Początki mojej storczykowej choroby :)
Chyba się nie doczekam na jakieś dobre sugestie odn. Dendrobium i Cymbidium, więc przesadziłam... mam nadzieję, że bedzie im dobrze.
Znalazłam fajne, dość grube podłoże do storczyków w Leroyu, do takiego więc przesadziłam Cymbidium, chociaż po woli zaczyna mnie doprowadzać do szału... ostatnio jakoś zmarniał, średnio jego korzenie wyglądają nie wiem czemu, znowu musiałam sporo wyciąć...wszystkie rosną tylko to cholerstwo jakoś się zatrzymało...
Znalazłam fajne, dość grube podłoże do storczyków w Leroyu, do takiego więc przesadziłam Cymbidium, chociaż po woli zaczyna mnie doprowadzać do szału... ostatnio jakoś zmarniał, średnio jego korzenie wyglądają nie wiem czemu, znowu musiałam sporo wyciąć...wszystkie rosną tylko to cholerstwo jakoś się zatrzymało...
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
Czy to keiki?
Z tego co czytałam, na to wygląda... Czy może sobie tak rosnąć? Chciałabym aby w miarę możliwości to Dendrobium rosło jak największe bez dzielenia, póki co nieźle mu idzie. Tu w drodze chyba kolejne pędy?
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
Dziękuję za odpowiedzi.
Wando, a czy koniecznie trzeba oddzielać te keiki? Widziałam, że ktoś hodował z powodzeniem tak Phalenopsissa - nie oddzielając. Ciekawie to wygląda nie powiem, ale ważniejsze czy nie ma to negatywnego wpływu na roślinę.
Czy keiki dendrobium wymagają jakiegoś innego lżejszego podłoża, czy może iść już do storczykowego? Czy jeśli mam miejsce jeszcze w doniczce przy roślinie macierzystej , mogę go tam dosadzić, czy lepiej w osobną? Keiki jest zdolny do kwitnienia, czy potrzebuje więcej czasu?
Mam właśnie cichą nadzieję, że w tej burzy przyrostów, te dwa pitutki może będą pędami kwiatowymi, już dobre kilka tygodni minęło od ostatniego kwitnienia, niedługo się pewnie okaże.
Jestem miło zaskoczona szaleństwem jakie ogarnia D, widać służy mu słoneczny parapet, chyba zacznę myśleć o kolejnym.
Wando, a czy koniecznie trzeba oddzielać te keiki? Widziałam, że ktoś hodował z powodzeniem tak Phalenopsissa - nie oddzielając. Ciekawie to wygląda nie powiem, ale ważniejsze czy nie ma to negatywnego wpływu na roślinę.
Czy keiki dendrobium wymagają jakiegoś innego lżejszego podłoża, czy może iść już do storczykowego? Czy jeśli mam miejsce jeszcze w doniczce przy roślinie macierzystej , mogę go tam dosadzić, czy lepiej w osobną? Keiki jest zdolny do kwitnienia, czy potrzebuje więcej czasu?
Mam właśnie cichą nadzieję, że w tej burzy przyrostów, te dwa pitutki może będą pędami kwiatowymi, już dobre kilka tygodni minęło od ostatniego kwitnienia, niedługo się pewnie okaże.
Jestem miło zaskoczona szaleństwem jakie ogarnia D, widać służy mu słoneczny parapet, chyba zacznę myśleć o kolejnym.
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Carismo, na razie może sobie to keiki rosnąć, ale nie w nieskończoność, bo jednak osłabia psb mateczną. Jeśli masz miejsce w doniczce, to oczywiście, możesz je wsadzić razem. Czasem się zdarza, że takie keiki, jak twoje zakwitnie. Ja tak miałam z Dendrobium Nobile. Wypuściło całą masę keiki i od dołu i na starych bulwach. Jedno maleństwo zakwitło, a teraz po kwitnieniu rośnie sobie nadal. Twoje ma już duże korzonki, natomiast z moimi jest różnie. Niektóre keiki są maleńkie i już maja spore korzenie, inne są dość duże, a korzonki mają maleńkie lub jeszcze wcale. Postanowiłam, że na Nobile zostawię te, które wyrosły u nasady starych psb, natomiast te, które wyrosły na psb jednak oddzielę, gdy już będą miały spore korzonki. Dendrobium Kingianum też mi powypuszczało keiki. Największe oddzieliłam i wsadziłam do tej samej doniczki. Inne jeszcze maja zbyt małke korzenie, więc zostawiłam na roślinie.
Keiki oddzielony, na razie żyje
Pozostałe przyrosty w/w Dendrobium jednak z tego co obserwuję, będą to również keiki, zdecydowanie już na to wygląda, szaleje.
W kilku miejscach widać jeszcze małe ciemne wypustki , z których coś może być, jednak pewnie to jeszcze potrwa, zobaczymy, może gdzieś trafi się pęd kwiatowy.
Pozostałe przyrosty w/w Dendrobium jednak z tego co obserwuję, będą to również keiki, zdecydowanie już na to wygląda, szaleje.
W kilku miejscach widać jeszcze małe ciemne wypustki , z których coś może być, jednak pewnie to jeszcze potrwa, zobaczymy, może gdzieś trafi się pęd kwiatowy.
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
Ku mojej uciesze oryginał, po wielu tygodniach, wreszcie rozwija pozostałe kwiaty :]
Ostatni pączek zielonkawego łacitka, ma kilka przyrostów w postaci malutkich pędów, ale póki co, nie chwalę dnia, mam nadzieję, że nie uschną i w pełni się rozwiną. Na końcu widać jeden z nich, z pędu też coś wychodzi, ale najwyraźniej nie spieszy mu się ;) Pączek jeszcze trochę wymęczony, bo potransportowy.
Przedszkole - czyli szalejące Dendrobium Berry Oda
Przynajmniej 4 keiki w drodze, w sumie to więcej, jeden już wsadzony obok.
Tu jeden wytwarzajacy korzenie i dwa maluchy
Klika dni później
Kolejny
I następny
i jeszcze ;)
Na koniec, mały, wazonowy off topic ;)
Ostatni pączek zielonkawego łacitka, ma kilka przyrostów w postaci malutkich pędów, ale póki co, nie chwalę dnia, mam nadzieję, że nie uschną i w pełni się rozwiną. Na końcu widać jeden z nich, z pędu też coś wychodzi, ale najwyraźniej nie spieszy mu się ;) Pączek jeszcze trochę wymęczony, bo potransportowy.
Przedszkole - czyli szalejące Dendrobium Berry Oda
Przynajmniej 4 keiki w drodze, w sumie to więcej, jeden już wsadzony obok.
Tu jeden wytwarzajacy korzenie i dwa maluchy
Klika dni później
Kolejny
I następny
i jeszcze ;)
Na koniec, mały, wazonowy off topic ;)
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
Ten czerwony, to kwiat cięty jakiś tam ogrodowy, z Amarylisem, raczej nie ma nic wspólnego... jednak nie pamiętam jak się zwie.
Jutro długo wyczekiwana wyprawa do Tomaszewskiego, mam najdzieję, że będzie się czym pochwalić po powrocie, strasznie się napaliłam
Jutro długo wyczekiwana wyprawa do Tomaszewskiego, mam najdzieję, że będzie się czym pochwalić po powrocie, strasznie się napaliłam
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy