Identyfikacja - drzewka i krzewy OWOCOWE
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to jest ?
Tego nie można usuwać , bo na tym będą w czerwcu owoce , usuwa się po owocowaniu a nowe pędy wyrastają od wiosny i po owocowaniu zostają tylko one .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 lip 2015, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja - drzewka i krzewy OWOCOWE
Witam. Mam trzyletnią jabłoń, która w tym roku owocowała po raz pierwszy. Miała to być papierówka, ale ma całkiem inne owoce. Są średniej wielkości od strony słońca z czerwonym rumieńcem a dalej zielone w smaku soczyste słodko kwaśne i dość twarde. Zaczynają właśnie dojrzewać. Czy ktoś pomoże mi w rozpoznaniu tej odmiany?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2015, o 11:43
Możliwa pomyłka w szkólce - 'Kordia' czy 'Rivan'
Witam
Rok temu kupiłem czereśnie kordię i burlat. Zastanawiam się teraz czy przypadkiem nie sprzedano mi np. rivana zamiast kordii ponieważ drzewko już kwitnie a na burlacie jeszcze nie ma kwiatów.
Rok temu kupiłem czereśnie kordię i burlat. Zastanawiam się teraz czy przypadkiem nie sprzedano mi np. rivana zamiast kordii ponieważ drzewko już kwitnie a na burlacie jeszcze nie ma kwiatów.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 kwie 2017, o 01:34
Re: Identyfikacja - drzewka i krzewy OWOCOWE
Witam mam dzialke of 3 lat I drzewko disc duze ktorego Nie moge zidentyfikowac czy moze ktos wie co to jest jest ,jest duzo starsze mix 3 Lata i Dotad Nie owocowalo mi dlatego Nie wiem co to
https://imageshack.com/i/pmKOiHnQj
https://imageshack.com/i/pnfW6MPMj
Na forum obowiązuje poprawna pisownia/AN
https://imageshack.com/i/pmKOiHnQj
https://imageshack.com/i/pnfW6MPMj
Na forum obowiązuje poprawna pisownia/AN
MALINA co to za odmiana
Dzień dobry, 2 lata temu posadziłam sadzonki malin- dostałam je od teścia, który dostał je jeszcze od kogoś innego. W każdym razie w pierwszym roku przycięłam wszystkie pędy- według opinii teścia nie wtedy kiedy powinnam i nie te, które powinnam. W następnym roku maliny owocowały, ale ponieważ się nie znam, wolałam już nie eksperymentować, tylko zostawić "samopas".
W tym roku poszczególne pędy wyrosły do ponad 3 metrów ( albo jeszcze wyższe). Przyznam, że nigdy nie widziałam takich wysokich malin. Do tego od września, aż po dzień dzisiejszy ( 07.10) mają bardzo duże stożkowate owoce, których jest sporo. Niestety nie wiem co to za odmiana, ale owoce są przepyszne i nie jest to odmiana polka, czy polana ( te odmiany akurat mam ze sklepu w ilości 50 sadzonek i wiem jak owocują). Dodam, że owoce te wyrosły ( tak mi się wydaje) na tegorocznych pędach podobnie jak na polce i polanie, z tym że owoce pojawiły się dopiero we wrześniu. Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć, co to za odmiana? Chciałabym dokupić sadzonek. A - owoce nie mają żadnego meszku.
W tym roku poszczególne pędy wyrosły do ponad 3 metrów ( albo jeszcze wyższe). Przyznam, że nigdy nie widziałam takich wysokich malin. Do tego od września, aż po dzień dzisiejszy ( 07.10) mają bardzo duże stożkowate owoce, których jest sporo. Niestety nie wiem co to za odmiana, ale owoce są przepyszne i nie jest to odmiana polka, czy polana ( te odmiany akurat mam ze sklepu w ilości 50 sadzonek i wiem jak owocują). Dodam, że owoce te wyrosły ( tak mi się wydaje) na tegorocznych pędach podobnie jak na polce i polanie, z tym że owoce pojawiły się dopiero we wrześniu. Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć, co to za odmiana? Chciałabym dokupić sadzonek. A - owoce nie mają żadnego meszku.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: MALINA co to za odmiana
Fotka by się przydała. 3m wysokości to na jeżyny lub czarne maliny wskazuje.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Ale jeżyny i czarne maliny nie są czerwone. Może jakaś odmiana malinojeżyny, tayberry albo loganberry.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Tayberry akurat mam w ogródku, więc to z pewnością nie to. Krzak o który pytam jest z pewnością maliną. Jutro wyślę zdjęcia. Może po prostu dobrze rośnie na tym podłożu? Obok posadzone mam poziomki, które również pięknie się rozrosły i mają olbrzymie owoce...corazonbianco pisze:Ale jeżyny i czarne maliny nie są czerwone. Może jakaś odmiana malinojeżyny, tayberry albo loganberry.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ja mam bardziej pytanie co do owocowania "dzikiej" maliny, jaki kolor owoców mają tego nie wiem bo nigdy nie widziałam aby owocowały, w sumie wyglądają jakby większość nie miała nawet kwiatostanów, krzaki wysokie, wiotkie, z prostymi ciemnozielonymi liśćmi, i nie mam pojęcia co jest tego przyczyną, czy muszą być cięte czy są zagłodzone, czy taki ich "urok" ze złymi genami (rosną w pełnym słońcu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy to jest jabłoń?
Tak , to jabłoń.
- Slomo
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
Re: jaka to odmiana gruszy
Ciężko stwierdzić, być może Bonkreta Williamsa.