Ziemiórki - jak zwalczyć

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: skąd te muszki?

Post »

Problem stanowi inwazja ziemiórki, bijemy RAJDEM (środek na wszelkiego rodzaju owady, szkodniki domowe) najlepiej podłączając 2 urządzenia z płytkami wymiennymi, wieczorem i pozostawiamy na noc. Rano wyłączamy. Niestety, aby w pełni je wyeliminować potrzeba czasu, nie raz krótszego, nie raz dłuższego. Pierwszą sprawą jaką należy zrobić to odnalezienie miejsca "lęgarni", następnie od nas zależy czy stosujemy środki chemiczne doglebowo, czy wymieniamy substrat zarażony i pozbywamy się dzięki temu w szybki sposób ok. 80 % populacji, a resztę niedobitków i uciekinierów dobijamy za pomocą RAJDA.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
zelis0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2010, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i dla mnie problem leży w tym że zajrzalam do ziemi, a właściwie ją wymieniłam. Obejrzałam korzenie i glebę. Nie znalazłam larw, gniazda. Niczego. Muszki jednak dalej krążą. Co teraz?
Po przesadzeniu oddzieliłam kwiaty, by ewentualnie dowiedzieć się gdzie tkwi źródło. Mam już obsesję na punkcie muszek. Mam wrażenie że są wszędzie.
Magda
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Kup żółte tablice lepowe, wyłapiesz je :)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

W odpowiedzi na pytanie w temacie- z jaj. A jajków :wink: nie zobaczysz bo są proporcjonalne do wielkości owada. Zresztą nie warto szukać, lepiej szkodnika utłuc albo wyłapać.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tego się nie da całkiem wytłuc :roll: Żyjemy w sobie razem od kilku miesięcy - łapię jeśli mi która pod rękę podleci :D I odpukać nie widzę, żeby tego było coraz więcej... a może nie zaczął się jeszcze ich sezon godowy? :;230
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Regularne podlewanie Nomoltem pozwala bardzo mocno ograniczyć liczbę ziemiórek.

A co do tego skąd są ? większość mieszanek ziemi dostępnych w handlu zawiera ich jaja.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
zelis0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2010, o 22:37

Post »

Locutus to mnie nie pocieszyłeś(-aś).
Kupiła raida i tępie paskudztwo :)
Magda
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Raidem larw, które siedzą zagrzebane w ziemi, nie wytępisz. Kup Nomolt i podlej zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu. Dwa podlania w odpowiednich odstępach wystarczają, by z plagi ziemiórki stały się rzadkimi gośćmi.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja kupiłam żółte płytki lepowe, ziemiórki zawsze czepiają się moich kwiatów, w ciągu tygodnia nazbierało się ich ze 20. Nie wiem czemu Nomolt u mnie nie rozwiązuje problemu. Jak się pozbędę lepem dorosłych osobników problem ekologicznie zniknie :)
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Raidem wytępi się ziemiórki tak jak wcześniej pisałem, ale tylko dorosłe osobniki. Jednak wystarczy wybić dorosłe (samice), aby nie mogły się rozmnażać i składać jaja, a w krótkim czasie około tygodnia do dwóch populacja ulegnie obniżeniu.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47

Post »

też wytepiłam nomoltem i tablicami lepnymi...teraz już gdy kupuję ziemię zawsze przed wsypaniem do doniczek w reklamówkę wsypuję odpowiednią ilość i do mikrofalówki wsadzam na 750w...i mam nadzieję,że je niszczę a po ostygnięciu wsypuję przed sadzeniem od korzonki mikoryzę i jest super...a roslinki zakupione w supermarketach od razu przesadzam widziałam jak w Obi aż się roiło od ziemiórek nad roślinami...
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p
Od: 16 sie 2013, o 12:09

Ziemiórki

Post »

Witam, mam problem z tymi oto muszkami, co to za dziadostwo i skąd się wzięło w pokoju??? są małe, takie pokryte puchem, białe z czarnymi łebkami... jest ich około 100.. w różnych miejscach. Na parapecie, pod komputerem, pod biurkiem. I o dziwo niektóre już nie żyją (tak myślę)
jeśli będą potrzebne lepszej jakości zdjęcia, to zrobię...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”