Oczywiście, ze najlepsze warunki dla jukki to ogród i warunki na zewnątrz. Tylko zakładając, ze otrzymuję doniczkowaną sadzonkę, kiedy już na zewnątrz panuje zima, mróz i śnieg. Co wtedy?Mariola54 pisze:Jarku czemu miało by służyć przechowywanie jukki ogrodowej w domu zimą ???
Rośliny cebulowe
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Oczywiście, ale dyskutując na wszelkie tematy roślinne musimy pamiętać o różnych warunkach. Mnie hipotetycznie interesowało, czy warunki domowe panujące zimą, czyli ciepło i inna wilgotność niż na zewnątrz byłyby do zniesienia dla sadzonek jukki ogrodowej. Po prostu czy taka sadzonka przetrzyma zimę w domu.Mariola54 pisze:Myślałam, że piszemy o tegorocznej zimie![]()
![]()
![]()
Kupując sadzonkę w donicy teraz jest ona ukorzeniona i śmiało jeszcze możesz ją zadołować w ogrodzie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj porady ogrodnika 111 w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=285goni@k pisze:Tak ,owszem ,puszczają takie jasnozielone pędy i też się zastanawiam co z tym począć ?
Pozdrawiam Andrzej.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Hej- zgłupiałam i kupiłam jednak kiełkujące cebule hiacynta. Mają być fioletowe i dlatego się skusiłam, bo takich nie mam. Sprzedawca poradził wsadzić do lodówki /do pudełka/. Kiełki są minimalne- podobno tak przechowam z miesiąć, a potem wsadzę do doniczki i mają zakwitnąć w mieszkaniu. Kto powie czy tak ?
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Ja wczoraj kupiłam w biedronce cebulę hiacynta, która zaczyna już rosnąć. Do tego dołączony był przezroczysty wazonik z tak zężoną szyjką, że cebulka w pewnym momencie zatrzymuje się na niej. Do wazonika nalałam wody, postawiłam w chłodnym pokoju 9,19 stopni) Jak trochę podrośnie wezmę w cieplejsze miejsce i mam nadzieję ze zakwitnie.
P.S.
całośc kosztowała 4 zł
P.S.
całośc kosztowała 4 zł
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
No tak,przeczytałam .....tyle,że ja nie dysponuję chłodnym i widnym pomieszczeniem ,czyli zostaje tak jak jest z konieczności.Erazm pisze:Przeczytaj porady ogrodnika 111 w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=285goni@k pisze:Tak ,owszem ,puszczają takie jasnozielone pędy i też się zastanawiam co z tym począć ?
Ryzyk ,fizyk jak to mówią
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Olu tutaj masz instrukcję 'obsługi' hiacyntów.ola177 pisze:Ja wczoraj kupiłam w biedronce cebulę hiacynta, która zaczyna już rosnąć. Do tego dołączony był przezroczysty wazonik z tak zężoną szyjką, że cebulka w pewnym momencie zatrzymuje się na niej. Do wazonika nalałam wody, postawiłam w chłodnym pokoju 919 stopni) Jak trochę podrośnie wezmę w cieplejsze miejsce i mam nadzieję ze zakwitnie.
P.S.
całośc kosztowała 4 zł
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/pedzenie.html
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Olu zalej wodą cebulę w wazoniku i wynieś w kartoniku do chłodnej i ciemnej piwnicy. Jak już hiacynt puści pęd około 5 cm to możesz przenieś wazonik do mieszkania. W zeszłym roku na próbę kupiłem takiego hiacynta z Biedronki. Zakwitnie na pewno bardzo ładnie.ola177 pisze:Ja wczoraj kupiłam w biedronce cebulę hiacynta, która zaczyna już rosnąć. Do tego dołączony był przezroczysty wazonik z tak zężoną szyjką, że cebulka w pewnym momencie zatrzymuje się na niej. Do wazonika nalałam wody, postawiłam w chłodnym pokoju 919 stopni) Jak trochę podrośnie wezmę w cieplejsze miejsce i mam nadzieję ze zakwitnie.
P.S.
całośc kosztowała 4 zł