji powinnam ją dalej nawozić, czy jednak dać jej spokój w zimie ...
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- ewasz29
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2009, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=24730
Z tym pytaniem to lepiej do Diagnostyki - Czarodziej najlepiej będzie wiedział
Z tym pytaniem to lepiej do Diagnostyki - Czarodziej najlepiej będzie wiedział
Moje piękne kwiatki cytrynowe porozwijały się i poopadały .
Nie wiem czy to mało słońca, czy błędy w uprawie
Nie wiem czy to mało słońca, czy błędy w uprawie
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Aniu pokaż ją.
To moja cytrynka. Miała kilkanaście kwiatków i wszystkie, które się rozwinęły do tej pory, opadły. Zostały trzy ...
Ogólnie wygląda na zdrową i raczej nic jej nie podgryza ...
Ogólnie wygląda na zdrową i raczej nic jej nie podgryza ...
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Jeśli kwiaty były tylko żeńskie czyli nie miały możliwości by się samozapylić ( a cytrusy są samopylne ale wytwarzają kwiaty i obupłciowe i jednopłciowe) a tak się zdarza u cytryn to po prostu nie zawiązały się owoce i stąd same kwiaty opadły, nic groźnego twoja cytryna to jeszcze młoda roślinka będzie miała jeszcze sporo czasu na kwitnienie i owocowanie.
Dziękuję,
W sumie to dobrze, bo myślałam, że jej czegoś brakuje, ale szkoda ...
W sumie to dobrze, bo myślałam, że jej czegoś brakuje, ale szkoda ...
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/