zielono mi pisze:Dzwonek karpacki pełny Thorpedo (Campanula carpatica)
Wolno rosnąca odmiana dzwonka karpackiego, tworzy kępki wysokości 5-10 cm. Pędy kwiatowe 10-12 cm. kwiaty pełne.
Ze wzgledu na niższy wzrost i ograniczone rozrastanie bardziej nadaje sie na skalniaki.
Dobrze zimuje bez zabezpieczeń.
W moim ogródku Thorpedo rośnie trzeci sezon ...
... lecz niestety wszystko wskazuje na to, że traci swoją wyjątkowość
Co do Campanula carpatica, to lubi się pokładać ...
... czasami jednak udaje się kompozycja wspierająca i można zrezygnować z kamieni i bambusowych podpórek
Są to w większości bardzo drobne i często niepozorne roślinki i uzupełniam bazę o bardzo ciekawą i
nietypową bo gigantyczną jak na dzwonka odmianę - campanula lactiflora.Jest to bardzo
długowieczna odmiana pochodząca z Turcji,kwitnie całe lato i osiąga nawet 2m wysokości i z tego
co wyczytałem to wymaga żyznych,wapiennych i wilgotnych gleb w słońcu lub półcieniu.
przykładowe zdjęcia starszych egzemplarzy a u siebie niedawno wysadziłem małą sadzonkę
Witam,proszę o info nt. zimowania dzwonka dalmatyńskiego.ponieważ posiadam go pierwszy rok i nie wiem jak zabezpieczyć na zimę,choć jeszcze jesz w doniczce, ale na przyszłość dobrze byłoby wiedzieć jak z nim postępować,z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.
Kochani, a co z dzwonkiem dalmatyńskim i balkonem w bloku? Nie bardzo mam gdzie go wsadzić w grunt a w małej doniczce na balkonie też nie ma szans... tak pięknie mi kwitnie do tej pory i szkoda by mi było go stracić. Na razie przeniosłam do środka na parapet w kuchni. Okno północne i bez kaloryfera. Ale nie wiem, czy tak może być?
Pozdrawiam, Aga "Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
Ja dwukrotnie próbowałam zimować dzwonek dalmatyński i poszarskiego na balkonie - nie udało mi się to. Zimowałam w całkiem sporej skrzyni, przykrytej gałązkami i korą ora włókniną. Wiosną po roślinie nie było śladu. W tym roku zrobiłam sadzonki i wraz z dorosłą rośliną zimuję na chłodnym parapecie. Na razie obydwie żyją. Sama jestem ciekawa, czy dotrwają do lata.
Witajcie stałam się posiadaczem jakiegoś dzwonka na etykiecie pisało tylko campanula miniaturowa.Możecie podpowiedzieć co to za odmiana,czy da się ją hodować w warunkach domowych i czy ewentualnie można ją wykorzystać do kompozycjy w donicy z innymi roślinami w ogródku
Werka 2684
Piękny dzwoneczek w pięknej doniczce - jeśli go kupiłaś w Kauflandzie to jest to Get Mee, w mieszkaniu woli niższą temperaturę i średnią wilgotność, jak ma za ciepło dosyć szybko marnieje. Proponuję pod koniec kwietnia przesadzić do ogródka i będzie pięknie się rozrastał, mój ma obecnie 3 lata, zimuje w ogródku nie przykrywany i ma się dobrze, latem ze 2x zasil czymś do kwitnących.