Moje storczyki - nowa pasja
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczyki - nowa pasja
Ja tam bym się cieszyła na Twoim miejscu Przynajmniej zdrowa roślinka i siewki Ci nie przysłali
Ale skoro masz mało miejsca, no to po części Cię rozumiem. Niestety, chyba nie mam nic na wymianę za tą piękntokę...
Ale skoro masz mało miejsca, no to po części Cię rozumiem. Niestety, chyba nie mam nic na wymianę za tą piękntokę...
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Bardzo zdrowo wygląda Twoja bellina. Może jednak gdzieś ją upchniesz. Z tego co wiem ładnie rośnie na parapecie. Była na liście moich chciejstw i od miesiąca taką posiadam. Te piękne pachnące kwiatki ... Przemyśl ... wiem wiem... kuszę
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Jakoś mnie nie ujęła swoim wyglądem - zamienię na każdą inną miniaturkę - niekoniecznie botaniczną do uprawy na parapecie .
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Oooo...Twoja ładniejsza bellina z OG niż moja. Moja przyszła wczoraj z czterema listkami, ale podczas podróży jeden biedaczek się złamał. Ale będę o nią walczyć
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi się podobają takie belliny z wielkimi liściorami. A z miniaturek, których nie chcę, to tylko mam Mini Mark w nienajlepszym stanie, ale ty chyba już masz MM.
Serdecznie witam po zimowej przerwie.
W załączeniu kilka moich storczyków - zdjęcia z dzisiaj - dla przypomnienia - nie mam orchidarium, uprawiam je na parapecie i w plastikowym pojemniku - niżej zdjęcia, przepraszam za jakość
Nie wszystkie jednak storczyki przetrzymały takie warunki - część powymieniałam, niektóre straciłam.
Ale kilka botanicznych ocalało i według mnie mają się nieźle - a mój wniosek - można na parapetach uprawiać botaniki , chociaż ryzyko jest duże.
Ale do rzeczy :
Chiloschista lunifera - mam ją od roku
a to pojemnik w którym rośnie razem z innymi maluchami / pojemnik stoi na parapecie , na biurku tylko pozował/ :
Tolumnia z wymiany - jeszcze nie kwitła, ale ma dwie nowe rozetki
Ascocentrum ampullaceum - zupełne zaskoczenie - rośnie w koszyczku i wysokim szklanym wazonie bez podłoża - moczony dwa razy w tygodniu
Dendrobium Aussie Chip - też u mnie już jakiś czas - zakwitł także niespodziewanie - bez żadnych specjalnych zabiegów i kwitnie do dzisiaj
W załączeniu kilka moich storczyków - zdjęcia z dzisiaj - dla przypomnienia - nie mam orchidarium, uprawiam je na parapecie i w plastikowym pojemniku - niżej zdjęcia, przepraszam za jakość
Nie wszystkie jednak storczyki przetrzymały takie warunki - część powymieniałam, niektóre straciłam.
Ale kilka botanicznych ocalało i według mnie mają się nieźle - a mój wniosek - można na parapetach uprawiać botaniki , chociaż ryzyko jest duże.
Ale do rzeczy :
Chiloschista lunifera - mam ją od roku
a to pojemnik w którym rośnie razem z innymi maluchami / pojemnik stoi na parapecie , na biurku tylko pozował/ :
Tolumnia z wymiany - jeszcze nie kwitła, ale ma dwie nowe rozetki
Ascocentrum ampullaceum - zupełne zaskoczenie - rośnie w koszyczku i wysokim szklanym wazonie bez podłoża - moczony dwa razy w tygodniu
Dendrobium Aussie Chip - też u mnie już jakiś czas - zakwitł także niespodziewanie - bez żadnych specjalnych zabiegów i kwitnie do dzisiaj
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
No no no, Gosiu ale dałaś po oczkach tymi fotkami A gdzie zdobyłaś taki super pojemnik? Przeważnie są takie niezbyt przezroczyste plastiki, a Twój jest ekstra Piękne maluchy
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Niech Twoje roślinki spożytkują swoje siły na kwitnienia, a Ty nie zapomnij nas "częstować" ich fotkami
Cuda i cudeńka tu u Ciebie :):) Podzielam słabość do miniaturek, ale niestety nie przekłada się ona na widok na oknie ;-) Tylko jednego malucha mam ;-) Będę tu u Ciebie chętnie podglądała Twoje cuda:)
Magda
No tak - najbardziej lubię miniaturki .empe88 pisze:Cuda i cudeńka tu u Ciebie :):) Podzielam słabość do miniaturek, ale niestety nie przekłada się ona na widok na oknie ;-) Tylko jednego malucha mam ;-) Będę tu u Ciebie chętnie podglądała Twoje cuda:)
Ale pokaże jeszcze innego pięknisia - falek hybryda.
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Phal. hybryda jest najpiękniejszy. Ale widze, że masz ta Tolumnia ode mnie, z wymiany. A ja te equestrisy od ciebie też mam i mają się całkiem nieźle.
Storczykowa szczerze mówiąc właśnie dla Ciebie jest to zdjęcie Tolumni - tyle razy mnie o nią pytałaś w zeszłym roku.
A falek też mi się podoba , otworzył już 4 kwiat i każdy ma inny układ plamek.
A falek też mi się podoba , otworzył już 4 kwiat i każdy ma inny układ plamek.
Pozdrawiam
Gosia
Gosia